Головна » 2015 » Червень » 19 » ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА
15:20
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА

Всесвітній день донора

Всесвітній день донора крові відзначається щороку 14 червня за рішенням 58-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я (2005 р.) в Женеві. Ініціаторами його проведення виступають міжнародні організації – Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародна федерація Червоного хреста та Червоного півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство по переливанню крові, які закликають людей до добровільної та безкоштовної здачі крові.

Цей день проводиться для того, щоб подякувати  донорам крові, які щодня рятують людські життя шляхом надання своєї крові, і закликати більше число людей у всьому світі добровільно і регулярно здавати свою кров під гаслом «Здавайте безкоштовно, здавайте часто. Донорство крові - це важливо».

Переливання крові та її препаратів щорічно сприяє порятунку мільйонів людських життів. Завдяки переливанню можна  продовжити і зробити більш якісним життя пацієнтів, що страждають від загрозливих для життя станів, а також підтримувати складні медичні та хірургічні втручання. Переливання крові та її препаратів необхідно також для збереження здоров’я матері і дитини під час антропогенних і стихійних лих.

Сьогодні лише в 62 країнах світу національні запаси крові засновані майже на 100 – відсотковому добровільному безоплатному донорстві крові, а 40 країн досі залежать від родинних донорів і навіть від платних донорів.

Інформаційна компанія цього року має на меті:

-           висловити вдячність донорам крові за надання крові, яка рятує людські життя;

-           сприяти регулярному добровільному безоплатному донорству крові;

-           підвищувати громадську обізнаність щодо необхідності регулярного донорства  в зв’язку з невеликим терміном придатності компонентів крові і рекомендувати нинішнім і потенційним донорам здавати кров через регулярні проміжки часу;

-           привернути увагу до здоров’я донорів і кількості надання медичної допомоги донорам, як критично важливих факторів для формування у донорів прихильності і готовності здавати кров регулярно.

Ситуація що склалася на сході України, перебуває в центрі уваги всього суспільства, адже нині практично немає байдужих до майбутнього нашої країни.

Для багатьох людей добровільна здача крові – це почесна і благородна справа, адже люди, які віддають частку себе на благо одужання, а інколи й спасіння життя, є справжніми громадянами своєї держави.  Для багатьох хворих чи поранених єдиним шансом на збереження життя є переливання крові.

Сьогодні на Харківщині 94% запасів крові забезпечуються завдяки добровільним безоплатним донорам. Пріоритетним напрямком розвитку служби крові Хар-ківської області є забезпечення якісними, безпечними компонентами крові закладів охорони здоров’я.

З метою забезпечення населення інфекційно безпечними компонентами та препаратами крові перевага надається донорству та заготівлі крові або її компонентів від активних – кадрових донорів.

Донори, які здали 40 максимально допустимих разових доз крові або 60 максимально допустимих разових доз плазми, отримують звання «Почесний донор України», їм видається відповідне посвідчення та нагрудний знак «Почесний донор України». Донори, які безкоштовно здали кров або її компоненти 100 раз і більше відзначаються державними нагородами. За історію донорського руху незалежної України майже 50 тис. українців отримали звання «Почесний донор України» а 16 визнано гідними високого звання «Заслужений донор України».

Статус «Почесний донор України» у Харківській області за часи незалежності отримали 2 866 осіб, з яких 99 у 2015 році.

Сьогодні проблемам донорства крові в нашій країні приділяється увага на найвищому рівні. Підготовлений проект концепції Державної цільової програми розвитку служби крові України на 2012 – 2016 рр.,в якій кров визначена національним надбанням держави.

Згідно плану – графіку комплектування донорських кадрів та заготівлі донорської крові наступний день донора запланований на жовтень 2015 року.

Бути донором – почесна справа, лише півлітра донорської крові може врятувати життя людини.

Ніна СИДОРЕНКО.

Заступник головного лікаря з лікувальної справи.

 

Переглядів: 560 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar