Головна » 2016 » Березень » 11 » Професійні свята
12:21
Професійні свята

УСЕ ДОБРО - ВІД ЗЕМЛІ

У наший країні професія землевпорядника завжди користувалася шаною, адже вона присвячена безцінному скарбу України – землі. А до землі у нас споконвічно було особливе ставлення. Безкрайні  поля України дають гарні врожаї, в її надрах безліч корисних копалин. І завдання землевпорядників полягає саме в тому, щоб стежити за тим, аби земля  використовувалася  раціонально, ефективно і дбайливо.

Під час проведення земельної реформи, землевпорядники завжди були і є її  безпосередніми виконавцями, від професіоналізму  яких залежить,  як люди зуміють розпорядитися землею, в якому стані передамо її нашим нащадкам.

У нас в районі землевпорядники трудяться в селищній, сільських радах, а також у відділі Держгеокадастру. Колектив даної організації невеликий, але дружний. Там працюють справжні професіонали своєї справи, які дійсно закохані у свою роботу.

Напередодні їх професійного свята вирішила поспілкуватися з начальником відділу Держгеокадастру у Борівському районі Юрієм Циганко. До речі, він після закінчення ХНАУ імені В.В.Докучаєва за спеціальністю агроном, працював в Ізюмській сільській раді землевпорядником. Коли у відділі Держгеокадастру з’явилася вакантна посада, він став провідним спеціалістом і знову вступив до аграрного університету, вже на факультет землевпорядкування та кадастру. Отримавши диплом і пройшовши у Києві конкурс, наказом голови Держгеокадастру був призначений на посаду начальника в Борівському ра-йоні. На даний час отримує третю вищу освіту, вступивши до Харківської академії управління при Президентові України.

- Юрію Олексійовичу, у кожному колективі є люди, які вже багато років працюють в установі, є молодші колеги. Як я зрозуміла, головне, що вас об’єднує – професіоналізм кожного з ваших колег?

- Хочу відразу зазначити, що наша робота є доволі специфічною, щодня ми спілкуємося з великою кількістю людей і не кожне спілкування є приємним для обох сторін. Та ми розуміємо, що люди приходять до нас зі своїми проблемами, тож прагнемо допомогти у їх вирішенні.

Так, вже 12 років трудиться на посаді завідувача сектору землеустрою та ринку земель Валерій Кулик, який до цього 10 років працював землевпорядником в Ізюмській сільській раді. Добросовісно виконують свої службові обов`язки головний спеціаліст - юрисконсульт Олександр Гавран, головний спеціаліст - бухгалтер Світлана Ляпко, провідний спеціаліст сектору землеустрою та ринку земель Іван Фалько, головний спеціаліст з інформаційних технологій та захисту інформації Наталія Печена.

Найскладніша і дуже напружена робота випала на долю головного спеціаліста сектору державного земельного кадастру Тетяни Чухіль, яка працює на даній посаді вже 5 років. Вона здійснює ведення державного земельного кадастру – реєстрацію земель, перевіряє документи згідно чинного законодавства і встановлених правил, норм та стандартів, надає витяги держземкадастру.

Тетяна Ларіонова своїм життєвим кредо вважає допомогу людям. Можливо, саме тому обрала професію землевпорядника. Отримавши відповідний диплом Костянтинівського сільгосп-технікуму, прийшла працювати у відділ в листопаді 2012 року. Спочатку на посаду спеціаліста І категорії, а зараз, отримавши вищу фахову освіту, вона головний спеціаліст з державного геодезичного нагляду – проводить реєстрацію земельних ділянок, консультації щодо їх використання, прийом громадян.

- Скажіть, а в чому полягає Ваша робота?

- Ми проводимо велику роботу по обліку земель, які закріплені за землекористувачами та власниками, частково контролюємо використання землі за цільовим призначенням, її охорону. Також допомагаємо громадянам в оформленні правовстановлюючих документів на земельні ділянки, надаємо витяги з нормативно-грошової оцінки земель з метою оподаткування як юридичним, так і фізичним особам, консультуємо щодо використання землі.

На даний час всі земельні ділянки, які розташовані на території нашого району, внесено в національну кадастрову систему. Щоб все систематизувати,  було проведено велику роботу.

Останнім часом ми багато уваги приділяємо допомозі учасникам АТО в оформленні земельних ділянок, які їм надає держава згідно відповідного закону. Тож їм не доводиться їхати для цього до Харкова. Всі земельні ділянки придатні для повноцінного використання – чи то самостійного, чи для передачі в оренду.

- Кожна професія має свої переваги та недоліки, у Вашої є такі?

- Само собою.  Для землевпорядника необхідно мати математичні здібності, інженерний підхід, просторовий інтелект, здатність розбиратись у законодавстві. Професія надзвичайно цікава, багатогранна, я б сказав, творча.

Наша робота - це можливість спілкуватися з людьми, допомагати їм у вирішенні їхніх питань, можливість застосовувати свої знання на практиці, бути корисними суспільству.

Професія землевпорядника, вимоги до неї весь час змінюються. Практично щорічно, якщо не щомісяця, змінюється й земельне законодавство. Наша робота ніколи не буває розваженою й тихою, завжди утримується інтенсивний ритм. Нам весь час необхідно бути в курсі усіх змін. А для того, щоб приділити увагу і громадянам, і законодавчим реформам, робочого часу не вистачає. Тому часто нам доводиться залишатися в позаробочий час, аби все встигнути.

- Що хочете побажати своїм колегам, які трудяться не лише у Вашій установі, а взагалі в районі?

- Здоров’я всім, добра, життєдайної енергії, земних щедрот і успіхів на професійній ниві. Нехай ваша нелегка робота принесе максимальну користь громаді.

Підготувала Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

 

Переглядів: 533 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar