Головна » 2015 » Травень » 28 » ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПЕРІОД У ЛІСІ
08:23
ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПЕРІОД У ЛІСІ

ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПЕРІОД  У ЛІСІ

З настанням весняної пори розпочинається підготовка до польових робіт - землю готують до обробітку, спалюють суху траву. Саме це й завдає чимало клопотів лісникам, а подекуди, й непоправної шкоди природі.  

Підпали на узбіччях доріг та полях під лісом перекидаються на лісосмуги й лісові масиви, займаються дерева, гинуть лісові звірі, значної шкоди завдається верхньому шару ґрунту.  Суха  підстилка та вітер допомагають вогню блискавично поширюватися, тож врятувати ліс та його мешканців від пожежі дуже важко. Отже, відпочиваючи на природі, не забувайте про правила поведінки в лісі, особливо при поводженні з вогнем. Для того, щоб попередити пожежу в лісі, не залишайте багаття,  не кидайте не загашені цигарки та сірники, не зас-мічуйте ліс побутовими відходами.

Звертаємося з проханням до власників землеволодінь,  землі яких межують з лісовими насадженнями, не випалюйте суху траву,  дотримуйтесь  правил пожежної безпеки в лісах України!        

Згідно статистики  за останні роки в Україні виникло майже 5000 випадків лісових пожеж на площі близько близько 2,5 тисячі гектарів.                                                                             

 На пожежонебезпечний період забороняється доступ населення і заїзд автотранспорту в  ліси. 

За знищення, пошкодження або випалювання рослинності передбачена як кримінальна відповідальність - ст. 245 КК України «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу», що тягне покарання до 10 років позбавлення волі, так і адмі-ністративна відповідальність - ст. 77 КУпАП «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах» - передбачає штраф у розмірі від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і ст. 77-1 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» - передбачає штраф у розмірі до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  З метою попередження виникнення лісових пожеж та порушень Лісового кодексу протягом пожежонебезпечного періоду, починаючи з березня до листопада, державна лісова охорона Борівського лісництва разом з працівниками пожежної частини та райвідділу міліції, проводять із населенням та гостями району роз’яснювальну роботу. Але, нажаль, не всі люди розуміють рівень небезпеки та наслідки до яких може призвести необережне поводження з вогнем.

  У лісництві цілодобово чергує пожежний автомобіль, на спостережній вежі працює черговий, який підтримує радіозв’язок з черговими в лісництві. Завдяки  цьому лісова охорона може оперативно виявити місце та ступінь пожежі. І саме працівники лісництва найпершими намагаються подолати силу вогню та попередити пожежу.

 Шановні борівчани та гості району, дбайте про безпеку в лісі, пам’ятайте, що ліс – це легені нашої планети і від нас в першу чергу залежить збереження лісу - чарівного куточка нашого краю.

Максим Богуславський.

Старший майстер лісу Борівського лісництва.

 

Переглядів: 503 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar