Головна » 2015 » Березень » 13 » ЗА НАС ПРАВДА, ЗА НАС СЛАВА…
15:44
ЗА НАС ПРАВДА, ЗА НАС СЛАВА…

ЗА НАС ПРАВДА, ЗА НАС  СЛАВА…

9 березня  Україна відзначила 201-у річницю з дня народження  великого українського поета Тараса Шевченка.

Цього дня Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною поклали квіти до пам’ятника Поету в Києві.

Разом з Главою держави у церемонії також взяли участь Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра, члени Уряду, депутати Верховної Ради, представники громадськості, діячі культури і мистецтв.

Творчості поета  Україна присвятила  також 18-годинний радіомарафон.

Вірші Тараса Шевченка читали військові, чиновники, громадські діячі, волонтери та співаки. Кожен сам обирав, що йому ближче.

«Військові, які пройшли АТО, як правило, вибирають такі жорсткі, наступальні Шевченкові вірші.

Президент Петро Порошенко  продекламував вірш «Молитва». Міністр фінансів Наталя Яресько обрала твір «Стоїть в селі Суботові», який прочитала українською і англійською мовами з раритетних закордонних примірників, виданих у діаспорі.

А сестра ув’язненої Надії Савченко, Віра, обрала поезію з найкращим, на її думку, завершенням, цілком у стилі її сестри: «Та сонце йде і за собою день веде. І вже і ті хребетносилі уже ворушаться царі. І буде правда на землі…»

Цього ж дня  Президент вручив Національну премію України імені Тараса Шевченка 2015 року. Цього року лауреатами Шевченківської премії стали поет Юрій Буряк, художник Микола Компанець, письменник Костянтин Москалець і актор Петро Панчук. «Саме культура стане першою гарантією єдності України, буде нашою зброєю в протистоянні спробам розмивання національної ідентичності», - упевнений Президент.

Заходи, присвячені 201-річчю Великого Кобзаря, відбулися і на Хаківіщині. В обласному центрі вранці квіти до монумента поклало керівництво міста та області, депутати, представники духовенства, громадськості, студенти.

«Дуже багато людей сьогодні прийшло вшанувати пам’ять Тараса Шевченка, і це радує. За цей рік багато всього змінилося - змінилася Україна, змінився Харків. І я чітко можу сказати, що Харків - проукраїнське місто, і питань ніяких немає. Я також вважаю, що дуже багато змінилося у свідомості людей. Сьогодні формується справжнє українське суспільство», - зазначив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін.

«Ми боремось – поборемо,

Нам Бог помагає!

За нас правда, за нас слава

І воля святая!

За нас небо, за нас вітер,

І Дніпро гуркоче –

Все за нас  стоїть живе,

Усе волі хоче.

То ж єднаймося ми,  браття,

Від Сяну до Дону.

Виганяєм супостатів

Із рідного дому».

Живімо ж  з вірою в  добро, правду, людяність,  не забуваймо пророчі слова Тараса, що 

«...на оновленій землі

врага не буде, супостата,

А буде син і буде мати,

І будуть люди на землі!».

Переглядів: 574 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar