Головна » 2015 » Липень » 10 » ЖНИВА-2015 СТАРТУВАЛИ
16:15
ЖНИВА-2015 СТАРТУВАЛИ

Жнива-2015  стартували

Минулого тижня відбувся   семінар - нарада з питань збирання ранніх зернових культур, на якому були присутні голова РДА Віталій Кіян, перший заступник голови РДА Сергій Федченко, керівники сільськогосподарських підприємств ра-йону,  керівники та спеціалісти  районних служб, представники комерційних структур.

Про готовність підприємств району до проведення комплексу робіт по збиранню ранніх зернових та зернобобових культур інформував в. о. начальника управління АПР Володимир Кавун.

Він, зокрема, повідомив, що збиранню по сільськогосподарських підприємствах району в 2015 році підлягає 19577 га ранніх зернових та зернобобових культур, в т. ч. 16094 га озимої пшениці, 140 га озимого жита, 2852 га  ярого ячменю, 265 га ярої пшениці, 164 га вівса та 62 га бобових (нут).

Зернозбиральна тех-ніка готова до проведення збиральних робіт, оскільки значна її частина  куплена нещодавно та має гарантійний термін.

Із наявних 88 зерно-збиральних комбайнів по сільськогосподарських підприємствах станом на 3 липня справними є 88 (100%).

Збирання планується проводити прямим комбайнуванням.

Розрахункове навантаження в залежності від марки комбайнів складає від 15 до 50 га за добу. Середнє навантаження на 1 комбайн складе 222 га, що практично відповідає нормі. Збирання планується провести за 14-16  робочих днів.

На період  жнив   господарства району повністю забезпечені паливно-мастильними матеріалами (на липень потреба становить -  25,1 тонна бензину та 154 тонни дизпалива).

Залучати до збирання комбайни комерційних структур на сьогодні не планується. В районі достатньо підприємств з сучасним набором зерно-збиральної техніки, які при необхідності можуть надати допомогу у збиранні ранніх зернових та зернобобових культур в межах району.

Підприємствами проведено в повному обсязі укомплектованість екіпажів, які мають посвідчення відповідної категорії.

Важливим питанням є підготовка токових господарств, зерноочисних машин, складських приміщень. Адже важливо не тільки зібрати урожай, потрібно його зберегти, довести до певних стандартів, лише такий підхід, а не продаж зерна «з-під комбайна» дасть  змогу отримати пристойні прибутки. Практично в усіх великих  господарствах є елементи токового господарства, працівники, які будуть працювати на зерноочисних машинах.

Базою для розрахунку оплати праці на збиранні врожаю є норми положення щодо оплати праці, визначені в колективному договорі кожного підприємства.

На сьогодні ЗАТ «Борова -Агро» повністю підготовлене до приймання урожаю поточного року.

З метою недопущення виникнення загорання хлібних масивів сільськогосподарськими підприємствами будуть укомплектовані протипожежні загони, до яких обов’язково будуть включені: трактор з плугом, мобільна ємність з водою та пересувні протипожежні щити.

І головне - під час жнив потрібно не забувати про майбутній урожай. Не допускати спалювання стерні, а проводити її обробіток в найкоротші строки.

На сьогодні  триває закупівля аптечок для повного укомплектування техніки, яка буде задіяна на збиранні урожаю.

На період жнив в усіх господарствах планують забезпечити гарячими обідами, будуть облаштовані місця для відпочинку, забезпечення питною водою згідно санітарних норм.

Обговорення актуальних питань, у яких взяли участь директор ПАТ «Борова – Агро» Володимир Суботін, торговий представник компанії «Глінкор» Валерій Корнєв та керівники сільгосппід-приємств проходило досить жваво.

Про захист посівів від пожеж інформував інспектор Борівського районного сектору  ГУ ДСНС України  в Харківській області Юрій Ткаченко.

Першими в районі приступили до збирання ранніх зернових та зернобобових культур хлібороби СОК «Рідний край», СТОВ «Шийківське» та «Добробут плюс», ФГ «Моноліт».

На даний час практично всі господарства району приступили до збирання вирощеного врожаю ранніх зернових та зернобобових культур.

Хоча, все ж таки, не всі хліба повністю дозріли, їх вологість  коливається від 20 до 11 %, середня врожайність на рівні 30 ц/га.

Підготувала Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

Переглядів: 676 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar