Головна » 2015 » Червень » 19 » ЗА ЗДОРОВІ ГРУНТИ
15:18
ЗА ЗДОРОВІ ГРУНТИ

ЗА ЗДОРОВІ  ГРУНТИ!

17 червня людство відзначає  Всесвітній день боротьби з опустеленням та посухами. Цього року він проходив під гаслом «Безкоштовної їжі не буває! Інвестуй у здорові грунти!»

Однією з ключових складових охорони довкілля в області є забезпечення збереження та невиснаженого використання земель. За останні 10-15 років, у зв’язку зі зміною клімату , виникло таке явище як посухи, особливо у весняний період, що унеможливлює розвиток диких рослин на території області та сільськогосподарських культур у весняний період вегетації.

У рамках Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням, стороною якої є Україна з 2002 року , опустелювання розглядається як деградація земель під впливом будь-яких природних та антропогенних чинників.

У рамках проведеної з ініціативи ООН «Оцінки екосистем на порозі тисячоліть» відзначається, що запо-бігти опустелюванню набагато легше, ніж повернути все назад. Головною причиною опустелювання є навантаження популяцій на середовище і неефективні методи управління земельними ресурсами. Допомогти у вирішенні вищезгаданих проблем можуть більш ефективне землекористування, більш дбайливі методи зрошення і стратегії створення не пов’язаних з сільським господарством робочих місць для мешканців посушливих територій.

21 грудня 2010 р. Верховна Рада України прийняла Закон України № 2818-VI «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року», яким, у тому числі, передбачені питання боротьби з деградацією земель та досягнення цілей екологічно збалансованого землекористування.

На виконання цього Закону розпорядженням Кабінету Міністрів України від 25.05.2011 № 577-р було за-тверджено Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища України на 2011 – 2015 роки (далі – НПД).

Вказаним НПД серед іншого передбачено розроблення Мінприроди, Мінагрополітики, Держземагентством та іншими центральними органами виконавчої влади проекту Концепції Державної цільової програми щодо боротьби з опустелюванням та деградацією земель (спрямованої на виконання Конвенції), а також відповідної програми.

НПД визначає цілу низку інших завдань щодо розвитку законодавства системи стандартизації та нормування, вдосконалення землеустрою, моніторингу, покращення інституційного та наукового забезпечення, підвищення рівня освіти та просвіти у відповідній сфері тощо.

Серед практичних завдань у галузі охорони земель, регламентованих НПД:

 -запровадження заходів з консервації деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених земель , рекультивації порушених земель;

- виконання робіт з реабілітації територій, забруднених унаслідок військової діяльності;

- удосконалення методів управління агроландшафтами;

- зниження рівня забруднення і засмічення ґрунтів шляхом стимулювання землевласників та землекористувачів до провадження екологічно збалансованої діяльності та ін.

Згідно із Законом України «Про Державний земельний кадастр» Мінагрополітики, Держземагентством та іншими уповноваженими органами  розроблено проект Державної цільової програми розвитку земельних відносин в Україні на період до 2020 року,але на даний час не затверджений Верховною Радою України.

Реалізація вищенаведених завдань та заходів поряд з розбудовою екомережі та розвитком природно-запо-відної справи, належним виконанням існуючих галузевих державних цільових програм у галузі водного та лісового господарства, розвитку села тощо мають стати основними напрямами діяльності щодо покращення ситуації у сфері охорони довкілля, невиснажливого використання і охорони земель та інших природних ресурсів.

Державна полiтика щодо охорони земель має бути реалiзована шляхом науково обгрунтованого перерозподiлу земель з формуванням рацiональної системи землеволодiнь i землекористувань, з усуненням недолiкiв у розташуваннi земель, створенням екологiчно сталих агроландшафтiв та агросистем, iнформаційного забезпечення правового, економiчного, еколого-економiчного i містобудiвного механiзму регулювання земельних вiдносин на всiх рiвнях господарювання.

 Природа не в змозі нескінченно пробачати помилок людини. Необхідно зупинити процес зміни грунту в бік опустелювання. І це ще можливо, якщо сільгоспвиробники будуть думати не тільки про сьогоднішній прибуток, а й про завтрашній день.

Світлана ТАЛАВИРЯ.

 

Переглядів: 553 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar