Головна » 2016 » Квітень » 25 » Шлях до нового врожаю
17:13
Шлях до нового врожаю

Весна… Хто з нас її не любить? Повітря наповнюється духмяним запахом рослин, свіжості. Це пора, коли навколо все змінюється, оживає природа, квітне, співає… А для аграріїв весна -  початок польових робіт, новий сільськогосподарський сезон. А ще, це та пора, про яку кажуть, що весняний день рік годує, а в нинішніх умовах, коли клімат змінюється, перефразовуючи, можна сказати, що кожна весняна година рік годує.

Саме так вважають і в агрофірмі «Новий шлях», тому всі весняно-польові роботи організовано, щоб не гаяти жодної погожої хвилини. І це дуже важливо, адже весь комплекс робіт необхідно провести у максимально стислі строки.

Приїхавши до агрофірми, в першу чергу вирішила поспілкуватися з генеральним директором господарства Олексієм Гомоном, адже саме він тримає руку на пульсі, контролюючи роботу всіх ланок «Нового шляху».

- Знаєте, не заважаючи на всі існуючі проблеми,  які вкотре створила для аграріїв держава, хочу сказати, що наше господарство функціонує як добре налагоджений годинниковий механізм, - почав свою розповідь Олексій Анато-лійович. – Цього року ми заплатимо до сільського бюджету не менше 600 тис. грн. єдиного податку, що у 1,8 раза більше, ніж було нараховано і виплачено торік. Всього минулого року агрофірма сплатила 4 млн. грн. зборів та податків, 5,1 млн. грн. заро-бітної плати, середня зарплата торік склала 4 тис. грн. Цього року держава лишила аграріїв пільг на податок на додану вартість, тому від реалізації продукції, за результатами І кварталу, ми сплатили в бюджет держави 2 млн. грн. А минулого року ці кошти залишалися на нашому рахунку і використовувалися для розвитку підприємства. Тож, повторюсь, не зважаючи на все, ми твердо стоїмо на ногах як завдяки співпраці з інвесторами ПРАТ «Агротон», так і завдяки самовідданій праці трудівників господарства та команди досвідчених спеціалістів.

Всі весняно-польові роботи проводяться злагоджено завдяки правильно обраній стратегії, яку розробив головний агроном агрофірми Віктор Северин. Ми вчасно закупили вдало підібране посівне насіння, засоби захисту рослин.  Про підготовку техніки до роботи в полі подбали головний інженер господарства Віталій Павленко і новообраний бригадир машинно-тракторної бригади Валерій Хомчик.

У стислі строки ми провели обробіток городів наших пайовиків, посіяли соняшник і кукурудзу. Одночасно йде підготовка тех-ніки для подальших  робіт.

На даний час озима пшениця знаходиться в доброму стані, на кожен гектар внесено по 200 кг КАСу. Тому, зважаючи на запас вологи і дотримання технології вирощування, можемо сподіватися отримати достойний врожай озимих і, так би мовити, задовольнити державу.

Зараз ми перезаключаємо договори на оренду земельних паїв, тож дякую всім нашим орендодавцям за довіру. Хочу також за-значити, що з цього року орендну плату підвищили до 5% від нормативно-грошової оцінки.

- Нинішній рік особливий тим, що весна розпочалася досить рано і згідно прогнозів слід очікувати спекотне літо, - підключився до розмови головний агроном господарства Віктор Северин. – Тому кожен селянин старається використати погожі весняні дні і вологу, яка є на даний час, щоб швидше провести всі роботи. Прикриття вологи на площі 1169 га площі ми провели у короткий термін. Враховуючи те, що літо прогнозується жарким, підібрали ранні та середні сорти й гібриди соняшнику і кукурудзи. Все посівне насіння оброблене від хвороб та шкідників. Нещодавно в господарстві завершили підживлення рідкими міндобривами всі площі озимої пшениці. Її фаза розвитку дозволяє проводити заходи боротьби з хворобами, бур‘янами та шкідниками.

В нашому господарстві є тваринництво, тому велику увагу приділяємо кормовій базі. Наприклад, багаторічні трави у нас роз-міщено на площі 191 га, на даний час всі поля кормових знаходяться у доброму стані, їх підживлено, тому вже на початку травня плануємо в раціон годівлі ВРХ додати зелені корма.

Добре працювали на культивації грунту механізатори Сергій Павленко і Сергій Гунько, на сівбі соняшнику - Олександр Забийворота разом зі своїм сином Сергієм. Останні, завдяки правильному налагодженню сівалок, добилися високого щоденного виробітку під час сівби. Добросовісно також трудяться на завантаженні насіння та міндобрив у сівалки Віталій Северин, Віталій Вразовський, Володимр Солодовнік, Володимир Єрмола. На внесенні та закритті грунтових гербіцидів добре працюють механізатори Євген Волохатий, Сергій Бондаренко, Ігор Заворуєв, Сергій Павленко, Юрій Марченко, підвозив воду Олег Родін.

Щоб робота проходила безперебійно, для всіх працюючих у полі організовано триразове гаряче харчування.

Саме того дня, коли була в господарстві (14 квітня), все поголів‘я ВРХ було переведено на літньо-табірне утримання.

На двох фермах агрофірми трудяться майже 50 тваринників, які обслуговують понад 1000 голів ВРХ. Як зазначив керівник господарства, згідно результатів роботи тваринників за І квартал, є надія, що наприкінці року на кожну корову буде надоєно по 6 тис. кг молока.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

Переглядів: 361 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar