Головна » 2015 » Травень » 28 » ВІЗЕРУНКОМ СТАНЕ РІДНИЙ КРАЙ
08:36
ВІЗЕРУНКОМ СТАНЕ РІДНИЙ КРАЙ

ВІЗЕРУНКОМ СТАНЕ РІДНИЙ КРАЙ

Майстрині  27 районів  області  вишили  триметрову  карту  Харківщини

Минулого тижня в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва відбулася урочиста презентація  вишитої  карти  Харківської області, як завершальний етап обласного конкурсу вишивки хрестиком «Візерунком стане рідний край». Виставку урочисто відкрив голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін.

«Я думаю, що відкриття виставки та презентація вишитої карти області - це не тільки видовищний, але й дуже своєчасний  проект. Це не тільки професійний конкурс народної творчості. Він також несе патріотичний, державний відтінок, відтінок любові до свого краю. Я щиро вдячний ініціатору цього проекту - депутату Харківської облради, члену депутатської групи «Єдність Харківщини»  Людмилі Омельченко - за  те, що вона не словом, а ділом довела, що Харківщина дійсно єдина», - підкреслив керівник  ХОДА.

Ігор Райнін також відзначив, що сьогодні Харківщина - крайня мирна східна область України, і це накладає на всіх нас відбиток.

«За нами - вся країна, і тільки разом ми можемо перемогти злісну зовнішню агресію. Сьогодні ми зустрічали 300 бійців військової частини №3005 Національної гвардії України, які повернулися із зони АТО. Ми спілкувалися з їхніми родичами. Бачили їх сльози радості тому, що всі хлопці - в строю. Немає ні поранених, ні загиблих. І ця презентація вишитої карти області, зібрана з робіт усіх 27 районів, ще раз підкреслює, що Харківська область єдина», - сказав голова облдержадміністрації.

За словами куратора конкурсу, завідуючої відділом дослідження та відродження декоративно-ужиткового мистецтва й виставкової діяльності обласного центру Ганни Лівади, робота над проектом тривала 1,5 роки. Загальний розмір карти становить 3х3 метри. Кожний із 27 районів розробляв власний ескіз вишивки карти свого району, який безпосередньо виконали місцеві талановиті майстрині.

Карту Борівфського району виконала на волонтерських засадах борівчанка Ольга Рівчак.

«Взяти участь у конкурсі мені запропонувала начальник відділу культури і туризму РДА Світлана Шведченко десь рік тому», - розповідає майстриня.  «Мені надали викрійку, матеріали і термін виконання – півтора місяці. Я одразу  побачила, що робота та досить складна, копітка, потребує великої концентрації уваги, творчого підходу і найголовніше – вільного часу, якого завжди обмаль.  Але й відмовити не могла, адже це честь нашого району, її необхідно відстояти. Складнощі полягали в тому, що я цілий день на роботі (Ольга Рівчак працює головним бухгалтером селищної ради - прим. ред.), вишивка – це хобі, яке можливе лише у вільний від роботи час. Тому вільну хвилинку для вишивання карти доводилось шукати де тільки можна. Я вишивала і в поїзді, і на вокзалі, і на весіллі у друзів… - ділиться Ольга Олександрівна. – І, не дивлячись на дуже короткий термін, що було надано для виготовленнякарти, робота була виконана вчасно. А минулого тижня мене запросили на презентацію вишитої карти всієї Харківської області, яка складається з клаптиків, виготовлених кожним районом, у тому числі й нашого, вишитого мною. Це неймовірна краса. Кожен район показав у цих вишивках свою історію, своє багатство, свою неповторність. На нашій карті зображено і ліс, і річку, і колосок пшениці, і соняшник, і кукурудзу. Все те, чим ми багаті, чим живе наш район. Є на карті і герб Борівщини, і кольори прапора».

14 травня розпочалося онлайн-голосування за найкращу карту-район. Проголосувати можна за посиланням http://www.cultura.kh.ua/uk/polls. Поки що найбільше голосів набирає Валківщина, попереду нас, з невеликим відривом, Чугуївський і Нововодолазький райони. Ми ще маємо час щоб наздогнати і перегнати. Голосування триватиме до 20 червня. Тож долучаємося, голосуємо, перемагаємо. Тепер все залежить від жителів району, від усіх борівчан.

Організатори конкурсу теж закликають мешканців області з 14 травня по 20 червня взяти участь в онлайн-голосуванні для визначення району-переможця. Це можна зробити також в соціальних мережах Fb (публічна сторінка «Центр культури», група «Харківський центр культури і мистецтва»), Vk (група «Харківський центр культури і мистецтва»), Twitter (Центр  культури@TsentrKultury).

До Дня Незалежності чудо-карту можна буде побачити в Обласному центрі культури і мистецтва (вул. Пушкінська, 62), потім вона займе своє місце в залах сучасного мистецтва Харківського художнього музею.

Підготувала Оксана ДУДНИК.

 

Переглядів: 672 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar