Головна » 2015 » Червень » 26 » БУТИ ЧИ НЕ БУТИ ОБ’ЄДНАННЮ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД?
17:24
БУТИ ЧИ НЕ БУТИ ОБ’ЄДНАННЮ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД?

БУТИ ЧИ НЕ БУТИ  ОБ’ЄДНАННЮ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД?

На Борівщині триває обговорення  щодо об’єднання територіальних громад

Представники районної Робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад проводять зустрічі з жителями сільських рад району з метою ознайомлення населення з законодавчою базою щодо добровільного об’єднання територіальних громад та пропозиціями робочої групи щодо об’єднання територіальних громад Борівського району.

Такі зустрічі вже відбулися в селах Мирне, Калинове, Підвисоке, Пролетарське, Першотравневе, Ізюмське, Бахтин, Чернещина та в смт Борова. До кінця місяця провести роз’яснювальну роботу та залучити населення до обговорення даного питання планується в усіх сільських радах району.

З людьми спілкувалися та відповідні роз’яснення надавали голова райдержадміністрації, співголова Робочої групи Віталій Кіян, голова районної ради, співголова Робочої групи Євген Жук, заступник голови районної ради, заступник голови Робочої групи Анатолій Васильєв, заступник голови РДА, заступник голови Робочої групи Сергій Шутько, перший заступник голови РДА, член Робочої групи Сергій Федченко.

Відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад членами Робочої групи були підготовлені пропозиції щодо утворення в межах району трьох громад з визначенням їх меж і адміністративних центрів: Борівська селищна об’єднана територіальна громада з адміністративним центром у смт  Борова, Чернещинська сільська об’єднана територіальна громада з адміністративним центром у селі Чернещина та Піско-Радьківська сільська об’єднана територіальна громада з адміністративним центром у селі Піски-Радьківські.

При розробці пропозицій враховувались чинники, які впливатимуть на соціально-економічний розвиток об’єднаних громад.

- Розробка перспективного плану є лише однією з обов’язкових умов такого об’єднання, а не гарантією його впровадження, – зазначає голова РДА Віталій Кіян. -  Цей план розроблено, щоб люди могли ознайомитися з ним, зважити всі «за» і «проти» і громадою прийняти рішення, варто їм об’єднуватися чи ні. Адже головною умовою цієї реформи є добровільність.

Одним з важливих плюсів об’єднання є той аспект, що кожна об’єднана громада отримає статус міста обласного підпорядкування і фінансову підтримку від держави. Головна мета при цьому -  фінансова спроможність громади, отримання додаткових фінансових та майнових ресурсів, поліпшення якості та доступності різноманітних послуг, що надаються громаді.

Проблема ж у тому, що в сьогоднішніх умовах сполучення, враховуючи стан доріг, деякі села, з ліквідацією сільрад, навпаки віддаляться від життєво необхідних послуг. Тому доцільним об’єднання громад буде лише за умови забезпечення транспортної доступності до них.

Під час обговорення жителів району також цікавили питання щодо керівництва в центрі громад (хто і як обиратиметься) та повноважень старости, які ще, по суті, невідомі. Також людей хвилюють питання, чи будуть збережені заклади медицини, освіти, культури, інші об’єкти в селах, віддалених від центру.

Поки існують запитання, на які Закон України «Про добровільне об’єднання громад» не може дати конкретні відповіді, прийняти рішення щодо об’єднання громада району не готова.

Оксана ДУДНИК.

 

 

Переглядів: 546 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar