Головна » 2016 » Квітень » 25 » Вийшла в світ нова книга Леся ісаїва
16:52
Вийшла в світ нова книга Леся ісаїва

   

Нещодавно в Харкові вийшла в світ науково-популярна книга історика Леся Ісаїва «Приоскілля козацьке». Вона оповідає про козацьку минувшину Борівського, Ізюмського, Куп’янського та Дворічанського районів Харківської області в XVI-XVIII століттях. Докладно показано заселення краю, створення перших козацьких слобод, міст і фортець на Осколі, вперше оприлюднюється багато унікального про оскільських козаків.

До широкого обігу вводиться велетенський масив раніше невідомої інформації, яка почерпнута автором у архівах, музеях, малодоступних публікаціях, зібрана в ході археологічних розкопок та розвідок, під час власних етнографічних і краєзнавчих експедицій тощо.

Ця книга видана на замовлення та за безпосереднього сприяння нашого знаного мецената та успішного фермера, обласного депутата Миколи Кириченка. Усім очевидно, що зовсім не випадково саме ця неординарна особистість ініціювала та профінансувала таку важливу культурну акцію. За нашим земляком безліч добрих справ, зроблених як для всього району, так і для десятків, а то й сотень конкретних людей. Ця ж справа не забудеться, бо книга із важливою та цікавою інформацією десятиліттями служитиме людям.

Тим більше, що Микола Олександрович майже 300 примірників зазначеного видання вже подарував Борівському району, а ще окремо 100 – Ізюмському району та місту Ізюму. У нашому районі книгу отримали всі школи: Борівська №1 – 30 примірників, Піско-Радьківська – 20, Богу-славська – 12 і т.д. відповідно до кількості учнів.

По декілька примірників «Приоскілля козацького» подаровані всім сільським бібліотекам, центральній районній бібліотеці – 20, районній дитячій – 8, а всього на бібліотеки – 100 книг. Крім того, ряд екземплярів зазначеного історичного видання М.Кириченко передав Борівській організації «Суспільна служба України», Піско-Радьківському психо-неврологічному диспансеру, райгазеті, райархіву, райдержадміністрації, райраді та іншим установам. Отже, завдяки такому чудовому подарунку книга стала доступною для всіх мешканців Борівщини. Є вона й у продажу, але, зрозуміло, коштує недешево.

Про книгу «Приоскілля козацьке» вже знають не тільки на Харківщині та Донеччині, а й у Києві. Її рецензують двоє чільних українських науковців: заступник директора з наукової роботи Інституту історії України Національної академії наук України (НАНУ) професор, доктор історичних наук, член-кореспондент НАНУ Олександр Реєнт та директор Інституту літератури імені Т.Шевченка НАНУ академік НАНУ Микола Жулинський.

Науковий аспект книги «Приоскілля козацьке» був високо оцінений на Міжнародній науковій конференції «Двадцяті Слобожанські читання» (Харків), де декілька днів назад вона була презентована перед поважною аудиторією істориків у перший же день представницького зібрання науковців. Найперше ж представлення книги відбулося 15 квітня ц.р. в Куп’янську. Патріотична громадськість міста із захопленням вітала вихід такого чудового видання.

 Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 487 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar