Головна » 2015 » Травень » 21 » ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ`Я
18:23
ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ`Я

ЗБЕРЕЖЕННЯ РЕПРОДУКТИВНОГО  ЗДОРОВ`Я

Хвиля сексуальної революції, яка в 60 - ті роки захватила країни Західної Європи і Сполучені Штати Америки, в 90 – ті ХХ століття докотилася і до України. Зміна сексуальної та соціальної поведінки молодих людей привела до ранніх сексуальних зв`язків, частої зміни статевих партнерів, нерозбірливості в інтимних зв`язках. У зв`язку з цим сучасна молодь стикається з такими факторами ризику для здоров`я, як небажана або дуже рання вагітність, хворобами, які передаються статевим шляхом, в тому числі ВІЛ-інфекція, наркоманія, алкоголізм. Все це негативно відображається на репродуктивному здоров`ї.

Що потрібно пам`ятати, щоб народити здорову, бажану дитину?

1.         Вагітність потрібно планувати. Щоб уникнути небажаної вагітності потрібно користуватися контрацепцією. Лікар кабінету планування сім`ї або лікар акушер-гінеколог допоможе підібрати індивідуальний метод контрацепції.

2.         Бажано, щоб батьки до планування вагітності обстежувались у лікаря генетика, сімейного лікаря та лікаря акушер-гінеколога.

3.         Слід пам`ятати, що небажано планувати вагітність жінкам після 35 років, а чоловікам після 40 років (статеві клітини так би мовити «старіють»), а також в зимові та весняні місяці: статеві клітини в цей час малорухливі і всі життєві процеси у них сповільнені.

4.         Якщо у батьків виявлені хвороби, що можуть нашкодити вагітності, то їх потрібно вилікувати. А якщо це хвороби з хронічним перебігом, то перейти на лікування з мінімальним навантаженням фармацевтичними препаратами.

5.         Алкоголь, тютюнопаління, наркотики – вороги майбутньої дитини, тому батьки повинні зробити над собою зусилля та позбавитися шкідливих звичок.

6.         Віруси та гострі інфекції  теж шкодять майбутній дитині, особливо в перші три місяці розвитку, тому під час планування вагітності потрібно уникати контакту з інфек-ційними хворобами.

7.         Всесвітньою організацією охорони здоров’я фолієва кислота   визнана продуктом, що попереджує розвиток багатьох вроджених вад у плоду (в першу чергу вад розвитку нервової трубки).

Тому майбутнім батькам рекомендують  приймати фолієву кислоту в дозі 0,4 мг на добу за 2 місяці до планування вагітності. Після настання вагітності жінка повинна продовжити прийом до 12-го тижня вагітності.

Виконуючи ці рекомендації, ви зможете зберегти своє репродуктивне здоров’я на довгі роки і відчути радість батьківства в повній мірі. 

Марія  Соборова.

Районний акушер-гінеколог.

 

Переглядів: 407 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar