Головна » 2016 » Січень » 18 » ДЕКОМУНІЗАЦІЯ. ЧИ ПОТРІБНО ЗМІНЮВАТИ ДОКУМЕНТИ?
12:09
ДЕКОМУНІЗАЦІЯ. ЧИ ПОТРІБНО ЗМІНЮВАТИ ДОКУМЕНТИ?

Відповідно до Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та заборону пропаганди їхньої символіки", названого в народі законом про декомунізацію, у населених пунктах району проходять громадські слухання щодо перейменування вулиць, провулків та населених пунктів.

У зв’язку з цим громадяни переймаються, чи потрібно їм буде змінювати паспорт та інші документи після перейменування вулиць і в яку копієчку їм «влетить» така декомунізація.

Більшість громадян через ці побоювання ідею зміни радянських назв справді зустріли у штики, сприймаючи ці нововведення як зайві клопоти, турботи і додаткові витрати. Але, як то кажуть, не такий страшний вовк, як його малюють. Тож поспішаємо заспокоїти борівчан.

ПАСПОРТ

Вичерпні роз’яснення з цього приводу дає своїм читачам газета «Сільські вісті» у №135 від 25 грудня 2015 року. Посилаючись на Державну міграційну службу, газета пояснює, що, у зв’язку зі зміною назви населеного пункту чи вулиці змінювати відомості в паспорті про реєстрацію спеціально не треба. Це можна зробити принагідно в паспортному столі під час оновлення фотокарток (25 і 45 років), зміни прізвища, зміни самого паспорта тощо. Процедура нічим не відрізнятиметься від тієї, що пов’язана зі зміною місця проживання: поставлять штамп про місце реєстрації за новою адресою. Обійдеться це в 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян – зараз це 85 копійок.

У Борівському РС ГУДМС України нам розповіли ще про такий варіант, як «уточнення адреси». Якщо людина не змінює місце проживання, але є зміни у самій адресі, у паспорті просто ставиться штамп із зазначенням нової назви вулиці. Ця процедура здійснюється абсолютна безкоштовно.

ПРАВОВСТАНОВЛЮЮЧІ ДОКУМЕНТИ

Щодо правовстановлюючих документів (свідоцтв про право власності, про право на спадщину, договір купівлі-продажу, обміну, дарування тощо), то вони залишаються чинними та не потребують виправлень.

Однак за власним бажанням у разі продажу чи дарування нерухомості власник має право звернутись до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно з заявою про внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку з перейменуванням вулиці. Також у департаменті містобудування та архітектури можна отримати довідку про таке перейменування. На підставі правовстановлюючих документів зі старою назвою вулиці і цієї довідки нотаріус уповноважений видати новий правовстановлюючий документ.

ЮРИДИЧНІ ОСОБИ

Що стосується юридичних осіб, то їм таки бажано змінити документи задля уникнення непорозумінь, ос-кільки, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», зміна відомостей про місцезнаходження юридичної особи підлягає державній реєстрації. Хоча конкретного терміну, за який потрібно це зробити, законодавством не передбачено. За проведення державної реєстрації змін, що вносяться до установчих документів юридичних осіб, пов’язаних із прийняттям Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», адміністративний збір не справляється.

Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 1519 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar