Головна » 2016 » Липень » 8 » ВАШЕ ЗДОРОВ'Я
09:06
ВАШЕ ЗДОРОВ'Я

ПРОБЛЕМИ НАРКОМАНІЇ

У 1987 році Генеральна Асамблея ООН постановила щорічно відзначати 26 червня Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами на ознаку рішучості у створенні суспільства, вільного від наркоманії. На жаль, ця проблема досі залишається невирішеною.

У світі нараховується близько 250 млн. хворих на наркоманію, від якої щодня помирають понад 300 осіб. В Україні на офіційному обліку МОЗ знаходиться близко 86 тис. осіб, які систематично вживають наркотичні і токсичні засоби.

Наслідками вживання наркотиків є втрата працездатності і здоров'я в молодому віці, смерть внаслідок передозування або ускладнень, поширення ВІЛ/СНІДу, вірусних гепатитів, соціальна дезадаптація, зростання злочинності.

Наркоманія - хвороба молодих. Дуже невелика кількість людей у віці після 30 років починає експериментувати з наркотиками. Коли людина дорослішає, вона набуває навичок управляти своїми емоціями і поведінкою. На відміну від дорослого, підліток не має такого досвіду, тому легко потрапляє в залежність від того, що здатне викликати ейфорію. Спеціальні дослідження свідчать про те, що ризик розвитку залежності в значній мірі визначається віком першої спроби вживання психоактивної речовини: алкоголю, тютюну чи наркотика. Цей ризик є найвищим у віці 9-12 років, а далі швидко знижується. У людини, яка вперше спробувала на собі дію психоактивної речовини у віці 20-25 років, ризик формування залежності в десятки разів менший, ніж у того, хто зробив це у підлітковому віці.

В нашій країні спостерігається зниження середнього віку споживачів психоактивних речовин до 14 років.

Боротьба з наркоманією, в першу чергу, ведеться на законодавчому рівні: практично в усіх країнах передбачені жорстокі кримінальні санкції за виробництво, транспортування та розповсюдження наркотичних засобів.

Наркоманія - страшна хвороба сучасного світу. Серед наркоманів висока смертність від вживання наркотиків, крім того наркоманія важко виліковна, специфічного лікування наркоманії не існує.

Наркотики, в залежності від їхнього впливу на організм людини, умовно можна розділити на дві великі групи: збудливі та депресивні. При цьому варто мати на увазі, що кожний із наркотиків має велику розмаїтість прихованих властивостей, які по-різному впливають на нервову систему людини.

Є наркотики, що в обмежених дозах заспокоюють і знеболюють (їх називають депресивними), і є інші, що мають стимулюючий вплив (їх називають збудливими). Дещо окремо можна вирізнити галюциногенні засоби, що викликають екстаз і буйство, кошмари або почуття болісного занепокоєння.

Щоб зрозуміти небезпеку, яку несе із собою такий наркотик, нагадаємо, що достатньо прийняти мільйонну частку грама ЛСД на кожний кілограм ваги, щоб відчути галюциногенний ефект.

Стан залежності від наркотиків характеризується трьома фактами:

- непереборним бажанням продовжувати прийом наркотиків;

- потребою поступово збільшувати дозу;

- залежністю психічного, а іноді і фізичного характеру від впливу наркотиків.

Так званий синдром наркоманії виникає в результаті прийняття наркотичного засобу, незалежно від того, відбувається це випадково або після систематичного вживання. Етапи цього процесу, що протікає більш повільно або більш швидко, в основному такі:

- Початкова ейфорія, часто дуже короткочасна. Вона характеризується для визначених наркотичних речовин (особливо морфію й опіуму), а не для всіх засобів. У такому стані підвищеної дратівливості, вигадливих і часто еротичних бачень людина втрачає контроль над собою.

- Толерантність, яка носить тимчасовий характер. Це явище пояснюється реакцією організму на дію однієї й тієї ж дози речовини, прийнятої неодноразово. Поступово організм реагує слабкіше.

Абстиненція (синдром відібрання) відбувається звичайно через 12-48 годин після припинення прийняття наркотику. Наркоман не може переносити цей стан, що викликає в нього нервові розлади, тахікардію, спазми, блювоту, діарею, слинотечу, підвищену секрецію залоз. При цьому з'являється нав'язливе бажання знайти токсичну речовину - наркотик - за будь-яку ціну!

Негативні явища, що породжуються вживанням наркотиків, несуть у собі велику небезпеку для людства. Вживання наркотиків, насамперед, негативно впливає на здоров'я людей, сприяє розвитку соматичних і психічних захворювань, і це є одна з причин збільшення смертності населення.

Наркоманія супроводжує різні форми злочинності, тому що, по-перше, з метою отримання наркотиків наркомани вчиняють тяжкі й особливо тяжкі корисливі і корисливо-насильницькі злочини. По-друге, наркомани часто чинять злочин під безпосереднім впливом наркотиків на психіку. Взаємозв'язок наркоманії і злочинності виявляється також у вчиненні протиправних дій, пов'язаних із незаконними операціями з наркотиками (виготовлення, збереження, збут, придбання).

Про шкідливість наркотиків відомо чимало. Проте, поки ще значна кількість людей, і насамперед молодь, не достатньо усвідомлює згубність наркоманії. Тому у боротьбі з наркоманією перш за все необхідно приділяти увагу профілактиці, яка повинна бути спрямована на формування «психологічного імунітету» до спроб наркотиків як таких, до прагнення змінити свій психологічний стан неприродним шляхом. Така профілактика може бути ефективною, якщо в сім'ї приділяють значну увагу вихованню дітей, піклуються про їхнє майбутнє, готують до самостійного дорослого життя.

Правоохоронними органами області здійснюються заходи щодо протидії наркотизації населення, попередження втягування до вживання наркотичних речовин інших осіб, викриття правопорушників, які займаються виготовленням та збутом наркотиків. Тільки спільними зусиллями можна досягнути мети щодо формування у громадян, особливо молоді, негативного ставлення до вживання наркотичних засобів і психотропних речовин.

Людині, якій пропонують спробувати наркотик, необхідно знати, що ця спроба може стати останнім власним вибором в її житті.

Марина КОВЕРІНА.

Лікар – нарколог Борівської ЦРЛ.

Переглядів: 385 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar