Головна » 2016 » Серпень » 29 » Боротьба з бур’янами - необхідність, а недбальство – злочин
13:56
Боротьба з бур’янами - необхідність, а недбальство – злочин

 

У минулому номері нашої газети був надрукований матеріал « В обіймах амброзії» про те, що   на 14 кварталі біля магазинів та на подвір’ях багатоповерхових будинків росте небезпечна карантинна рослина амброзія.

Одразу ж у день виходу газети бур’яни біля  магазину, що на фото, були знищені, але, на жаль, не всі власники крамниць відреагували на за-клик боротися з бур’янами.

Проблема з бур’янами не вирішується не тільки на 14 кварталі, а й на узбіччях доріг. Свідомі землекористувачі скосили біля полів, які орендують, а деякі просто не звертають на них увагу. Небезпечна рослина швидко поширюється, і тільки систематичне знищення може, якщо не зупинити, то хоча б уповільнити її розповсюдження.

Прокоментувати ситуацію ми попросили  провідного спеціаліста – державного інспектора відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпрод-споживслужби в Харківській області Наталію Кулик:

- Боротьба з бур’янами - необхідність, а недбальство – злочин, - зазначила вона. - Поширення таких рослин, як амброзія полинолиста, повитиця польова, борщівник Сосновського та інших становлять загрозу  для місцевого біорізноманіття. Наведені види бур’янів поширені переважно  на  узбіччях доріг, вирубках, закинутих пасовищах та ріллі. В подальшому вони активно розповсюджуються на сільськогосподарські угіддя та лісові масиви, повністю витісняючи корінні види рослин та руйнують стійкість екосистеми в цілому. Крім того, деякі з цих бур’янів небезпечні та отруйні.

 Амброзія полинолиста  щороку збільшує ареал свого поширення. Захоплює погано оброблені поля, городи, сади, занедбані газони. Впливає на  зниження врожайності сільськогосподарських культур на 40 відсотків, засмічення врожаю та погіршує його якості.

Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата праце-здатності, з’являється набряк  слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. Тому необхідно своєчасно виявляти та знищувати вогнища поширення цього бур’яну. Найбільш ефективним заходом боротьби з амброзією полинолистою в незначних вогнищах є скошування або виривання із корінням до цвітіння.

     Досить небезпечними рослинами є також борщівник Сосновського, доторкання до якої викликає подразнення та опіки на шкірі, алергічні реакції тощо і           повитиця польова— карантинний бур’ян, що живиться повністю за рахунок рослини-господаря, на якій паразитує. Повитиці не мають ні коренів, ні листків. Особливо страждають від них польові культури: вика, люцерна, льон, буряк, морква, цибуля, картопля тощо. Уражені рослини слабнуть, призупиняють ріст і розвиток, поступово гинуть. Крім того, повитиці часто переносять віруси і хвороби.         Зважаючи на сус-пільну значимість та надзвичайну шкодочинність карантинних організмів,  кожному громадянину та посадовій особі слід  замислитись про природні багатства нашого  краю та зробити свій внесок у їх  збереження для наступних поколінь.

 Усі, кому не байдуже майбутнє наших дітей, можуть взяти посильну участь у знищенні бур’янів. Головне –  не вважати цю проблему чужою, не сподіватись, що це зробить хтось інший, а не кожен із нас. Крім того, усім землевласникам, землекористувачам та органам місцевого самоврядування нагадуємо про необхідність підтримувати порядок на своїх земельних ділянках та проводити усі необхідні заходи боротьби з небезпечними бур’янами.

Державний інспектор з карантину рослин здійснює фітосанітарні процедури з метою перевірки підозри наявності регульованого шкідливого організму,а також здійснює  контроль за дотриманням карантинного режиму. Хочу наголосити на тому, що правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної влади та особами, які, в свою чергу, зобов’язані сприяти державним інспекторам з карантину рослин у виконанні ними своїх повноважень.

У законодавстві передбачено адміністративна відповідальність за невжиття заходів боротьби з бур’янами( у поширенні карантинних організмів; порушенні вимог фітосанітарних заходів; невиконанні розпоря-дження державного інспектора щодо проведення відповідних карантинних заходів; неповідомленні державного інспектора про виявлення регульованих шкідливих організмів; невиконанні законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний контроль за додержанням законодавства про карантин рослин)- спричиняє за собою накладення штрафів і на посадових осіб,  і на громадян згідно ст. 105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

Протягом  травня-липня  разом з представниками сільських рад та керівниками сільгосппідприємств обстежено 1159 га, на яких виявлено 4 га амброзії полинолистої та 0,05га повитиці польової. Перевірено 12 господарств,1 селищну та 5 сільських рад,1 організацію та територію 1 магазину. Складалися акти  обстеження на встановлення фітосанітарного стану території ра-йону на виявлення карантинних бур’янів. Було зроблено 2 приписа і надано 5 рекомендацій щодо знищення вогнищ  амброзії полинолистої та повитиці польової.

Систематична  робота по скошуванню амброзії проводиться Борівською селищною радою. На  жаль, не дуже активно бореться з карантинними бур’янами на узбіччях доріг Борівський райавтодор. 

Звертаюся до мешканців району, керівників підприємств, організацій, закладів освіти з проханням взяти участь у виконанні заходів щодо боротьби з карантинними рослинами та не допускати подальшого розповсюдження цих бур’янів  на території селища та району. Вести боротьбу з карантинними рослинами треба разом: санепідемстанції, екологічній службі, адміністративно-технічній інспекції, підприємствам, навчальним за-кладам, всій громадськості.

Стаття 22 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту» зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування та підприємства, але й всіх громадян.

Лише спільними зусиллями ми зможемо подолати цей карантинний бур’ян.

Переглядів: 592 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar