Головна » 2015 » Липень » 17 » Жнивують хлібороби району
15:10
Жнивують хлібороби району

Де хазяїн ходить, там і хлібець родить

Хліб - це і маленьке зернятко, і перші ніжно-зелені паростки, і тихе шелестіння золотого колосся, і дзвінка  пісня жайворонка в бездонному блакитному небі в спекотний день над безмежжям хлібного лану. Це - і золотий потік зерна до кузова машин, і широкі натруджені долоні хліборобів, і гарячий жар печі, з якої виймаються духмяні короваї.

Цьогоріч погода, як і господиня року, коза, – примхлива. Але працівникам сільського господарства не звикати до цього, адже нашу зону недарма називають зоною ризикованого землеробства.

Тож незважаючи на всі негаразди, як кліматичні, так і фінансові, хлібороби ФГ «Кириченко М» (керівник Микола Кириченко) виростили непоганий урожай ранніх зернових і вчасно приступили до їх збирання.

Цього року необхідно зібрати ранні зернові на площі близько 3000 га, з яких 100 гектарів ячменю.

Минулої осені, коли вирішували які сорти сіяти, зупинилися на таких як «ярмак», «смуглянка», «богдана», «подолянка», «донецька», «дари Луганщини», бо саме вони найбільш пристосовані до наших кліматичних умов.  Сівбу проводили з мінеральними добривами, насіннєве зерно було  в основному І репродукції.

- На даний час можна сказати, що врожайність озимої пшениці коливається на окремих полях від 35 до 38 ц/га, - розповідає керівник господарства Микола Кириченко. – Весь час ми контролюємо якість зібраного збіжжя з кожного поля,  в основному це зерно ІІІ класу. Частково зібраний урожай відвозимо на елеватор, частково – на тік господарства для очищення. Для цього ми придбали новий, більш сучасний  зерноочисний агрегат ЗАВ-50, на якому працюють Віктор Козак і Михайло Сядристий, підгортає пшеницю у бурти механізатор Олександр Дейнека.

На млин господарства ми завозимо пшеницю лише ІІ класу, тож якість борошна завжди висока. І хоча пайовики й мають можливість обміняти зерно на муку, пшеницю використовуємо більш висококласну.

Коли разом з керівниками господарства Миколою та Сергієм Кириченками приїхала на поле, стояла неймовірна спека, над полем було марево від розпеченого повітря. А ось в кабі-нах комбайнів – приємна прохолода від кондиціонера. І не лише в щойно придбаному «Акросі», а й в інших трьох, де  теж встановлено охолоджувачі повітря.

- Тож, зрозуміло, продуктивність праці на комбайнах висока, для збирання вирощеного врожаю використовуємо повноцінно не лише кожну годину, а й кожну хвилину. Тому плануємо закінчити цьогорічні жнива за 14 робочих днів, - продовжує керівник. – всі працюючі на полі отримують смачні обіди та вечері, підвозимо їм охолоджену бутильовану воду, обладнали на польовому стані літній душ.

Велику увагу приділяємо і протипожежному стану  - у всіх комбайнах є вогнегасники, поля оборані, є бочки з водою, на полі весь час знаходиться черговий.

Добре трудяться на збиранні ранніх зернових комбайнери Михайло Луців, Вадим Клименко, Анатолій Сидоренко, Віталій Шинкаренко, Сергій Гойда, Віталій Змійов, Сергій Кушин, Олександр Сало, водії Олександр Никонович, Сергій Голик, Олександр Савченко, Павло Лозовий, Сергій Ісаєв, Анатолій Крижанівський, Володимир Костенко, відвозить солому з поля механізатор Володимир Суверенєв.

Скошені поля обробляють глибокорозпушувачами механізатори Володимир Гойда, Віктор Бурлачко, Володимир Кононенко, Сергій Гонтар.

Що ж стосується ціни на вирощену нами продукцію, поки що вона нас влаштовує. Хоча, якщо зважити на те, що витрати у порівнянні з минулим роком виросли вдвоє, то вона значно менша торішньої. Та головне, щоб ціна не спустилася нижче, бо тоді господарства будуть поставлені у скрутне становище. Адже вже не за горами осіння посівна кампанія, а для цього треба знову придбати все необхідне.

Відразу ж після жнив ми приступимо до розрахунків з пайовиками.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

 

Переглядів: 519 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar