Головна » 2015 » Вересень » 11 » Сумні наслідки нелегальної зайнятості
15:32
Сумні наслідки нелегальної зайнятості

Сумні наслідки нелегальної зайнятості

Неофіційні трудові відносини вже тривалий час є звичним явищем нашого суспільства, яке має істотні як короткострокові, так і довготривалі негативні наслідки.

Робітник, погоджуючись на неофіційні трудові відносини, крім усної домовленості з працедавцем, більше не має жодних гарантій. І за результатами своєї праці може отримати значно меншу, ніж було обумовлено, або і взагалі не отримати оплату. Захистити себе в такому випадку працівник не зможе. Крім того, робітники, яким заробітна плата виплачується таким чином, не отримають або отримають не в повному обсязі допомогу з тимчасової втрати працездатності, вихідної допомоги. Як правило, таким працівникам не надаються щорічні відпустки або при наданні не здійснюється їх оплата.

З плином часу кожна людина замислюється про пенсію. Отримуючи неофіційну заробітну плату, працівник не має права за цей період на пенсійне забезпечення. Ті ж робітники, яким офіційно нараховують тільки мінімальну заробітну плату, а інші кошти виплачують "в конвертах", також будуть частково позбавлені пенсійного забезпечення. Адже пенсію їм розраховують з урахуванням саме легальної заробітної плати, з якої був сплачений страховий внесок.

Суб'єкт господарювання, який використовує робочу силу без належного документального оформлення, в свою чергу ризикує стабільною роботою підприємства, оскільки робітник у будь-який час може припинити виконувати свої обов'язки і постане нагальна потреба у його заміщенні. До того ж, працівник може зіпсувати обладнання чи заподіяти іншої матеріальної шкоди і вирішити цей конфлікт у правовому полі буде досить складно. Всі ці збитки можуть бути значно вагоміші, ніж сумнівна економія на податку з доходів фізичних осіб та єдиного соціального внеску.

Використання неофіційної найманої сили та виплата нелегальної заробітної плати суб'єктами господарювання є грубим правопорушенням, що тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Нагадаємо, що 28 грудня 2014 року Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці" № 77-VIII. Відтепер юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі: фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичної роботи повний робочий день та виплати зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ в 30 кратному розмірі мінімальної зарплати. На сьогодні мінімальна заробітна плата становить 1218 грн., отже, за неналежним чином оформлених працівників, роботодавцеві доведеться сплатити по 36 540 грн. за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Такі зміни передбачені новою редакцією статті 265 КЗпП.

А працівникам, які працюють без належним чином оформлених трудових відносин та отримують заробітну плату "в конвертах", потрібно вже зараз боротися за свої права, а не тоді, коли мізерна пенсія вже буде беззаперечним фактом.

Управління соціального захисту населення Борівської районної державної адміністрації.

 

 

Переглядів: 417 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar