Головна » 2015 » Серпень » 7 » Всесвітній день боротьби з гепатитами
17:22
Всесвітній день боротьби з гепатитами

Всесвітній день боротьби з гепатитами

В Україні щорічно реєструється майже 11-12 тис. випадків вірусного гепатиту.

29 квітня 2013 року Уряд України прийняв Постанову КМУ "Про затвердження Державної цільової соціальної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року". Програмою передбачено розвиток наукових досліджень щодо профі-лактики вірусних гепатитів, допомоги хворим на вірусні гепатити по всіх напрямках (при діагностиці, лікуванні).

Ось уже третій рік поспіль 28 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з гепатитами.

Метою Всесвітнього дня боротьби з гепатитами є підвищення обізнаності населення щодо гепатиту, а також захворювань, до яких він призводить. У цей день увага громадськості звертається на поліпшення профілактики, скринінгу та боротьби з вірусними гепатитами і пов'язаними з ними захворюваннями, на більше охоплення населення вакцинацією проти гепатиту В та її інтеграцію в національні програми імунізації.

Експерти ВООЗ стверджують, що проблема вірусних гепатитів вже протягом найближчих 10 років стане най-більшою проблемою охорони здоров'я в усьому світі.

У структурі гострих вірусних гепатитів питому вагу складають вірусні гепатити - найбільш поширені інфекційні захворювання печінки. Нещодавно медикам було відомо лише два види вірусних гепатитів - А і В. Сьогодні доведено, що існують ще й вірусні гепатити С, D, Е, G, ТТV, Sеn та ін., причому хворіють на ці хвороби лише люди.

Вірусний гепатит А (ВГА) має чіткий цикл розвитку. Джерелом вірусного гепатиту А є хвора людина в початковому періоді захворювання. Гепатити А та Е - це кишкові інфекції. Віруси передаються через забруднену воду, продукти харчування та брудні руки. На гепатит А частіше хворіють діти 7-10 років. Його спалахи відбуваються в основному у школах, інтернатах.

Переджовтяничний період (триває від 1 до 7 днів) нагадує грип чи застуду. У хворого підвищується температура тіла (до 38-39 °С), "дере" у горлі. Згодом погіршується апетит, з'являється нудота, іноді блювання. Однак найпершою ознакою гепатиту є потемніння сечі, яка набуває кольору пива. Випорожнення різко світлішають, стають майже білими. Потім настає жовтяниця.

Гострі прояви ВГА відзначаються лише у 10% інфікованих. У більшості випадків вірусний гепатит А має безжовтяничну форму. Медики вважають, що 85-90% мешканців Східної Європи віком до 40 років вже перехворіли гепатитом А, навіть про це не підозрюючи! Це пояснюється тим, що ВГА - самолімітована інфекція, яка проходить практично безслідно і більше ніколи не виникає, при цьому в людини формується пожиттевий імунітет.

Профілактика ВГА подібна до профілактики кишкових інфекцій.

У навколишньому середовищі вірус гепатиту досить стійкий, однак він гине при кип'ятінні.

Особливо небезпечними через масштаби свого поширення та наслідки, до яких вони призводять, є вірусний гепатит В (ВГВ) і вірусний гепатит С (ВГС), що передаються парентеральним шляхом - через кров та інші біологічні рідини організму інфікованої людини.

Фахівці стверджують: загальна кількість інфікованих ВГВ і ВГС у світі в 10-15 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих, оскільки заразитися вірусом ВГС у 10 разів, а вірусом ВГВ - у 100 разів легше, ніж вірусом імунодефіциту.

Інкубаційний період при цих захворюваннях досить тривалий, він становить від одного до кількох місяців.

Джерелом інфекції парентеральних гепатитів є хворі на гострі та хронічні форми хвороби. Значне поширення захворювання пов'язане з великою кількістю вірусоносіїв. Збудники цих гепатитів передаються через кров, слину, сперму і навіть через піт та сльози людини. Заразитися можна при статевому акті, використанні нестерильних медичних інструментів, переливанні крові, гемодіалізі, при тісному контакті з хворим або носієм вірусу. Інфекцію можна занести під час проведення манікюру, татуювання або пірсингу.

Зараження може відбутися перинатальним  шляхом - від матері до дитини - під час вагітності або пологів.

Вірусний гепатит В має тяжкий перебіг і може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Він є найбільш тяжким і загрозливим типом вірусного гепатиту, оскільки створює високий ризик розвитку цирозу та раку печінки.

Гепатит В може мати як гострий, так і хронічний перебіг.

Вірусний гепатит С часто не має помітних симптомів. За це лікарі називають його "лагідним" або "мовчазним убивцею". Як правило, ця інфекція виявляється випадково, при обстеженні у вагітних жінок, перед операцією, при направленні на лікування до стаціонару тощо.

Вірусний гепатит С може супроводжуватися ураженням нирок, легенів, суглобів, системи крові та ін.

Від гепатиту С (на відміну від гепатитів А і В) вакцину ще не створено. Зробити це дуже складно, оскільки збудник інфекції має високу мінливість.

ЩОБ НЕ ЗАРАЗИТИСЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ:

- Не користуйтеся чужими предметами особистої гігієни - зубними щітками, бритвами, пилочками для нігтів тощо.

- Уникайте випадкових статевих контактів, обов'язково використовуйте презервативи.

- При проведенні татуювання, пірсингу або манікюру (педикюру) у косметичних салонах звертайте увагу, чи виконує майстер обов'язкову обробку рук антисептиком, чи працює він в одноразових рукавичках. Для всіх маніпуляцій має використовуватись одноразовий або стерильний багаторазовий інструментарій.

Сьогодні є можливість надійно захистити себе від інфікування вірусними гепатитами А і В, отримавши курс профілактичних щеплень. Для цього використовуються безпечні і ефективні вакцини. їх можна придбати в аптечній мережі оптово-роздрібного підприємства "Обласний аптечний склад", зробити щеплення в поліклініці за місцем проживання чи в приватному кабінеті, який має на це дозвіл і ліцензію.

О.С.Медведєв.

Лікар – інфекціоніст Борівської ЦРЛ.                                                                           

 

Переглядів: 525 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar