Головна » 2015 » Березень » 19 » Щодо надання арбітражним керуючим інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно
17:50
Щодо надання арбітражним керуючим інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Щодо надання арбітражним керуючим інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

Відповідно до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» інформація з Державного реєстру прав про державну реєстрацію прав та їх обтяжень надається у формі витягу, інформаційної довідки та виписки.

Витяг з Державного реєстру прав на підставі заяви мають право отримувати:

1) власник нерухомого майна або уповноважена ним особа;

2) особа, яка має речове право на чуже нерухоме майно, або уповноважена нею особа;

3) спадкоємець (правонаступник - для юридичної особи) або уповноважена ним особа.

Пунктом 5 частини першої статті 98 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі – Закон) встановлено, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) має право, зокрема, запитувати та отримувати документи або їх копії від юридичних осіб, органів державної влади і органів місцевого самоврядування та від фізичних осіб за їх згодою.

Стосовно розпорядника майна боржника слід зазначити, що за Законом в ухвалі господарського суду про порушення провадження у справі про банкрутство або в ухвалі, прийнятій на підготовчому засіданні, призначається розпорядник майна у порядку, встановленому Законом.

Призначення розпорядника майна не є підставою для припинення повноважень керівника чи органу управління боржника.

У цьому випадку, право на отримання інформації з Державного реєстру прав має представник боржника (на підставі відповідного акту юридичної особи).

Водночас, відповідно до частини другої статті 18 Закону у процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна, сторін або інших учасників справи про банкрутство, що містить підтверджені відомості про перешкоджання керівником боржника виконанню повноважень розпорядника майна, а також про вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право відсторонити керівника боржника від посади та покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна.

Про усунення керівника боржника від посади господарський суд виносить ухвалу.

Таким чином, з моменту покладення ухвалою господарського суду на розпорядника майна обов’язків керівника боржника, він має право на отримання витягу з Державного реєстру прав. Проте, для отримання витягу з Державного реєстру прав розпорядник майна має подати зазначену ухвалу господарського суду про покладення обов’язків керівника боржника на розпорядника майна.

Водночас, звертаємо увагу, що повноваження власників майна боржника у судовій процедурі санації, виходячи з Закону, не припиняються. Тим самим, власник майна боржника має право на отримання витягу з Державного реєстру прав.

Стосовно керуючого санацією зазначаємо, що Законом встановлено, що з моменту винесення ухвали про введення процедури санації:

керівник боржника звільняється з посади у порядку, визначеному законодавством;

управління боржником переходить до керуючого санацією;

зупиняються повноваження органів управління боржника - юридичної особи щодо управління та розпорядження майном боржника, повноваження органів управління передаються керуючому санацією, за винятком повноважень, передбачених планом санації (частина четверта статті 28 Закону).

Таким чином, з моменту покладення ухвалою господарського суду на керуючого санацією повноважень органів управління боржника – юридичної особи, він має право на отримання витягу з Державного реєстру прав. Проте, для отримання витягу з Державного реєстру прав керуючий санацією має подати зазначену ухвалу господарського суду про покладення повноважень органів управління боржника – юридичної особи на керуючого санацією.

Стосовно ліквідатора зазначаємо, що відповідно до частини другої статті 38 Закону з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури припиняються повноваження органів управління банкрута щодо управління банкрутом та, розпорядження його майном, якщо цього не було зроблено раніше, керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, а також припиняються повноваження власника (власників) майна банкрута.

У постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом, з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом (частина перша статті 40 Закону).

Згідно з частиною третьою статті 41 Закону з дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута.

Таким чином, з моменту покладення ухвалою господарського суду на ліквідатора повноважень органів управління, він має право на отримання витягу з Державного реєстру прав.

Проте, для отримання витягу з Державного реєстру прав ліквідатор має подати зазначену ухвалу господарського суду про покладення повноважень органів управління боржника – юридичної особи на ліквідатора.

Крім того, слід враховувати, що досить тривалий період підприємства бюро технічної інвентаризації проводили реєстрацію прав власності на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельних ділянках, на паперових носіях. Підключення бюро технічної інвентаризації до Реєстру прав власності на нерухоме майно відбувалось поступово починаючи з 2003 року, а деякі, зокрема на території міст Києва та Севастополя, були підключені до вказаного Реєстру лише у травні – червні 2010 року. Також законодавством не передбачено доступу державних реєстраторів до баз даних, які ведуться органами земельних ресурсів, а лише встановлено право отримувати інформацію про зареєстровані земельні ділянки органу державної реєстрації прав, необхідну для проведення державної реєстрації прав.

Враховуючи наведене, для цілей отримання інформації про наявність (відсутність) у суб’єкта нерухомого майна в умовах становлення нової системи державної реєстрації прав, вважаємо за необхідне рекомендувати арбітражним керуючим одночасно із зверненням до органів державної реєстрації прав звертатися до органів земельних ресурсів та бюро технічної інвентаризації.

 

Сергій Стрілець. Начальник реєстраційної служби Борівського районного управління юстиції Харківської області

Переглядів: 482 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar