Головна » 2015 » Липень » 17 » Жнива - свята справа
15:18
Жнива - свята справа

ЖНИВА - СВЯТА СПРАВА

Величне, прекрасне і завжди хвилююче видовище – хлібна нива, яка колоситься янтарним зерном. Нічого не може зрівнятися з цим рукотворним дивом, бо у їх сходи хлібороби віддали часточку своєї душі, свою майстерність, енергію і вміння. Земля – наша годувальниця. Все увібрано в ці слова – тепло батьківського дому, поля, пахучий хліб, розварена картопля, пасовища. Тож із землею пов’язані всі наші радощі, тривоги і турботи. І хліб для нас усіх не просто матеріальне поняття, а святиня.

Тож і жнива для кожного хлібороба – свята справа.

Перше, на що звернула увагу, приїхавши на жнива до агрофірми «Новий шлях» - безмежне і рівне золотаво-тепле пшеничне поле, на якому пливе комбайн, і зеpно, мов вплетене у колосок, який увібpав у себе життєдайні сили землі.

- За сприятливої погоди вже цього тижня наше господарство закінчить збирання ранніх зернових, - розповідає генеральний директор агрофірми Олексій Гомон, не без гордості дивлячись на пшеничне поле. – Попередньо можу сказати, що врожайність складає 50 ц/га, на окремих полях і вища. Жнива проведемо за 9 робочих днів. І все тому, що підготувалися до цього дуже ретельно. Зроблено запас паливно-мастильних матеріалів, запасних частин, ретельно підготовлено всю техніку, яка задіяна під час жнив, розподілено ділянки роботи між працюючими.

Тобто, роботу було сплановано так, щоб збирання проходило безперервно. Хочу сказати, що для цього багато було зроблено нашим головним агрономом Віктором Северином. Він же постійно проводить контроль за якістю збирання.

Минулого року було вирішено окрім постійних сортів озимої, посіяти нові – «зиск» і «благодарка одеська», які здатні давати високу врожайність зерна при хорошій якості. Тож цьогоріч  отримали пшеницю 2 і 3 класу.

- Звичайно, велика заслуга наших хліборобів, - підключається до розмови головний агроном «Нового шляху» Віктор Северин. – Вкотре хочу наголосити на тому, що в господарстві працюють справжні спеціалісти своєї справи. Це комбайнери Олександр Забийворота, Валерій Хомчик, Василь Бараннік,  Віктор Купріянов, Сергій Северин, Віталій Северин, Юрій Марченко, Євген Волохатий, механізатори на відвезенні соломи Сергій Гунько, Олег Рибалко, Ігор Заворуєв, водії на відвезенні зерна на тік Володимир Єрмола, Олег Родін, Сергій Бондаренко, Володимир Солодовнік, Олександр Козлов, контролер-обліковець на полі Віктор Скрипніченко. За протипожежний стан під час жнив відповідають Володимир Ладанець, Олександр Кармазін, Леонтій Ковтунович, Влад Северин. У тому, що техніка в полі працює безперебійно, велика заслуга головного інженера Віталія Павленка,  бригадира тракторної бригади Юрія Грабаря, водія автомобіля «техдогляд» Івана Петренка, газоелектрозварника Юрія Сергійчука, токаря Олександра Баранніка, коваля Володимира Соколова.  Своєчасно заправляє працюючу техніку в полі водій Олег Родін та комірник Олександр Северин.

Справедливо кажуть: не той хліб, що у полі, а той, що у коморі. Тому в агрофірмі багато уваги приділено токовому господарству, там завжди порядок і робота налагоджена як часовий механізм. Добросовісно трудяться завідуюча током Тамара Печериця, вагарі Зінаїда Грабар і Тетяна Швидка, оператори ЗАВ Роман Солонічев і Максим Романченко, працівники току Ростислав Северин, Михайло Романченко, механізатор на завантаженні зерна  Сергій Забийворота, водій Віталій Вразовський.

Добре налагоджено і побутове обслуговування працюючих на жнивах – організовано 3-разове харчування. Смачні страви готують Тетяна Янчинська і Тетяна Гладюк, а вивозять на поле - Олена Білан та водій Олексій Шило.

Своєчасно подає інформацію обліковець Оксана Родіна, а бухгалтер по рослинництву Наталія Краснова проводить контроль на ваговій. Щодня нараховує зарплату і надає інформацію всім працюючим економіст Артем Ворохобін. Охороняє техніку в полі Олексій Єрмола.

- Для потреб тваринницької галузі ми заготовляємо солому, для цього біля ферми та поруч на полі робимо скирти, - продовжує розповідь Олексій Анатолійович. – З цим добре справляються механізатор Сергій Гунько, скиртовщики Сергій Калкутін, Ігор і Олексій Биковські, Андрій Чемерис.

І, звичайно ж, зібрані від вирощеного врожаю поля відразу дискуємо, цим займаються механізатори Сергій Павленко і Сергій Гунько.

Гадаю, вже на цих вихідних ми будемо святкувати закінчення жнив, обжинки.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

Переглядів: 993 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar