Головна » 2016 » Червень » 8 » Життя без тютюну
17:11
Життя без тютюну

 

Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров’я людини. Немає сумніву у тому, що із вживанням тютюну пов’язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні курінням можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну можна вважати також   хворобою, що відноситься до розряду наркоманій. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.

Тютюнопаління призводить до збільшення ризику виникнення інфаркту міокарда у два рази. В п’ять разів більше спостерігається випадків раптової смерті в групі пацієнтів, які палять. Також курців супроводжує негативна тенденція по ризику виникнення інсультів, захворювання ниркових артерій, атеросклерозу нижніх кінцівок і периферичних артерій.

У наш час боротьба з курінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Не зважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. Ця шкідлива звичка міцно утримується в побуті людей. Викликає занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед жінок.

Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здоров’ю. Це одна з причин поширення поганої звички. Почавши палити, людина швидко звикає до нікотину, організм пристосовується до отрути, настає фізична залежність від неї і курець надовго залишається у полоні своєї пристрасті.

Людина, яка звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Такий період триває недовго. Після короткочасного збудження настає тривала втома і самопочуття стає гіршим, ніж було до куріння.

Особливо чутливі до тютюнового диму діти.  Вміст нікотину у волоссі дозволяє розпізнати, чи курять в сім’ї, а також де саме це роблять: поза домом чи в домі. І найдивнішим є факт, що навіть у сім’ї, де курили лише поза домом, в організмі дітей виявляли нікотин. Його вбирає одяг, меблі, стіни, а потім він, як напівлетюча речовина, разом з іншими компонентами тютюнового диму знову потрапляє у повітря, що також негативно впливає на організм людини, так само, як і повітря, яке видихають курці.

10 порад, які допоможуть кинути палити

1. Визначте точну дату.  Якщо ви твердо вирішили розпрощатися з цигарками, визначте дату, коли кинете курити. Інакше ви будете відкладати цей день без кінця.

2. Відвикайте поступово. Деякі люди зав’язують із курінням не за один день. Вони починають купувати по одній пачці цигарок замість блоку, підраховують, скільки викурили за добу і намагаються зменшити цю кількість.

3. Пан або пропав! Для людей із сильною волею часто виявляється дієвим абсолютно протилежний метод – вони спалюють усі мости і відгороджують будь-які шляхи до відступу, відмовляючись від шкідливої звички тут і зараз. Щоправда, цей спосіб має один негативний бік – неприємні прояви абстинентного синдрому, – зате він швидкий і однозначно визначає ваш статус як некурця.

4. Будьте готові до синдрому абстиненції. Абстинентний синдром – явище неминуче. Але слід пам’ятати, що всі труднощі тимчасові і їх можна перебороти. Будьте готові до порушень сну, кашлю, роздратованості й інших малоприємних проявів абстиненції.

5. Пийте багато води. П’ючи воду, ви допоможете організму швидше вивести нікотин і зменшити ефект ломки. Вітамін С сприяє розрідженню мокротиння у ваших легенях і допомагає позбутися кашлю курця.

6. Змініть розпорядок дня. Якщо ви звикли палити під час перерви на каву чи на обід, то доведеться заповнювати цей час чимось іншим. Вам також слід проводити менше часу в «курилці» з друзями, які все ще палять.

7. Використовуйте препарати проти паління. Існує величезна кількість препаратів, які допоможуть вам кинути палити: від нікотинових пластирів, жувальних гумок і льодяників до назальних спреїв.

8. Відвідуйте заходи проти паління. Пошукайте мотиваційні семінари проти паління, почитайте сайти і поспілкуйтеся на форумах із однодумцями, спитайте поради у знайомих, яким вдалося кинути курити.

9. Альтернативна терапія. Гіпноз і голковколювання – лише деякі з альтернативних методів, які можуть допомогти у боротьбі проти шкідливої звички.

10. Ніколи не здавайтесь. Переваги для здоров’я, що їх ви отримуєте, зав’язавши з цигарками, величезні.

Консультативну допомогу в припиненні тютюнопаління можна отримати за телефонами «гарячої лінії» Харківського обласного наркологічного диспансеру: 340-21-35 (з 9-00 до 18-00) та 52-81-84 (цілодобово).

Лікування від тютюнопаління здійснюється: в наркологічних кабінетах центральних районних/міських лікарень, наркологічних кабінетах та денних наркологічних стаціонарах Харківського обласного наркологічного диспансеру, приватних наркологічних кабінетах.

У Харківській області протягом 2015 року від тютюнової залежності успішно проліковано 6636 осіб, у тому числі 1400 підлітків.                               

Кидайте палити! Зробіть перший крок уже сьогодні!

Марина Коверіна.

Лікар – нарколог Борівської ЦРЛ.                                                 

 

Переглядів: 326 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar