Головна » 2015 » Листопад » 26 » ЯК ЗАОЩАДИТИ НА ТАРИФАХ
15:11
ЯК ЗАОЩАДИТИ НА ТАРИФАХ

Як заощадити на тарифах і допомогти енергетикам вирівняти графік електричних  навантажень

Добовий графік навантажень об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України має значну нерівномірність. Він характеризується піком навантажень в години вечірнього максимуму, провалом в години нічної зони доби і майже рівномірним споживанням в години ранкового та денного часу доби.

При цьому різниця між мінімальним та максимальним споживанням електричної потужності протягом доби у зимовий період складає понад 8000 МВт, а у літній 5000 МВт. Це призводить до значних витрат палива на теплових електростанціях через необхідність щоденних пусків та зупинень близько 10 енергоблоків. Як наслідок, отримуємо перевитрати палива та зростання вартості електроенергії, яка виробляється.

Важливим чинником економії  енергоресурсів, зокрема газу, та вирівнювання добового графіка електро-навантажень у період нічного провалу є застосування на котельних і теплоцентралях комунальної сфери модульних теплових пунктів з автоматичним регулюванням задля підігріву зворотньої мережної води перед подачею її в котел. Це не потребує реконструкції теплових мереж, водночас дозволяє заощадити до 30% природного газу, піднімає навантаження вночі за рахунок вивільнення потужності трансформаторів та резерву пропускної спроможності електричних мереж. Яскравим прикладом впровадження модульних теплових пунктів є модернізація теплових мереж в місті Первомайський Харківської області. Після банкрутства Первомайського хімкомбінату в спадок місту дістались фізично зношені теплові мережі. Через систематичні пориви трубопроводів місто фактично залишилось без тепла. Завдяки застосуванню модульних теплових пунктів теплопостачання міста повністю відновлене. Жителі міста вдячні керівництву Харківської області, органам місцевого самоврядування міста Первомайський за надійне та якісне теплопостачання.

Враховуючи нинішню напружену ситуацію як з видобутком, так і з постачанням вугілля на теплові електростанції, питання збереження сталого електропостачання споживачам у денні та вечірні години доби залишається пріорітетним. Ніхто не хоче згадувати про примусові відключення електроенергії, "віялові"  відключення та таке інше.

Посприяти забезпеченню сталого функціонування обєднаної енергетичної системи України можуть і споживачі, раціонально регулюючи режими споживання електричної енергії. Зокрема - зменшуючи споживання електриних потужностей в години максимальних навантажень ОЕС України та збільшуючи навантаження на електромережі у нічні години.

 Враховуючи, що в структурі електроспоживання України частка населення складає близько 30 %, економі-чна зацікавленість українців у застосуванні енергоємних приладів у нічний час може стати дієвим чинником енергозбереження у масштабі цілої країни.

  В Україні для розрахунків за електроенергію діє спе-ціальний механізм, що дає можливість позитивно впливати на форму добового графіка навантаження. Це тарифи, диференційовані за періодами часу. За ринкових умов господарювання цей інструмет є одним із найбільш ефективних засобів управління попитом на споживання електричної потужності. Значна частина споживачів, які нині розраховуються за дифтарифами, належать до групи "промисловість" і суттєво впливають на форму добового графіка навантажень цієї групи, адже питома вага таких споживачів у даній групі становить близько 50%. Разом з тим кількість побутових абонентів, які розраховуються за диференційованими тарифами, складає лише 0,8% від їх загальної кількості, а їхній обсяг споживання електроенергії у 2014 році склав приблизно 2% від загального споживання електричної енергії населенням.

Усе це свідчить про необізнаність населення з можливостями економії коштів при розрахунках за електроенергію залежно від періодів доби її використання.

З метою сприяння роботі енергосистеми України споживачам пропонується перехід на розрахунки за тарифами, диференційованими за періодами часу. Застосування таких тарифів дозволить дієво заощадити грошові кошти в оплаті за електроенергію за умови здійснення наступних заходів.

    Для населення:

    - використання більшого обсягу електричної енергії в нічні години (при застосуванні двохзонних тарифів у нічні години з 23-00 до 07-00  вартість електроенергії становить 0,5 від тарифу, а у всі інші години доби 1,0);

  - незастосування енергоємних електроприладів в період з 8 до11 та з 17 до 22 години.

     Для інших споживачів:

 - перенесення часу роботи підприємств, які працюють в одну зміну,  на нічні години. Для тих, які працюють у першу та другу зміни -  перенесення роботи другої зміни на нічний час;

 - незастосування енергоємного обладнання, як для опалення так і в технологічних процесах, у період з 8 до11 та з 17 до 22 години;

  - зниження підприємствами з безперервним циклом роботи  навантаження у період з 8 до 22 години.

Самостійне впровадження споживачами зазначених заходів забезпечить зменшення нерівномірності добового графіка навантаження об`єднаної енергетичної системи України, збільшить стійкість роботи вітчизняної енергосистеми та дозволить зменшити вартість виробницта електроенергії тепловими електростанціями.

Перейти на тарифи, диференційовані за періодами часу, нескладно - для цього слід лише звернутись до місцевої електропостачальної організаціїі з відповідною заявою, де вам будуть надані роз'яснення яким чином за власні кошти встановити необхідне обладнання.

Не будьте байдужими! Допоможіть своїми діями державі і суспільству економити енергоресурси для успішного проходження осінньо - зимового періоду 2015 - 2016 років.

Рада Слюта.

Головний спеціаліст відділу містобудування, архітектури, ЖКГ та з питань надзвичайних ситуацій Борівської районної державної адміністрації.                              

 

Переглядів: 455 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar