Головна » 2015 » Липень » 17 » Рідний край живе жнивами
15:14
Рідний край живе жнивами

Рідний край живе жнивами

Жнива - це особлива й відповідальна пора річного хліборобського циклу, яка успішно стартувала і наближається до завершення на Борівщині. Першими розпочали збирання ранніх зернових на своїх полях господарства "Рідний край" і "Восток Агро-2004" під керівництвом Валерія Шевченка та Івана Любого.  Саме вони цього року стали першими сільгоспвиробниками, які привезли тонни нового врожаю в засіки ТОВ "Борова-агро" і отримали з рук керівника підприємства Володимира Суботіна запашний коровай - символ щедрого врожаю та невтомної хліборобської праці, яким тут традиційно зустрічають щороку перших своїх клієнтів.

Робота в полі кипить. Жнива наближаються до завершення.

- Якщо дозволять погодні умови, плануємо закінчити вже на цьому  тижні. - Розповідає Валерій Шевченко. - Загалом  у  наших господарствах посіви озимої  пшениці займають1250 га, 150 га - відведено під  ячмінь. Посівний матеріал вирощуємо самі. Спочатку сіємо  еліти, супереліти, експериментуємо, вибираємо, що краще підходить для нашої зони. Цього року вирощували дві еліти Харківського інституту рослинництва, одну Одеську еліту і чотири Полтавські супереліти. Крім зернових вирощуємо також гречку, сою, соняшник, тому ми цілком впевнені, що і в цьому році, так як і в минулі роки,  повністю та вчасно розрахуємося зі своїми орендодавцями, а також вистачить продукції для  реалізації та отримання доходів  для  подальшого розвитку господарства.

- Зараз практично всі сили наших господарств задіяні на жнивах. Кожен працівник виконує свою незамінну функцію. - Продовжує Валерій Миколайович. - Це, перш за все, головний агроном Олександр Марченко, комбайнери Володимир Тиниченко та Олександр Бербенко.  Відвозять зерно безпосередньо від комбайна на елеватор водії Олександр Літвінов, Василь Грабар, Павло Коц, Юрій Коленченко, Михайло Гуцуляк, Сергій Даниленко, Михайло Ташбаєв; трактористи Віктор Авраменко, Віталій Парфинков, Олексій Голоха; всю сільськогосподарську техніку заправляє паливом Віктор Любий; в склад приймають продукцію Валерій Сухина та Віктор Петрушов; зібраний врожай зважує вагар Галина Сухина. Забезпечують безперебійну роботу техніки бригадири тракторної бригади Іван Сухина та Василь Бондар. За пожежну безпеку в полі відповідає Сергій Вакульчик. На скошених полях вже розпочинаємо підготовку до наступного року - почали орати. На оранці в дві зміни працюють Віктор Притуляк та Микола Короткевич. Хоч і не знаходиться безпосередньо в полі, але також трудиться над урожаєм наш  колектив бухгалтерів: головний бухгалтер Світлана Марченко,  бухгалтери Алла Радченко, Наталія  Дудукало, Аліна Науменко та юрист Руслан Шестопал. Щиро вітаю їх з наступаючим професійним святом. Щастя, здоров`я, достатку, побільше позитивних новин, задоволення від роботи і цифр, що радують!

Захоплює  подих, коли спостерігаєш, як велично пливе пшеничним полем новенький сучасний комбайн, як рівно і вправно зрізає він сяючі золотом  пшеничні  колоски, що незабаром перетворяться  на  запашну  булку  чи коровай. Хліб - це і є справжнє золото, справжнє наше багатство. І завдячувати за цей скарб ми повинні нашим хліборобам, людям, які присвятили своє життя  сільському  господарству, роботі  на  хліборобській ниві.

Валерій Шевченко годинами може розповідати про своє господарство, про культури, які вони вирощують на полях, про особливості  їх  дозрівання  та вплив погодних умов, про людей, які своєю невтомною працею забезпечують високі показники урожайності. Одразу відчувається, що людина на своєму місці, адже займається справою свого життя.

Особливим предметом гордості у господарствах "Рідний край" та "Восток Агро-2004" є новенька сучасна техніка фірм "JohnDeere", "CNH". Імпортні комбайни, трактори, посівні комплекси розроблені не просто для роботи на землі, а для роботи точної, якісної, ефективної, економічно вигідної і головне - комфортної для людей, які на ній працюють. В цих сільськогосподарських машинах все максимально автоматизовано. В базову комплектацію потужних  тракторів входять супутникові  системи керування, які не замінюють тракториста, але підвищують ефективність його роботи, допомагають з високою точністю керувати без маркера широкозахватними агрегатами. В кабіні передбачено клімат-контроль, ортопедичне сидіння та інші зручності, які полегшують роботу тракториста чи комбайнера, роблять його робоче місце зручним, безпечним та комфортним.  Комп'ютер в кабіні прораховує і показує приблизну вагу, вологість, урожайність та іншу важливу для хліборобів інформацію. Така техніка дає можливість сконцентрувати малий об'єм робочої сили на великому об'ємі робіт.

Керівник господарств  згадує, як 4 роки тому вони переходили на імпортну техніку:

- Трактористи спочатку боялись, вагались, чи сідати за кермо новенького  трактора, не були впевнені, що впораються з таким чудом  техніки. Та з  перевагами цих машин складно сперечатися - потужність більша, якість вища, витрати палива на 50% нижчі, а про комфортність годі  й казати. Та й завдяки автоматизації практично унеможливлюються нещасні випадки під час роботи, за  найменшого відхилення  техніка  просто зупиняється.

Відомо, як нелегко нині працювати на землі. Сільські трудівники починають роботу  з настанням ранньої весни, а результати отримують наприкінці літа й восени. І навіть коли не  так вродить,  як хотілось би, аграрії ніколи не падають духом, а знов беруться за цю споконвічну працю. Сподіваємось, що цьогорічний урожай їх порадує.

Та СОК "Рідний край" - це не лише поля і сільськогосподарські культури, це ще й рибоводне господарство, в якому зараз активно йде годування риби. Там буде інший "урожай", рибний.

Валерій Шевченко вітає всіх рибалок та ветеранів господарства з їх професійним святом, яке відзначалося 12 липня, та бажає миру, добробуту, міцного здоров'я і лише задоволення від улюбленої справи.

Оксана ДУДНИК.

 

 

 

Переглядів: 639 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar