Головна » 2015 » Травень » 27 » ЗОЛОТИСТА КАРТОПЛЯНА НЕМАТОДА
16:02
ЗОЛОТИСТА КАРТОПЛЯНА НЕМАТОДА

Золотиста картопляна нематода — небезпечний карантинний шкідник

Кожен господар має знати про небезпечний карантинний шкідник – картопляну нематоду, що викликає захворювання –глободероз. Це мікроскопічний круглий черв золотистого або темно-коричневого кольору, за розміром, як макове зерно, непомітний неозброєним оком. Розвиток картопляної нематоди відбувається в коренях рослини-господаря. Фітопаразит досить стійкий до впливу несприятливих умов зовнішнього середовища і може зберігатися в ґрунті  до 10 років. Наявність захворювання рослин визначають в період від фази бутонізації до масового цвітіння, коли ознаки хвороби виявляються найбільш чітко. Хворі рослини при сильному ступені зараження легко відрізнити за хлоротичним кольором листя, відставанням у рості, «бородатістю» кореневої системи, густо обсипаної цистами; пригніченим станом рослин в цілому. Цвітіння у них дуже скудне або взагалі відсутнє. Внаслідок паразитування золотистої глободери знижується врожайність на 70-80 і більше відсотків та товарність новоутворених бульб, а інколи зовсім відсутня.Нині вогнища картопляної нематоди  було виявлено в 17 областях країни, але потенційно вона може зустрічатися в усіх зонах картоплярства. Найбільшу кількість районів, заражених картопляною нематодою, зафіксовано у Волинській, Житомирській, Сумській та Чернігівській областях . Розповсюдження глободери відбувається через заражену садівну бульбу, заражений грунт, сільгоспінвентар, транспортні засоби, а також переноситься тваринами, вітром,  дощовою водою .

В зв’язку з тим, що золотиста картопляна нематода є карантинним об’єктом, слід дотримуватись певних карантинних заходів. Серед них найголовніші:

 1. Забороняється ввезення ураженого садівного  матеріалу й ґрунту з регіонів розповсюдження захворювання.

2. Застосування агротехніки: дотримання сівозмін, внесення органічніх добрив, знищення бур’янів, вирощування нематодостійких сортів картоплі (Повінь, Обрій, Водограй, Доброчин, Санте) .

 Боротися з карантинними організмами важко, набагато легше запобігти їхній появі. Вирішувати цю проблему необхідно на початковій стадії, тобто при виборі насіннєвого матеріалу. Саме тому будьте уважними при купівлі насіння. Отже, якщо ви плануєте закупити насіннєвий та посадковий матеріал, то обов’язково переконайтесь, що продукція пройшла фітосанітарний контроль, який засвідчується актом та висновком фітосанітарної експертизи. Якщо насіння завезене з інших областей або з-за кордону, воно обов’язково повинно супроводжуватися карантинним або фітосанітарним сертифікатом, що гарантує відсутність карантинних організмів. Такі документи Ви вправі вимагати від продавця на кожну партію товару.
          У разі підозри на зараженість карантинними орга-нізмами звертайтесь до Державної фітосанітарної  інспекції Харківської області.

Наталія Кулик.

Державний фітосанітарний   інспектор  Держфітоінспекції Харківської області.                           

 

Переглядів: 479 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar