Головна » 2015 » Листопад » 16 » Точка зору аграрія: висновки і прогнози
12:03
Точка зору аграрія: висновки і прогнози

,

Багато свят є в календарі, але це особливо близьке нашому району – свято тих, хто своє життя присвятив праці на благодатній землі, сільському господарству. Саме сільське господарство по праву називають найважливішою галуззю економіки, яка є основою життя держави та добробуту її громадян.

Про здобутки та перспективи у цій галузі на рівні нашого району напередодні свята розповів в.о.начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Володимир Кавун.

- Борівщина – це сільськогосподарський край. У нашому районі нараховується 55,1 тис. га ріллі. Близько 41,5 тис.га знаходяться в обробітку у сільськогосподарських підприємств-юридичних осіб. Їх кількість постійно зростає і в цьому році наближається до 100. Основні культури, які вирощуються в районі – це озима пшениця, соняшник та кукурудза. Також сіють ячмінь, овес, просо, гречку, цукровий буряк та інші культури.

Крім того, в районі три господарства мають патент на виробництво насіння ярих та озимих культур. Це СТОВ АФ «Новий шлях» (генеральний директор Олексій Гомон), ФГ «Янтар» (керівник Олександр Гарний) та ТОВ СП «Десна» (керівник Віталій Карапута). Завдяки їм у районі постійно є в наявності посівний матеріал озимої пшениці, ярого ячменю, проса, кукурудзи та соняшнику.

- Володимире Володимировичу, минулого року Борівщина отримала рекордний урожай за всю історію району. Чи порадувала наших сільгосппідприємців цьогорічна урожайність?

- Цього року ранніх зернових та зернобобових культур по всіх категоріях господарств було зібрано 81,4 тис. тон при середній урожайності 34,1 ц/га. Це дещо нижче минулого року, але теж непоганий показник.

Соняшника намолочено 42,2 тис.тон при середній урожайності 31,4 ц/га. Зернової кукурудзи - 30,8 тис.тон, показник середньої врожайності - 48,4 ц/га.

Найкращі показники урожайності ранніх зернових мають СТОВ АФ «Новий шлях» - 51,1 ц/га, ПСП АФ «Світанок» - 41,3 ц/га та ФГ «Слобода» - 40,7 ц/га.

- А що стосовно інших культур? Наприклад, яка ситуація з вирощуванням цукрових буряків?

- На сьогодні лише одне господарство – «Нива 2006» (керівник В. Калюга) продовжує займатись вирощуванням цукрових буряків. Несприятливі погодні умови, відсутність дощів негативно впливають на урожай – буряк не набирає вагу. Та, незважаючи на всі труднощі, було отримано 302 ц/га на площі 50 га. Це менше середнього показника по області, але значно більше у порівнянні з минулими роками.

- Невід’ємною частиною сільського господарства є тваринництво. Як ідуть справи в цій галузі?

- Тваринництвом у ра-йоні займається 5 господарств: СТОВ «Добробут +», СФГ «Моноліт», СТОВ АФ «Новий шлях», СВК АФ «Солоненське»,ТОВ СК «Восток». Утримується 2250 голів великої рогатої худоби (з них 840 корів) та 372 свиней. Свинарством займаються лише 2 господарства – «Добробут+» і «Солоненське», та через ризик розповсюдження «африканської чуми» поголів’я свиней у СВК «Солоненське» днями було ліквідовано. Всі решта господарств спеціалізуються на молочному скотарстві. Найвищі надої молока в СФГ «Моноліт» - 5560 кг та у СТОВ АФ «Новий шлях» - 5300 кг на фуражну корову з початку року. Загалом з початку року вироблено 4452 т молока, вирощено 203,3 т м’яса.

Середньодобові прирости живої ваги ВРХ найвищі в агрофірмі «Новий шлях» - 495 г.

Незважаючи на складні природні умови, кормами тваринництво забезпечене в повному обсязі.

- Мабуть, всім відомо, що у сільськогосподарському виробництві немає перерв. Коли ще не зібрано весь урожай поточного року, господарства проводять посів озимих культур – основу врожаю майбутнього року. Ви згадали про складні природні умови. Як вони вплинуть на новий урожай?

- Так, цього року склалися аномальні природні умови стосовно посіву озимих культур, адже такої посухи в період сіву озимих не пам’ятають навіть старожили. Запаси вологи в шарі ґрунту до 10 см рівні нулю, а в орному шарі не перевищують 5-10% від норми. Незважаючи на все це підприємствами всіх форм власності було посіяно 18 тис. га озимих. Сівба проводилась в оптимальні агротехнічні строки якісним насінням та з використанням мінеральних добрив. Та через складні погодні умови сходи отримані лише на площі 8,9 тис. га, що менше 50% від посіяного. І лише 10 % з них у задовільному стані. Решта – слабкі та зріджені. Через відсутність вологи частина посівів вже почала гинути. Днями вивчали цю ситуацію у СФГ «Моноліт». Головний агроном господарства Володимир Погрібняк стверджує, що стан посівів озимих, на яких отримані сходи, є критичним. Якщо найближчим часом не буде продуктивних опадів, на полях відбудеться загибель озимих.

Таким чином, ймовірно навесні доведеться проводити пересів на значній кількості площ. Тому вже зараз слід подбати про запас насіння ярих культур, паливно-мастильні матеріали та кількість техніки, яка необхідна для своєчасного проведення всіх робіт.

- Що ж, щодо стану сільського господарства картина зрозуміла. А що стосується самих земель, які обробляють господарства. Здебільшого це селянські паї. Останнім часом спосте-рігається певний ажіотаж в питаннях довгострокової оренди. Нікому не відомі в районі фізичні та юридичні особи пропонують взяти в оренду на тривалий термін (до 49 років) землі сільськогосподарського призначення (паї) у громадян. В оголошеннях обіцяють збільшення орендної плати до 6-7% від нормативної грошової оцінки земельної частки(паю) та розрахунок відразу за весь період дії договору оренди ще й додатково – різні привілеї та бонуси. Як ви прокоментуєте цю ситуацію?

- Так, дійсно відомі випадки, коли незнайомими особами людям пропонуються більш вигідні умови співпраці, ніж з їх орендарем і ці особи переконують власника переукласти договір оренди з ними. Оформлення документів відбувається на місці, подальше оформлення орендар бере на себе, взявши копії документів на земельні ділянки, копії паспортів та ідентифікаційних номерів і довіреності на виконання нотаріальних дій. Власникам земельних ділянок пропонують великі суми готівки, що будуть перераховані поштовим переказом відразу після укладання договору. Пояснення орендодавцям, під які зобов’язання будуть сплачені гроші, надають розмиті.

Насправді, підприємство, яке за паї пропонує людям усілякі блага, в ра-йоні не зареєстроване і невідомо куди людям звертатися, якщо виникнуть якісь питання. На законних підставах розірвати вже укладені та зареєстровані раніше договори неможливо, тобто передбачається, що тут будуть задіяні механізми, які не відповідають чинному законодавству.

Після оформлення всіх документів орендодавець може повністю втратити можливість отримувати орендну плату або використовувати земельну ділянку.

Тому звертаюся до всіх власників земельних ділянок (паїв)!

З метою попередження шахрайства, переконливо просимо вас при виборі орендаря вашої ділянки враховувати такі чинники:

- чи зареєстрований орендар на території Борівського району;

- чи будуть створені робочі місця на території вашої сільської ради;

- як характеризується ваш потенційний орендар іншими фактичними орендодавцями;

- чи має такий орендар відповідну матеріальну базу, яка дозволяє ефективно обробляти ваші паї.

І головне, перед тим як підписувати якийсь договір, його необхідно уважно прочитати, особливо те, що написано дрібним шрифтом. Якщо виникають якісь сумніви, треба порадитися зі спеціалістами у відповідній сфері. Пам’ятайте народну мудрість - «Безкоштовний сир буває лише у мишоловці».

А орендарям в той же час слід більш уважно підходити до оформлення договорів оренди та розраховуватись з пайовиками на належному рівні. Адже шахраї в першу чергу будуть там, де виплати за паї найнижчі.

- А яка загалом у районі  ситуація з розрахунками за паї?

Станом на 9 листопада розрахунок по виплаті за земельні паї складає 62,4 %, в середньому за 1 га ріллі виплачують 902 грн., або 3,5 % від грошової вартості землі. У збільшенні відсотку виплати зацікавлені як власники земельних ділянок, так і місцеві бюджети.

Відповідно до рішення колегії облдержадміністрації сільськогосподарським підприємствам рекомендують, починаючи з 2016 р., збільшити розмір орендної плати за земельні ділянки (паї) не менше як до 5% від грошової вартості орендованої землі. Та головним чинником збільшення відсотку сплати за землю є і буде конкурентна боротьба між сільськогосподарськими підприємствами за право оренди земельних ділянок (паїв).

Найвищий відсоток сплачують СТОВ «Шийківське», СТОВ а/ф «Новий шлях», ПСП а/ф «Світанок», СФГ «Слобода». Велика кількість господарств сплачує близько 4 %. На жаль, є такі господарства, які ще й не починали проводити виплати. Дехто продовжує сплачувати по 3% від грошової оцінки земель.

Орендарям треба усвідомлювати, якщо ринок землі стане відкритий, то в першу чергу буде звертатися увага на підприємства з найнижчим відсотком сплати за землю.

- Володимире Володимировичу, і на останок, що б Ви хотіли побажати нашим читачам у переддень свята працівників сільського господарства?

- Перш за все – здоров’я! І, звичайно ж, добрих врожаїв. Як кажуть, «не проси дощу, а проси урожаю». Хоча в даний момент хочеться попросити саме дощу. А також усім благополуччя, добробуту і щастя в особистому житті.

Інтерв’ю провела Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 530 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar