Головна » 2015 » Липень » 24 » ВАШЕ ЗДОРОВ"Я
09:29
ВАШЕ ЗДОРОВ"Я

Алергія: причини, лікування, профілактика

Останнім часом спостерігається стрімке зростання захворюваності на алергію. За даними ВООЗ, алергія виходить у лідери за поширеністю. Якщо 15 років тому алергіком був кожний 10-й дорослий житель нашої планети і кожна 4-та дитина, то сьогодні від цієї хвороби страждають від 20 до 40% людей. Це означає, що приблизно кожний 3-й мешканець планети Земля - алергік, незалежно від віку та національності.

Алергічні захворювання негативно впливають на якість життя пацієнтів і призводять до значних економічних збитків. Проблема алергії настільки актуальна, що 8 липня в усьому світі, починаючи з 2005 року, відзначають "Всесвітній день боротьби з алергією" за рішенням Всесвітньої організації алергії (WАО) і Всесвітньої організації імунопатології (WIРО). Мета заходів, які проводяться цього дня, -  привернути увагу суспільства до проблеми алергічних захворювань, а також їх своєчасної профілактики.

Науковці вважають, що зростання алергічних патологій в усьому світі пов'язане з погіршенням екологічної ситуації, якості харчових продуктів, щоденним контактуванням з косметикою та засобами побутової хімії, а також із генетичними мутаціями.

Алергія - хвороба, яку можна визначити як гостру реактивність організму, що виявляється в неадекватній реакції на деякі речовини, не шкідливі для більшості людей. Такі речовини називаються алергенами, причому вони можуть бути як природного, так і хімічного походження. Алергени викликають різні реакції імунної системи, коли потрапляють до організму при диханні, травленні та безпосередньому контакті зі шкірою.

Як відомо, імунна система виконує  функцію "охоронця", який завжди напоготові відбити будь-яку "нештатну ситуацію". Однак, у алергіка вона бурхливо реагує на звичайні речовини, вважаючи їх небезпечними та сприяючи розвитку патологічного процесу, який складно діагностувати і лікувати. Причини цього явища досі точно не з'ясовані.

Найбільш поширеними алергенами є:

o Пилок рослин - основна причина сезонних спалахів алергії.

o Кліщі, які разом з пилом потрапляють в організм людини через дихальні шляхи.

o Пліснява, спори якої легко переносяться з повітрям (їх важко знищити, оскільки вони легко проходять через фільтри та маски).

o Тварини. Алергія на тварин може з'явитись після спілкування з собакою, кішкою, кроликом, хом'яком, конем і навіть пташкою. Її викликає не шерсть, як вважає більшість, а речовини, що знаходяться  у відмерлих лусочках шкіри, слині та сечі тварини.

o Укуси комах, що викликають не лише біль, печію, набряки і почервоніння. Алергічна реакція на укус бджоли, мурахи чи оси може призвести до анафілактичного шоку, який загрожує життю людини.

o Латекс, що викликає алергію у 1% населення промислово розвинених країн.

o Продукти харчування, які  також можуть бути потенційним джерелом алергії. Іноді визначити причину захворювання дуже складно, а такі реакції зустрічаються часто. Харчова алергія може бути зумовлена дисфункцією травлення, кашлем та ін.

o Хімічні речовини - косметика, пральні порошки, розчинники тощо.

o Медикаменти. Алергічну реакцію може викликати будь-який препарат. Чинники можливого розвитку алергії:

* Активне або пасивне куріння під час вагітності.

* Алергенне навантаження на плід під час вагітності: вживання медикаментів, високоалергенних харчових продуктів, дія хімічних речовин, інфекції.

* Зміна характеру харчування, особливо коли їжа містить різні синтетичні добавки.

* Зміна мікрофлори кишківника, зокрема, дисбактеріоз.

* Стреси, забруднення довкілля, неконтрольований прийом антибіотиків    та    гормональних    контрацептивів     та  інших медикаментозних препаратів.

Розвиток алергії, залежно від взаємодії алергену та організму людини, має різноманітні патологічні прояви - поліноз, бронхіальна астма, кропив'янка, набряк Квінке і навіть анафілактичний шок.

Поліноз - хронічне сезонне алергічне захворювання, яке спричиняється пилком рослин. Це найпоширеніша недуга, на яку страждає до 20% населення, причому дорослі віком 18-40 років частіше, ніж діти. Найбільш сильним алергеном є пилок амброзії, лугових трав та бур'яну. Саме при полінозі відзначаються алергічні риніт і кон'юнктивіт. Алергічний риніт характеризується повною закладеністю носа, чханням, свербінням у носі і на задній стінці глотки. Алергічний кон'юнктивіт викликає свербіж і набряк повік, світлобоязнь, сльозотечу.

Кропив'янка є одним із найбільш поширених алергодерматозів. Від неї потерпає 15-20% людей. Захворювання проявляється появою поодиноких або численних пухирчастих висипів на шкірі, що супроводжується свербежем різної інтенсивності.

Бронхіальна астма характеризується тяжкістю клінічних симптомів. Вона розвивається внаслідок алергії на пилок рослин, домашній пил, пух і пір'я птахів, шерсть тварин та ін. При бронхіальній астмі хворий страждає від нападів задухи, які можуть бути раптовими або розвиватись поступово. Вони бувають різними за тривалістю, силою та тяжкістю. Легкі напади проявляються сухим кашлем і хрипами в легенях, задишкою. При тяжкому нападі дихання утруднюється, стає шумним, свистячим. Хворого охоплює почуття страху від того, що йому не вистачає повітря.

Набряк Квінке   має таку ж саму природу і механізм розвитку, що і кропив'янка, і відрізняється від неї глибиною ураження: зона набряку поверхневих шарів шкіри поширюється на підшкірні та підслизовий шари.           Анафілактичний шок внаслідок алергії є дуже небезпечним для людини.

При цьому слід негайно викликати "швидку допомогу"!

На жаль, недостатня інформованість як медичних працівників, так і населення призводить до того, що неправильне і несвоєчасне лікування викликає розвиток серйозних, часом загрозливих для життя ускладнень. Ініціатива проведення Всесвітнього дня боротьби з алергією має внести вагомий вклад у поширення знань про алергію серед  найширших верств населення, продемонструвати важливість проблеми алергії, необхідність постійних саносвітніх, профілактичних та лікувально-діагностичних заходів.

В Україні, і зокрема на Харківщині, весною алергію спричиняють пилок берези, вільхи, дуба, тополі, сосни, клену та деяких інших дерев. Влітку алергія посилюється під час цвітіння трав та злакових - жита, пшениці, вівса, ячменю, кукурудзи, ковили (рос. "ковыль") та ін. У серпні алергіки потерпають від цвітіння амброзії, полину, лободи.

Найбільш дієвими засобами профілактики алергічних захворювань є: знищення бур'яну; часте ретельне вологе прибирання приміщень з обов'язковим миттям       всіх поверхонь, глибоким чищенням ковдр та м'яких меблів; використання гіпоалергенних косметичних засобів та побутової хімії; правильне раціональне харчування; фізична активність, тобто здоровий спосіб життя.

Якщо ви страждаєте на алергію:

під час цвітіння амброзії намагайтеся виїхати до іншої кліматичної зони;

відмовтеся від прогулянок на природі уранці та вдень, коли дерева і рослини виділяють найбільшу кількість пилку;

не виходьте з будівель у спеку та вітряну погоду;

здійснюйте прогулянки у похмурі та дощові дні;

натягніть на вікна марлеві сітки, постійно зволожуйте їх водою та міняйте кілька разів на день;

користуйтеся на вулиці сонцезахисними окулярами;

після повернення додому прийміть душ, промийте ніс та очі;

не займайтесь самолікуванням! 

При проведенні будь-яких ін'єкцій обов'язково попереджайте лікаря, що у Вас чи у Вашої дитини алергія!

При проявах алергії обов'язково звертайтесь до лікаря!

Любов Бондаренко.

Завідуюча поліклінічним відділенням. 

 

Переглядів: 614 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar