Головна » 2015 » Червень » 11 » В ЦЕНТРІ УВАГИ - ПОЛЬОВІ РОБОТИ
14:10
В ЦЕНТРІ УВАГИ - ПОЛЬОВІ РОБОТИ

В ЦЕНТРІ УВАГИ - ПОЛЬОВІ РОБОТИ

Настало літо, а це значить, що в господарствах району повністю завершено весняно-польові роботи. Незважаючи на всі погодні примхи та економічні негаразди, аграріям Борівщини вдалося успішно провести весь комплекс агрозаходів.

Вкотре хочу наголосити, що сівба озимих торік проходила в складних посушливих умовах. Та все ж практично всі озимі, за винятком 335 га, перезимували успішно і господарники чекають непоганий врожай.

Підживлення озимих було проведено на всій запланованій площі, а це понад 14 тис. га, хоча ціни на міндобрива в той період були найвищими за останній час.

Посів ранніх зернових та зернобобових культур було проведено вчасно, посіяно 240 га ярої пшениці, 2,8 тис. ярого ячменю, 159 га вівса, 859 га проса і 334 га гречки.

Останній культурі цього року приділялася особлива увага, оскільки гречана крупа – широковживана серед населення. Дану культуру посіяли 4 господарства – СТОВ «Добробут плюс» та «Восток агро 2004», ФГ «Слобода» і «Моноліт».

На 156% перевиконано план щодо сівби сої, якої посіяно 625 га.

Цукровий буряк вирощують лише в одному господарстві району – ФГ «Нива 2006». Взагалі-то сівбу цукристих цього року не планували, але переробники змогли запропонувати прийнятні умови роботи. Зараз маємо дружні сходи солодких коренів на площі 50 га.

Кукурудзу на зерно посіяно на площі 4,5 тис. га, на силос – 1,2 тис.га. Прогнозні показники виконано на 100%.

Посіви соняшника розташовані на площі 9,5 тис.га, що складає 23% в структурі посівів. Це, звичайно, дещо більше від науково-обгрунтованих норм, але майже на 1 тис.га менше, ніж було посіяно торік.

На сьогоднішній день дана культура залишається для аграріїв найбільш економічно привабливою, але всі розуміють, що лише на соняшнику економіку господарства не збудувати.

Протягом минулого тижня голова райдержад-міністрації Віталій Кіян, перший заступник голови РДА Сергій Федченко разом з в.о. начальника ра-йонного управління агропромислового розвитку Володимиром Кавуном здійснили об’їзд сільгосппідприємств району аби з’ясувати стан справ на полях та тваринницьких фермах.

Першим господарством була агрофірма «Солоненське» (керівник Олег Масков). Тут було зафіксовано найбільшу загибель озимих. У господарство нещодавно прийшли інвестори, які роблять ставку на вирощування зернових культур, особливо кукурудзи і сої. Площі під соняшник  поступово зменшуються. В агрофірмі утримуються ВРХ та свині, за останні роки почала підвищуватися їх продуктивність.

Коли ми заїхали до агрофірми «Ізюмське» (керівник Григорій Сало), там в цей час проводили обробіток полів озимої проти хвороб, бур’янів та шкідників, а також їх позакореневе підживлення. Цього року на одному з полів, яке розташоване поряд з трасою біля Пролетарки, розміщено полігон оглядових посівів соняшника та кукурудзи, де представлено понад 56 гібридів  іноземного та вітчизняного виробництва.

Агрофірма «Новий шлях» (генеральний директор Олексій Гомон) - насінницьке господарство,  посіви озимих тут одні з найкращих в районі. Насіння пшениці, вирощене в господарстві, буде реалізовано в інші господарства як нашого району, так і далеко за його межами.

У гарному стані знаходяться посіви соняшника і кукурудзи, особливо ділянки гібридизації.

У сільгосппідприємстві утримується найбільше в районі пого-лів’я ВРХ. Надої молока на корову теж найвищі – по 22-24 кг. На даний час все поголів’я переведено в літні табори.

ФГ «Нива 2006» (керівник Василь Калюга) - єдине господарство, яке займається вирощуванням цукрових буряків протягом останніх 3 років. Цього року цукристі вирощуються за новою технологією з одноразовим використанням гербіциду.

У ФГ «Янтар» (керівник Олександр Гарний) хороші поля озимої, тут проведено всі необхідні агрозаходи по їх вирощуванню. Також господарство займається насінництвом і має ділянки гібридизації соняшнику.

ФГ «КСІОН» (керівник Іван Крилевський) - відносно невелике підприємство,  але тут по можливості намагаються дотримуватися сівозмін. Всі посіви озимих, ярого ячменю, соняшника та кукурудзи  знаходяться в доброму стані, за ними проводиться належний догляд.

СОК «Рідний край» (керівники Іван Любий, Валерій Шевченко) має гарні посіви озимих різних сортів. Минулого року було вирішено закупити елітне насіння і тепер є можливість визначитися які із придбаних сортів дадуть найкращий    врожай в умовах господарства.

ФГ «Моноліт» (керівник Сергій Супрун) - одне з найбільших в районі. Тут утримують тваринництво, тому значні площі займають культури кормової групи: багаторічні та однорічні трави, кормовий буряк, кукурудза на силос. Господарство має найбільші площі посіву гречки, що позитивно впливає на розвиток бджільництва, оскільки гречка – гарний медонос.

Всі роботи по вирощуванню сільгоспкультур виконуються вчасноі і згідно технології.

Нещодавно відбулася нарада з керівниками сільгосппідприємств Борівщини, де обговорювалися питання завершення комплексу весняно-польових робіт та підготовки до збирання ранніх зернових.

Володимир КАВУН.

В.о. начальника управління агропромислового розвитку РДА.

 

 

Переглядів: 619 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar