Головна » 2015 » Травень » 27 » ВИШИВКА - ОБЕРІГ ДОЛІ
16:17
ВИШИВКА - ОБЕРІГ ДОЛІ

Вишивка - оберіг  долі

Вишивка — це не лише майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й оберіг долі, дому, врожаю. Також, національне вишивання — є скарбницею вірувань, звичаїв, обрядів, духовних устремлінь народу.

Символіка традиційної  вишивки в Україні

Протягом багатьох віків безпосередній конкретний зміст символів на вишивках втрачався, але традиції використання їх не зникли. За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи: геометричні, рослинні, зооморфні (тваринні) й відображають елементи символіки стародавніх вірувань, культів.

Геометричні орнаменти, наприклад, притаманні всім видам народного мистецтва і всій слов’янській міфології. Різноманітні кружальця, трикутники, ромби, кривульки, лінії, хрести символічно відображали уявлення наших предків про світобудову, тож їхнє значення відповідне.

На основі стародавніх космологічних символів у народі створена своя система назв. Це «баранячі роги», «кучері», «гребінчики», «кривульки», «сосонка», «перерва» тощо. На зооморфних вишивках зображуються тотемічні й солярні тварини, а також звірі, що позначають три яруси «дерева життя».

В основі рослинного орнаменту  лежить культ поклоніння природі, рослині.

       Значення квітів на вишиванці

    Дуб  і калина – мотиви, що найчастіше зустрічаються на парубочих сорочках і поєднують у собі символи сили і краси, але сили не звичайної, а краси невмирущої.

Дуб – священне дерево, що уособлювало Перуна, бога сонячної чоловічої енергії, розвитку, життя. Калина - дерево роду. Отже, хлопці й молоді чоловіки мали на собі чудодійний оберіг життєдайної сили свого роду.

Виноград. Символіка винограду розкриває нам радість і красу створення сім’ї. Сад-виноград — це життєва нива, на якій чоловік є сіячем, а жінка має обов’язок  ростити й плекати дерево їхнього роду.

 Мак. З давніх-давен на Україні святили мак і обсівали людей і худобу, бо вірили, що мак має чарівну силу, яка оберігає і захищає від усякого зла. А ще вірили, що поле після битви навесні вкривається маками. Ніжна трепетна квітка несе в собі незнищенну пам’ять народу. Дівчата, в сім’і яких був загиблий, з любов’ю і сумом вишивали  маки на сорочках, а на голови клали віночки з семи маків, присягаючи цим зберегти й продовжити свій рід.

Лілія. Таємницю життя приховує в собі і квітка лілії. В легендах квітка лілії — то символ дівочих чарів, чистоти та цноти.

Якщо пильно придивитися до контурів геометричного узору, то вимальовуються силуети двох пташок — знаку любові та парування.

Крім квітки, невід’ємною частиною орнаменту є листок і пуп’янок, що складають нерозривну  композицію триєдності. У ній закладено народження, розвиток та безперервність життя. В орнаменті лілію неодмінно доповнює знак, що нагадує собою хрест. Він магічний, тому й благословляє пару на утворення сім’і.

Троянда. Узори з трояндами укладалися за законами рослинного орнаменту, що означало безперервний сонячний рух з вічним оновленням. Там, де троянди складені в систему геометричного узору, ці рослини — не просто квіти — це квіти-зорі, що уособлюють уявлення народу про Всесвіт як систему.

Хміль дуже близький до символіки води й винограду, бо несе в собі  значення розвитку, молодого буяння та любові. Можна сказати, що  візерунок хмелю — це весільна символіка.

 Вода і Сонце. Вся українська вишивка позначена благословенними знаками Землі, Води і Сонця, що в поєднанні складають життєдайну трійцю. Сонце часто зображується восьмипелюстковою розеткою чи квіткою, а знак Води нагадує згорнутого вужа. Ромбічні знаки на плічку — це символ плодоріддя Землі-матері, щедро засіяної, зігрітої Сонцем, щоб буяло життя наше.

 Це знаки тих сил, без яких неможливе саме існування.

Зірки, розкидані по рукаві і зібрані в геометричний орнамент, — це уявлення про структуру Всесвіту, що вже є не хаотичним і безладним, а упорядкованим і гармонійним. І знову засіяні, щоб нести нові й нові паростки життя у далекі світи. 

Соловей та зозуля вишиваються на дівочих рушниках. Цих птахів часто розміщували на гілці калини, що символізує продовження роду.

Павичі - дуже поважні птахи, на весільних рушниках часто над ними розміщений вінок або вінець. Павич — це жар-птиця, що несе в собі сонячну енергію життя, тому вона птиця сімейного щастя. Молодят символізують соколи, голуби та півні. Характерною рисою весільного рушника є розташування птахів голівками один до одного. Вони або тримають в дзьобиках ягідку калини, або сидять біля коріння дерева — символа нової сім’ї. Ластівка — ця пташка завжди несе добрі новини. Саме вона піклується про те, щоб людина не пропустила сприятливу пору для створення сімї та зміцнення господарства.

Тлумачення кольорів у народній вишивці

На окрему увагу заслуговують кольори в вишиванні, їх поєднання та символіка. Кожен колір має своє значення, створює потужну енергетику, яку людина відчуває з допомогою настрою, тому не лише візерунок, а й колір впливає на власника вишиванки.

Червоний підсилює енергію. Найчастіше він присутній на весільних чоловічих сорочках. Такий життєрадісний орнамент символізує любов, пристрасть та агресію. Оскільки він стимулює всі функції, надто активним людям його не радять.

Чорний в противагу червоному нагадує про сум, горе, смерть. Хоча однозначного тлумачення символіки кольору в народній вишивці немає. Адже і святкові вироби часто вишивали в різних місцевостях чорними нитками. В деяких регіонах вважають: чорний — колір землі, символ багатства, плодючості, колір землеробів.

Блакитний, зелений та  білий символізують духовний спектр. Ці кольори переважають на Поділлі та Бойківщині і вважаються благодатними, сприяють спокійному життю. Зелений асоціюється з природніми витоками. Синій символізує воду, тобто жіноче начало. Білий – символ кохання та невинності.

Окремими ко-льорами у вишиванні рушників стоять жовтий та золотий. Обидва ці кольори трактуються як кольори небесного вогню, кольори Сонця та символізують Божественну мудрість та багатство.

Джерело: http://dovidka.biz.ua/simvolika-ukrayinskoyi-vishivki/

 

 

Переглядів: 1253 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar