Головна » 2015 » Червень » 11 » ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: ЧОГО ЧЕКАТИ?
14:06
ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: ЧОГО ЧЕКАТИ?

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА

Зміни в пенсійному законодавстві, які запропонував уряд викликають велике зацікавлення у громадян. Законопроекти щодо запровадження накопичувальної системи та єдиних принципів нарахування пенсій дозволять модернізувати систему  пенсійного забезпечення в Україні.

Як відомо, сьогодні питання пенсійного забезпечення регулюють кільканадцять законів. Є трудові пенсії, які призначають з урахуванням страхового стажу і заробітної плати, а є так звані спеціальні, які зазвичай перевищують трудові.

Це не тільки заплутує всю пенсійну систему, а й підриває довіру громадян до солідарної системи. Громадяни втрачають стимул до участі в системі пенсійного страхування. Справедливий підхід розширить коло застрахованих у пенсійній системі осіб.

Надбавки, доплати, тобто те, що стосується призначення пенсій, має регулювати єдиний закон і формула розрахунку пенсій також повинна бути єдина і для тракториста і для народного депутата і для міністра. Тому в проекті закону запропоновано з наступного року скасувати спеціальні пенсії для державних службовців, народних депутатів, суддів, прокурорів, за винятком виплат військовослужбовцям. Спеціальні пенсії, які вже призначені, з 1 січня 2016 року виплачуватимуться у розмірах визначених законодавством, яке діяло до вказаної дати. На даний час з 1 червня 2015 року призупинено призначення та перерахунки пенсій державним службовцям, суддям, прокурорам, народним депутатам.

Крім того, на даний час Пенсійний фонд відшкодовує пенсії пільговим категоріям громадян, які через особливості їхніх професій виходять на пенсію на п’ять або й на десять років раніше за інших працівників.

Взагалі-то, відповідно до чинного законодавства, пенсії пільговикам мають відшкодовувати підприємства, на яких вони працюють. Але чимало їх уже закрилося, інші не мають змоги здійснювати виплати. Тому в законопроекті передбачено, щоб пільговики під час трудового життя сплачували додаткові внески, які й підуть на покриття виплати пільгових пенсій.

Збалансування солідарної системи дозволить позбутися зрівнялівки в розмірах пенсійних виплат. Адже сьогодні не має значення, що людина отримувала 900грн. зарплати, чи 2000: пенсію виплачуватимуть однакову на рівні прожиткового мінімуму. І це ще одна причина не бути зацікавленим у сплаті внесків до ПФУ України. Принцип диференціації пенсії (скільки заробив, стільки й отримав) стимулюватиме до участі в державній системі пенсійного страхування.

Утім, навіть оптимізована солідарна пенсійна система не в змозі забезпечити українцям гідний рівень пенсій. Такий варіант унеможливлюється хоча б демографічною ситуацією, коли один працівник утримує одного пенсіонера. Власне “солідарка” на це й не розрахована. Її мета забезпечити людині стартовий рівень пенсії, а довести його до прийнятого розміру можуть другий і третій рівні пенсійного забезпечення.

Закон, у якому передбачено функціонування в Україні трьох рівнів пенсійної системи, було ухвалено ще 2003 року. Перший рівень (солідарна система, коли за рахунок внесків громадян, які працюють, сьогоднішні пенсіонери отримують виплати), діє нині й фактично є основою пенсійного забезпечення.

Третій рівень – недержавне пенсійне забезпечення, що передбачає добровільну сплату внесків у недержавні пенсійні фонди.

Навколо другого рівня (накопичувальна система) протягом 12 років точилися запеклі дискусії, хоч ніхто не заперечував необхідності його запровадження. Адже обов’язкові накопичувальні внески мають стати вагомим додатком до пенсії із солідарної системи.

Запровадження накопичувальної системи дозволить кожному громадянину мати індивідуальний пенсійний рахунок. Кошти з нього інвестуватимуть в економіку і вони приноситимуть дохід майбутньому пенсіонеру й забезпечать йому додаткові виплати в старості.

Накопичувальну систему планують запровадити з 1 січня 2017 року. Для осіб до 35 річного віку внески обов’язкові, для людей віком 36-55 років - добровільні. Ставка внеску від 2% у 2017 році до досягнення 7% у 2022 році і подальшою сплатою у зазначеному розмірі.

Головна відмінність обов’язкової накопичувальної системи від солідарної в тому, що сплачені пенсійні внески є особистою власністю людини.

Світлана Іващенко. Заступник начальника УПФУ.                                                

 

Переглядів: 428 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar