Головна » 2015 » Квітень » 17 » Великодня радість у «Писанковому раю»
16:26
Великодня радість у «Писанковому раю»

Великодня радість у «Писанковому раю»

Напередодні Світлого Христового Воскресіння в Ізюмі підбили підсумки огляду-конкурсу дитячої творчості «Писанковий рай», який проходить за підтримки народного депутата, голови партії «Відродження» Віктора Остапчука та громадської спілки «Соціальний Рух Поваги».

За три роки, протягом яких проводиться цей конкурс, він набув великої популярності серед школярів Борівського, Ізюмського, Куп’янського та Шевченківського районів, а також міст Ізюм та Куп’янськ. Багато хто починає готуватися до конкурсу задовго до настання весни, вигадуючи власний дизайн великодніх яєць або освоюючи традиційні техніки народного розпису разом з батьками та викладачами у школах і гуртках. Найкращі роботи напередодні Великодня відправляються на суд журі до Ізюма, де зазвичай і проходить фінальна частина конкурсу.

Цього разу всі бажаючі могли помилуватися кращими роботами конкурсу на виставці в Ізюмському БК залізничників. Декоративні писанки, дряпанки, мальованки, шкрябанки, крапанки, наклеянки, бісерівки, вишиванки, прикрашені стародавніми народними візерунками, малюнками на біблійні теми, патріотичною символікою... Фантазія конкурсантів здається просто невичерпною. А ще відчувається, що кожна писанка зроблена з великою любов’ю до життя, до людей, до рідної країни.

– Кожного разу журі конкурсу дуже нелегко визначити кращі роботи, бо всі вони яскраві, виконані з натхненням і заслуговують на нагороди, – зазначив Віктор Остапчук. – І кожного разу ми переконуємося, що наші діти дуже талановиті, патріотичні, знають і поважають національні традиції та культуру українського народу.

– Конкурс «Писанковий рай» став у нас уже традиційним, – говорить начальник управління культури Ізюмської міської ради Олена Яснова. – Обмежень за віком для його учасників немає, але, як правило, свої роботи представляють школярі від 7 до 14 років. Цього року у фінальній виставці беруть участь більше 250 робіт. Журі визначило три призові місця за кращі колекції писанок, представлені від районів чи міст, а також – авторів-переможців у чотирьох номіна-ціях.

Робота 9-річної учениці Ізюмської школи №10 Марії Кондратенко, яка перемогла в номінації «Писанка з яєчної        шкаралупи»,  об’єднує в собі відразу декілька технік рукоділля. Тут і макраме, і в’язання, і, звичайно, традиційні великодні яйця, виварені в цибулинні. Переможницею в номінації «Оригінальний жанр» стала восьмикласниця Іванчуківської школи Ізюмського району Валерія Макаренко з роботою «Боже, збережи Україну». А в номінації «Писанка з дерева» кращою була визнана робота 14-річної Валерії Ісіченко – вихованки ізюмської художньої школи ім. С.І. Васильківського. До речі, Валерія вже перемагала в попередніх конкурсах «Писанкового раю». Цього разу вона розфарбувала два яйця традиційними орнаментами Західної та Східної України, назвавши свою роботу «Єдина Україна. Схід і Захід разом».

Переможниця в номінації «Плетіння з бісеру» 12-річна ізюмчанка Тетяна Савченко займається в «художці» вже вісім років. Її робота – дерев’яні яйця, обплетені візерунками з бісеру.

– Я виконувала цю роботу два місяці, – зізнається Таня. – Багато разів плуталася, доводилося переробляти. Думала, як зробити, щоб було красиво, які обрати кольори бісеру. Обрала темно-синій і золотистий. Звичайно, я сподівалася перемогти, і коли це сталося, у мене були просто неймовірні відчуття. Вдома ми завжди прикрашаємо яйця до Великодня. Я малюю петриківським розписом, але не завжди виходить - треба спочатку пробувати на папері. Моя старша сестра вже закінчила художню школу, так вона вміє все! Я у неї потроху вчуся. Ще не знаю, чи буду працювати художником, але вчуся просто тому, що мені це подобається.

Викладач малюнку і живопису ізюмської художньої школи ім. С.І. Васильківського Альона Тареєва розповідає, що конкурс з виготовлення крашанок зазвичай настільки захоплює дітей, що часом порушує навчальні плани. Зате скільки емоцій, скільки нових знань! Адже візерунки на писанках – не просто крапки та лінії, кожен з них несе в собі сакральний зміст. По суті, пасхальне яйце, піднесене в подарунок, почасти виконує роль вітальної листівки з побажаннями близькій людині. Ось тільки на традиційній писанці ці побажання зашифровані в стародавніх візерунках.

Серед колективних колекцій писанок, представлених на конкурс, 1-е місце дісталося роботам з міста Ізюма, 2-е - з Ізюмського району, 3-е - з Борівського.

Лялька-мотанка «Берегиня», обвішана писанками, на виставці виглядала як королева балу. Її зробили учениці гуртка декоративно-прикладного мистецтва «Дивосвіт» Бо-рівської школи №1. Керівник гуртка Оксана Калмикова вчить дітей усім старовинним технікам, у тому числі видряпуванню на шкаралупі, роботі з воском тощо. А ще – розповідає про народні обряди та традиції. Прямо у фойє БК залізничників дівчатка з Борової на прохання відвідувачів виставки зворушливо виконали пісню «Писанки»:

«Ввечері матуся нас чарує,

Писанки на свято нам малює.

Віск черпає пищиком  із блюдця,

Очі в мами лагідно сміються».

На церемонії нагородження переможцям та призерам конкурсу вручили грамоти та подарунки від Віктора Остапчука, а інші учасники отримали від народного депутата великодні солодкі набори. До речі, до Великодня такі ж подарунки від Віктора Миколайовича одержало близько двох тисяч дітей, які потребують особливого піклування.

Ще кілька тижнів після завершення конкурсу писанки будуть радувати жителів і гостей Ізюма.

– Конкурс «Писанковий рай» проводиться з благословення архієпископа Ізюмського і Куп’янського Єлисея, – говорить клірик кафедрального Свято-Вознесенського собору міста Ізюма протоієрей Олексій Годлевський. – У минулі роки після закінчення конкурсу виставка писанок переселялася до нашого храму і радувала прихожан. Цього року ми влаштуємо таку виставку в недільних школах, зокрема, вона пройде і в недільній школі Свято-Вознесенського собору.

Лілія ДВОСКІНА.

На  знімках: крашанки, розмальовані  переможницею конкурсу; учасники огляду-конкурсу.

 

Переглядів: 670 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar