Головна » 2016 » Січень » 28 » Військова служба за контрактом у Збройних Силах України
15:19
Військова служба за контрактом у Збройних Силах України

Військова служба за контрактом у Збройних Силах України

Останнім часом багато розмов ведеться про військову службу за контрактом. Роз`яснення з цього питання надає військовий комісар Борівського військового комісаріату підполковник Олександр Беседін.

На військову службу за контрактом осіб рядового та сержантського складу приймаються:

військовослужбовці рядового та сержантського складу, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації;

військовослужбовці рядового та сержантського складу, які проходять строкову  військову службу;

 громадяни призовного віку, які мають вищу, профе-сійно-технічну або повну загальну середню освіту;

військовослужбовці, резервісти, які не мають військових звань рядового та сержантського і офіцерського  складу та жінки з відповідною освітою віком від 18 до 60 років (під час мобілізації, на особливий період).

Для громадян, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, установлюються такі строки військової служби у календарному обчисленні:

-           для осіб рядового складу - 3 роки;

-           для осіб сержантського та старшинського складу - 3-5 років (до внесення змін для сержантів (старшин) передбачався термін контракту виключно 5 років).

Для військовослужбовців строкової служби та мобілізованих, які вислужили не менше 11 місяців або осіб вже звільнених  з військової служби під час дії особливого періоду впроваджено можливість укладання короткострокового контракту на шість місяців.

 ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОСЛУЖБОВЦІВ

Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.

До складу грошового забезпечення входять:

- посадовий оклад, оклад за військовим званням;

- щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія);

- одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Середній розмір грошового забезпечення складає:

рядовий склад - 6500-7000 грн.

командир відділення -  7500-8000 грн.

головний старшина - 8000-8600 грн.

командир взводу - 9000-9500 грн.

командир роти - 11500-12000 грн.

командир  батальйону - 12500-13000 грн.

 За безпосередню участь у бойових діях військово-службовцям виплачується 1000 грн. на добу.

При укладенні контракту військовослужбовцям, які були призвані по мобілізації на особливий період, ви-плачується одноразова грошова допомога у розмірі:

рядовий склад - 11024 грн.

сержантський склад - 12402 грн.

офіцерський склад - 13780 грн.

 СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

Соціальний захист військовослужбовців - діяльність (функція) держави, спрямована на встановлення системи правових і соціальних гарантій, що забезпечують реалізацію конституційних прав і свобод, задоволення матеріальних і духовних потреб військовослужбовців відповідно до особливого виду їх службової діяльності, статусу в суспільстві, підтримання соціальної стабільності у військовому середовищі.

Пільги військовослужбовцям та членам їх сімей

За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

За працівниками, які були призвані під час мобілізації на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту, зберігаються місце роботи, посада і компенсується із бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Право на охорону здоров'я

Військовослужбовці мають право на безоплатне медичне забезпечення та на пільгове санаторно-курортне лікування згідно із законодавством.

Право на відпустки 

Військовослужбовцям надаються щорічні основні відпустки із збереженням грошового забезпечення та наданням грошової допомоги на оздоровлення трива-лістю від 30 до 45 діб в залежності від календарної вислуги років та відпустки за сімейними обставинами, інших поважних причин.

Зарахування військової служби до страхового стажу

Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Пенсійне забезпечення

 Пенсійне забезпечення військовослужбовців після звільнення їх з військової служби провадиться відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб",  у разі призову їх на військову службу під час мобілізації на особливий період або прийняття на військову службу за контрактом виплата пенсій на час такої служби не припиняється.

Якщо Ви виявили бажання проходити військову службу за контрактом у Збройних Силах України або маєте запитання, запрошуємо Вас за адресою:

смт Борова, вул. Миру, 19, каб. 31.

Борівський районний військовий комісаріат

Телефон для довідок 066-759-26-66.

 

 

Переглядів: 985 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar