Головна » 2015 » Листопад » 26 » ЗАРИБЛЕННЯ ВОДОСХОВИЩА
14:35
ЗАРИБЛЕННЯ ВОДОСХОВИЩА

ЗАРИБЛЕННЯ ВОДОСХОВИЩА

Минулого тижня у Борівському районі на ділянці акваторії Червонооскільського водосховища відбулось зариблення. У водоймище "заселено" 10000 мальків товстолоба середньою вагою близько 300-500 г та 50000 коропа по 15-20 грам кожен.

Зариблення проводилось за ініціативи і силами промислових бригад рибаків - користувачів Червонооскільського водосховища у присутності екологів, іхтіологів, фахівців рибної галузі та рибоохоронців, а також представників місцевої влади.

Як пояснив голова ГО "Червонооскільська промислова ліга" Сергій Черемисін, осінь - традиційна пора зариблення водойм, адже осінній мальок набирає потрібної ваги і най-краще пристосовується до природних умов.

- Звичайно, на рівень виживання мають вплив різні умови - це і дальність транспортування, і температура води, і наявність сонця, і дрібні сітки браконьєрів, і багато іншого. Можу припустити, що із сьогоднішнього зарибку виживе десь 95 % товстолоба і 50% коропа. І це буде добрий результат. Малька коропа ми вирощуємо самі у орендованому ставку. На наступний рік плануємо повторити цей захід, можливо навіть у більшому обсязі, - говорить Сергій Олександрович.

На жаль, держава не має коштів на проведення подібних заходів, тому й існує такий механізм взаємодії з громадськими організаціями промисловиків. Законодавство дозволяє займатися рибальством, держава надає дозволи на промисловий вилов риби, але за умови відновлення рибних запасів.

Та, хоча зариблення й приватне, Харківрибоохорона стала на захист рибного поповнення.

- Ми підсилюємо охорону водних біоресурсів у зв'язку з тим, що мальку, який запускається у водойму, потрібен певний час для адаптації, поки він розбереться, куди йому там плисти, - розповідає  Іван Григорчук, начальник відділу охорони водних біоресурсів Харківрибоохорони. - У нас працюють рибоохоронні групи, які виїжджають і проводять рибоохоронні роботи - коли методом патрулювання, коли методом засідки, якщо є інформація.

Таким чином, цієї осені, вперше за останні три роки, Червонооскільське водосховище поповнилось на 60 тисяч "новоселів". Загалом же, план по зарибленню на 2015 рік - 4 мільйони риб. І на водоймах області він вже майже виконаний.

Оксана ДУДНИК.

 

Переглядів: 460 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar