Головна » 2015 » Березень » 13 » АПАРАТНА НАРАДА
16:13
АПАРАТНА НАРАДА

З АПАРАТНОЇ НАРАДИ РДА

Голова райдержадміністрації Віталій Кіян провів апаратну нараду, на якій було розглянуто наступні питання: «Про хід підготовки сільськогосподарських підприємств району до проведення комплексу весняно-польових робіт та стан посівів озимих культур урожаю 2015 року», «Про стан зайнятості населення  Борівського району в розрізі соціально-вікових груп та видів сфер і галузей діяльності», «Про стан цінової політики в Борівському районі», «Про діяльність відділу освіти районної державної адмі-ністрації протягом 2014 року» та ін.

СІЛЬСЬКЕ  ГОСПОДАРСТВО

З першого питання доповідав в.о. начальника управління агропромислового розвитку РДА Володимир Кавун. По всіх категоріях господарств озимих культур на зерно восени 2014 року було посіяно на площі 19048 га, що на 2237 га більше, ніж в минулому році. Значні площі засіяні з використанням мінеральних добрив. За даними моніторингу та першого відбору монолітів посіви озимих культур на площі 6215 га (33%) знаходяться в доброму стані, 6483 га (34%) в задовільному, 6350 га (33%) - слабкі та зріджені.

Мінеральних добрив закуплено 3305 тонн, (аміачна селітра-1490 т, амофос -75 т, нітроамофоска - 440 т, тукосуміші - 360 т, КАС - 767 т), що разом з залишками минулих років дасть змогу вчасно розпочати проведення весняно – польових робіт. Закупівля добрив продовжується. На даний час триває укладання договорів на поставку засобів захисту рослин фірмами постачальниками в господарства району.

По всіх категоріях господарств планується посіяти ранніх зернових та зернобобових культур: ярого ячменю – 3280 га, пшениці ярої – 300 га, вівса – 390 га, гороху – 481 га.

В господарствах району засипано 1137 тонн насіння ярих зернових та зернобобових культур, що складає 117% до потреби, 141 тонна з яких складає страховий фонд, який за сприятливих погодних умов не буде використаний. Все насіння перевірене державною сільськогосподарською інспекцією і є кондиційним.

Техніка повністю підготовлена до проведення весняно – польових робіт. Паливно-мастильні матеріали теж заготовлені в необхідній кількості і їх накопичення продовжується.

Розрахунково на проведення весняного комплексу робіт сільськогосподарським підприємствам необхідно 209,5 млн. грн. Більшість господарств забезпечені власними коштами, але все ж таки залишається потреба і в кредитних ресурсах, приблизно в розмірі 6 млн. грн. На даний час триває робота по укладенню кредитних угод.

 ЗАЙНЯТІСТЬ НАСЕЛЕННЯ

З другого питання доповідав т.в.о. начальника  відділу економічного розвитку і торгівлі районної  державної адміністрації Юрій Ханейчук, інформували начальник Управління Пенсійного Фонду України у Борівському районі Харківської області Валентина Богуславська, заступник начальника управління соціального захисту населення РДА Олена Суржик, директор Борівського районного центру зайнятості Олена Клименко. За зведеною інформацією станом на 1 січня населення Борівського району складає 17100 чоловік. В дошкільних навчальних закладах навчається 422 дитини, в загальноосвітніх навчальних закладах – 1683.  В районі зареєстровано 7759 пенсіонерів, з них 2115 чоловік – вимушені переселенці, 5644 – місцеве населення. Із загальної чисельності пенсіонерів – 1021 працюючих. Середній розмір пенсії за січень 2014 року склав 1959,58 грн.

За даними Борівського відділення Ізюмської ОДПІ станом на 01.01.2015 року в районі  працюють 2185 особа, а саме: у сільськогосподарській галузі зайнято 487 працівників; у державних установах, органах місцевого самоврядування та підприємствах комунальної форми власності – 613 осіб; освіта – 379 чол.; промисловість – 104 чол.; житлово-комунальна галузь – 26 чол., охорона здоров’я – 269 чол.; культура – 62 чол., на приватних підприємствах – 74 чол.; найманих працівників у   фізичних осіб-підприємців (81) – 171 чол.

За січень-грудень 2014 року середньомісячна  заробітна плата по  району, в порівнянні до відповідного періоду минулого року (2386,0  грн.) зменшилася на 94 грн. або 3,9 % і  склала 2292 грн , що становить 279 % до прожиткового мінімуму на працездатну особу (1218,0 грн.) .

На обліку в Борівському районному центрі зайнятості перебуває 809 чоловік. З початку року працевлаштовано 88 чоловік.

За рівнем оплати праці серед 27 районів області за 2014 рік Борівський район  посів 22 місце. 

ЦІНОВА ПОЛІТИКА

Т.в.о. начальника  відділу економічного розвитку і торгівлі районної  державної адміністрації Юрій Ханейчук доповів, що відповідно до моніторингу цін на основні продукти харчування, проведеного відділом економічного розвитку і торгівлі РДА, останнім часом спостерігається значне підвищення цін на продукти харчування. Ціни на деяку продукцію зросли в середньому на 10-20%, а подекуди різко підвищились вдвічі. Так, цукор в середині лютого коштував в серед-ньому 9,5 грн. за кг, а на початок березня ціна зросла до рівня 20 – 25 грн./кг. Ціни по району дуже неоднорідні і нестабільні. Наприклад, крупа рисова в Боровій на початку березня піднялась в ціні в середньому до 24 грн. за кг, в той час як на території Піско-Радьківської сільської ради рис став коштувати 33 – 36 грн. за кг.

Це пояснюється тим, що причиною такого коливання цін є штучно створений ажіотаж, пов’язаний з падінням курсу гривні і нестабільною ситуацією в країні. За даними облдержадміністрації урожай цукрових буряків в минулому році був в два з половиною рази вищий за потреби регіону. Запасів круп теж вдосталь. Вони купуються і на внутрішньому ринку області і у Всеукраїнського аграрного фонду. Ми повністю забезпечені всіма продуктами харчування. Ніяких проблем з продовольством не передбачається. Що ж стосується зростання цін, - за цими фактами ведуться перевірки. Ціни на деякі продукти вже почали знижуватися.

Поради населенню – не створювати ажіотаж, не піддаватись паніці і розуміти, що все це має тимчасовий характер. Коли в паніці люди кидаються скуповувати все, що є на прилавках, вони самі провокують стрімке підвищення цін, адже «попит народжує пропозицію». Де-фіциту продуктів немає. Тож не варто під дією емоцій подвоювати прибуток недобросовісних підприємців за власний рахунок.

ОСВІТА

Віта Василець, т.в.о. начальника відділу освіти РДА, повідомила, що на сьогоднішній день в районі функціонує 13 загальноосвітніх навчальних закладів, в яких навчається 1683 учні. Порівняно з минулим навчальним роком кількість дітей шкільного віку в районі збільшилась на 144 чоловіки, в основному за рахунок дітей, що прибули із зони АТО (116 чоловік).

В районі працює 9 до-шкільних навчальних закладів (один – у складі Чернещинського НВК). Проблемним було і залишається питання орга-нізації харчування у ДНЗ. Середній показник виконання натуральних норм харчування по району становить лише 69,5%, а вартість – 12,18 грн. Розмір плати батьків за харчування дітей складає 30% від його вартості у сільських дошкільних навчальних закладах, у Борівських ДНЗ №1 і №3 – 50%. Діти пільгових категорій харчуються безкоштовно.

В районі забезпечене стале підвезення учнів та педагогічних працівників до місця навчання і роботи та у зворотному напрямку. Всього підвозиться 324 учні та 62 педагогічних працівники.

У районі створено умови для здобуття дітьми і підлітками позашкільної освіти. Працюють 2 позашкільні заклади: Будинок дитячої та юнацької творчості та Дитячо-юнацька спортивна школа.

Особлива увага приділяється дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування.

 

 

Переглядів: 569 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar