Головна » 2015 » Квітень » 17 » Весняно-польові роботи у розпалі
15:45
Весняно-польові роботи у розпалі

Весняно-польові роботи у  розпалі

Кожна весна має свої особливості, і нинішня не виняток. Цього року вона видалася ранньою і затяжною, втім, як і передбачали синоптики.  І така рання весна дала можливість сільгоспвиробникам розпочати польові роботи раніше середніх багаторічних термінів.

Так, вже 9 березня господарства району приступили до прикриття вологи. Відразу за цим важливим агрозаходом було проведено підготовку грунту під посів ярих зернових та зернобобових культур і їх сівбу.

До речі, не зважаючи на фінансові негаразди, високі ціни на пальне, добрива, посів всіх зернових проведено протруєним насінням і переважно з використанням мінеральних добрив.

Завдяки природнім факторам та ретельній підготовці сільгосппідприємств до проведення весняно-польових робіт, посів ранніх зернових та зернобобових культур завершено до Великодніх свят. По всіх категоріях господарств їх посіяно 4640 га, із них 3742 га ярого ячменю, 180 га гороху, 394 – вівса і 33 га ярої пшениці.

Крім цього, такі господарства як агрофірма «Світанок» та ФГ «Слобода» посіяли 290 га олійного льону, який може успішно замінити в сівозмінах соняшник, адже росте в тих самих зонах, не поступається за прибутковістю, є значно кращим попередником і має високий рівень рентабельності виробництва. Дана культура нова для нашого району, але в сучасних економічних умовах має непогану перспективу.

Прогнозні показники щодо посіву ранніх ярих культур були практично виконані.

Нинішнього року сільгосппідприємства району не вирощують горох, замість нього у ФГ «Нива 2006» посіяли 60 га нуту, ТОВ «Восток» теж відмовився від гороху, замінивши його іншими ярими культурами. Хоча до цього в господарстві площа зернобобових складала не менше 300 га.

Із 18,9 тис.га озимих на зерно на сьогоднішній день відмічено загибель лише на 335 гектарах: в агрофірмі «Солоненське» 315 га і 20 га у ПСП «Базис».

Це сталося через пізні строки сівби та незадовільні умови перезимівлі.

На решті площ посіви знаходяться у доброму та задовільному стані, що за сприятливих погодних умов дасть можливість отримати достойний врожай.

Підживлення озимих було проведено на площі 15 тисяч га,  прогнозні показники виконані.

На даний час господарства району готові до сівби пізніх зернових культур та соняшнику. Практично всі мають посівний матеріал даних культур.

Хочеться відзначити, що у нас є господарства, які вже багато років займаються вирощуванням і реалізацією насіннєвого матеріалу вищезазначених культур. Це агрофірма «Новий шлях»,  ФГ «Янтар» і ТОВ СП «Десна». На даний час у цих сільгосппідприємствах є в наявності посівний матеріал для реалізації.

Примхлива весна, яка то манить сонечком, то замітає снігом, все ж таки доходить до свого екватору і, сподіваюсь, що погодні умови більш-менш стабілізуються і тільки-но настануть сприятливі умови, господарства ра-йону приступлять до сівби пізніх зернових та соняшнику.

Володимир КАВУН.

В.о. начальника районного управління агропромислового розвитку.

 

Переглядів: 743 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar