Головна » 2015 » Листопад » 27 » УПОКОРЕННЯ ГОЛОДОМ
10:44
УПОКОРЕННЯ ГОЛОДОМ

УПОКОРЕННЯ ГОЛОДОМ

За більш ніж тисячолітню історію України (європейської житниці), де знаходиться 20% світового запасу чорнозему, близько 60 тисяч річок і вихід до двох морів, голод траплявся тут тричі. Увага: 1921року; 1932-1933 і 1946-1947 років. До радянської влади, до Кремля, тут НІКОЛИ не було голоду. І найстрашнішим, наймасовішим з них був голодомор 1932-1933, визнаний світом геноцидом українського народу. Здійснювався він керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці.

Українська нація, яка була другою за чисельністю в СРСР, мала величезний культурно-історичний спадок, власні славетні традиції державотворення, досвід національно-визвольної боротьби. Широкі кола інтелектуалів та економічно самостійне селянство не сприймали політики комуністичного керівництва. Тому за мету було поставлено знищення українців як політичної нації, що могла поставити питання про створення незалежної держави. Для досягнення цієї мети був обраний жахливий інструмент - вбивство голодом.

Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Така політика режиму - злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й.Сталіна, В.Молотова, Л.Кагановича, П.Постишева, С.Косіора, В.Чубаря, М.Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору.

За менш ніж календарний рік (1932 - 1933) в Україні загинули мільйони людей. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистки смертності унеможливлюють встановлення точної кількості загиблих і вичерпного поіменного списку жертв.

Перші оцінки кількості жертв з'явилися ще у 1933 році. Вже тоді називались цифри і 7, і навіть 9 млн загиблих від штучно органі-зованого голоду.  Сучасні дослідники все частіше називають цифру 10 млн.

Лесю Ісаєву, історику-досліднику, відомому далеко за межами нашого району, автору книги "Борівщина в роки людомору (1928-1933)", вдалося встановити за архівними документами відомості про більше ніж трьох тисяч українців Борівщини, загиблих від голодомору в 1933 році. І це лише задокументовані жертви всього за один рік. Зрозуміло, що справжнє число загиблих в рази більше. За обережними підрахунками історика мученицькою смертю від голоду в нашому районі загинуло більше 9000 чоловік.  Більшість з них - це малолітні діти.

Радянська влада довгі роки приховувала факт голоду.  Практично до кінця 80-х років ХХ ст. в СРСР офіційно заперечувалася наявність Голодомору та його жертв у 1932 - 1933 рр. Однак приховати цей страшний злочин не вдалося. А такі дії влади зайвий раз підтверджують злочинну сутність політики сталінського тоталітарного режиму з організації Голодомору.

Прийшовши до влади під гаслом "Земля селянам!" радянський режим відібрав у селян все, що вони мали і маже знищив їх самих.

В СРСР до 1964 року селяни не мали паспортів. Це останні раби людської історії. Повна паспортизація в СРСР була завершена лише до 1981 року. Тобто через 120 років після відміни кріпацтва в Російській імперії, через 64 роки після приходу до влади більшовиків і за 10 років до того, як радянський режим впав.

Зараз Україна знову переживає важкі часи. Одночасно з боротьбою за незалежність наш народ вимушений щодня вести боротьбу за виживання. З кожним днем все чіткіше постає проблема зубожіння населення. Багато сімей вже опинилися за межею бідності. До влади виникає багато питань, на які немає відповідей. Все частіше можна почути репліки: "А зараз, не геноцид?" Що чекає нас завтра? Ніхто не може сказати впевнено. Та пам'ять про той голодомор повинна жити в кожному з нас, бо байдужість до злочину, скоєного проти людства, неодмінно веде до його повторення в майбутньому.

В останню суботу листопада - 28.11.2015 - Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору. О 16.00 - розпочнеться загальнонаціональна хвилина мовчання. О 16.01 - стартує Всеукраїнська акція "Запали свічку пам'яті". Українці запалять свічки в пам'ять про убитих геноцидом співвітчизників біля місць пам'яті Голодомору та у вікнах своїх домівок.

Пам`ятаємо, щоб жити!

 

Переглядів: 470 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar