Головна » 2015 » Травень » 29 » ПРО ЦІНИ НА ГАЗ ТА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ
15:35
ПРО ЦІНИ НА ГАЗ ТА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ

ПРО ЦІНИ НА ГАЗ ТА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ

Голова Борівської райдержадміністрації Віталій Кіян провів виїзний прийом громадян в селі Вище Солоне.

Питання, яке найбільше хвилює місцевих жителів – ціни на газ. У травні люди отримали квитанції на оплату газу, використаного у квітні, у яких в рядку «до сплати» стоять суми, що перевищують тисячу грн. Це при тому, що розмір пенсій (приблизно 1300 грн.) залишився незмінним. Якщо ж до цієї суми додати ще оплату електроенергії, телефон, то у людини просто не залишається засобів до існування. Крім цього, сельчани масово скаржаться на завищені показання лічильників (приписані куби) в квитанціях на оплату за спожитий газ. На фоні нових тарифів кожен зайвий куб дуже болісно сприймається абонентами. Люди невдоволені роботою працівників Борівської дільниці газопостачання: показання лічильників фіксуються кожного місяця у різні дні, немає точної  дати для цієї процедури, контролер може прийти і 14-го числа, і 20-го, а скільки кубів потім з’явиться додатково, взагалі ніхто передбачити не може. В той же час люди дуже позитивно відгукуютьсяпро роботу контролерів Борівського районного відділення енергозбуту АК «Харківобленерго» (керівник Анатолій Мокеєв): там все чітко, зрозуміло, вчасно, ніколи не виникає ніяких непорозумінь та нарікань.

Віталій Олексійович зазначив, що питання дописаних кубів вже неодноразово піднімалося в різних населених пунктах району. Начальник Борівської дільниці газопостачання Куп’янської філії ПАТ «Харківгаз» Віталій Старіков стверджує, що нічого змінити не можна, адже комп’ютерна програма здійснює нарахування автоматично. Результатом обговорень стала домовленість, що абоненти будуть сплачувати за реально використані куби газу згідно показань своїх лічильників або в передостанній день місяця телефонуватимуть на Борівську дільницю газопостачання для уточнення. Таким чином, за дописані куби сплачувати не обов’язково.

Що ж стосується високих тарифів – порятунком стане субсидія. Для її отримання і перерахунку необхідно подати відповідну заяву і декларацію про доходи в управління со-ціального захисту населення РДА. Бланки заяв і декларацій споживачі повинні були отримати з квітневими квитанціями на оплату послуг. В усіх сільських радах є спеціалісти, які допоможуть з оформленням субсидій, підкажуть, як правильно написати заяву, заповнити декларацію і передадуть документи в УСЗН.

Також одинокі пенсіонери Вищого Солоного піднімали питання щодо роботи  працівників територіального центру со-ціального обслуговування населення (надання со-ціальних послуг).  Є нарікання на нешанобливе ставлення до літніх людей з боку працівниці терцентру та неякісне виконання своїх обов’язків. Розібратися в цій ситуації та вжити відповідних заходів дано доручення директору установи Зої Костюченко.

Турбує вищесолоненців і загроза закриття філії «Ощадбанку» у селі. Вони згодні навіть  на те, щоб представник банку працював у них хоча б раз на тиждень  у встановлений день і час, аби тільки їх не залишили зовсім без банківських послуг. Віталій Кіян пояснив, що головною умовою збереження філії є збільшення кількості клієнтів банку, тому треба всім працювати у цьому напрямку.

На фоні реформи децентралізації влади в Україні сельчани стурбовані, що можуть залишитися без сільської ради і сільського голови. Всі, хто прийшов на особистий прийом до голови РДА, активно підтримують діючого сільського голову Лідію Кириченко. «Їй треба  пам’ятник при житті поставити, за все, що вона для людей робить. Ми готові і в Київ писати, аби тільки Лідія Миколаївна була у нас» - говорять люди.

Віталій Олексійович розповів про особливості проведення реформи децентралізації влади в державі. «На даний момент здійснюється перший її етап – економічна децентралізація: на місця вже передані певні податки і збори, бюджети сільських рад виконуються в повному обсязі. Політична ж децентралізація (об’єднання громад) буде здійснюватися на добровільних засадах, за бажанням самих громад. А це буде можливим, лише коли громада стане спроможною сама себе забезпечити. Таким чином, питання про закриття сільської ради на даний момент взагалі не піднімається» - пояснив  керівник району.

Говорили люди і про співпрацю з СВК а\ф «Солоненське», в користуванні якої знаходяться паї сельчан. Зокрема, пайовикам хотілося б, щоб керівництво агрофірми приділяло їм трохи більше уваги, збирало б їх для спілкування, звітувало про свою діяльність. Люди звикли до цього при попередньому керівництві, і зараз їм цього не вистачає.

В той же час дуже задоволені вищесолоненці роботою швидкої допомоги в районі. Просили подякувати зі сторінок газети всім лікарям, медсестрам, водіям за відповідальне ставлення до своїх обов’язків, за вчасне реагування на виклики, за дійсно швидку допомогу, без якої інколи не обійтися.

Тож спасибі всім, хто рятує людські життя і допомагає робити кожен день кращим.

Оксана ДУДНИК.

 

 

Переглядів: 429 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar