Головна » 2016 » Лютий » 10 » ПРО ЗМІНИ У СФЕРІ ГАЗОПОСТАЧАННЯ
15:40
ПРО ЗМІНИ У СФЕРІ ГАЗОПОСТАЧАННЯ

ПРО ЗМІНИ У СФЕРІ ГАЗОПОСТАЧАННЯ ТА ПОКАЗАННЯ ГАЗОВИХ ЛІЧИЛЬНИКІВ

Люди, збентежені останніми змінами у сфері газопостачання, постійно телефонують у райдержадміністрацію та інші інстанції, в тому числі і на гарячу урядову лінію, з наріканнями і проханнями  роз'яснити, що робити із показаннями газових лічильників? Адже було оголошено, що показання потрібно самому передавати, зателефонувавши або відправивши смс на певний номер телефону (єдиний на всю Харківську область)  чи через інтернет, де треба зареєструвати власний кабінет.  На вказаний номер телефону додзвонитися неможливо, а що саме писати в смс - не зрозуміло. Що в такому випадку робити людям, у яких немає комп'ютера і інтернету? До того ж, не кожна літня людина може написати смс… Як дізнатися про стан свого рахунку? Хто тепер доставлятиме квитанції?  Чи ходитимуть контролери по домоволодіннях?

Віталій Анатолійович Старіков, начальник Борівської  дільниці газопостачання Куп'янської філії ПАТ "Харківгаз", пояснив, що в Україні відбулося розділення функцій постачання та транспортування природного газу розподільними мережами. Отже на території Харківської області на термін до 1 січня 2018 року ліцензію на газопостачання отримало ТОВ "ХАРКІВГАЗ ЗБУТ", а ПАТ "ХАРКІВГАЗ" тепер займається лише газорозподіленням.

Щоб отримувати послугу з газопостачання, споживач має укласти нові договори, сторонами яких є: споживач, постачальник природного газу та  газорозподільне підприємство.

Відтепер, з набуттям чинності наприкінці листопада - на початку грудня нормативних актів, які реалізують вимоги та норми Закону України "Про ринок природного газу", зокрема нових Правил постачання природного газу, постачання природного газу споживачу здійснюється на підставі договору постачання природного газу між постачальником та споживачем.

Щодо населення (побутових споживачів) - це публічний договір, який розміщується на сайті постачальника та має відповідати Типовому договору постачання природного газу побутовим споживачам. Крім того, побутові споживачі мають укласти також договір розподілу природного газу (також є публічним) - з Оператором ГРМ (газорозподільною компанією ПАТ "ХАРКІВГАЗ"). Це передбачено Кодексом газорозподільних систем. Зазначені публічні договори укладаються шляхом підписання споживачем відповідної заяви-приєднання.

ЯК УКЛАСТИ ДОГОВІР ПОБУТОВОМУ СПОЖИВАЧЕВІ?

На початку 2016 р. споживачі отримали Заяву-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, а також інформаційний лист з поясненнями.

Аби отримувати газ споживач має:

- уважно прочитати Заяву-приєднання;

- поставити свій підпис в декількох місцях, де зазначене слово "підпис";

- повернути її газовій компанії найближчим часом.

Повернути Заяву-приєднання (із "живим" підписом) можна у будь-який зручний спосіб - передати через контролера, надіслати поштою або особисто принести до Борівської дільниці газопостачання Куп'янської філії ПАТ "Харківгаз". Також в банках і деяких магазинах по району зараз тимчасово спеціально встановлені скриньки для прийому таких заяв.

Ніяких інших додаткових документів (договорів) підписувати не доведеться.

Аналогічна процедура передбачається і щодо приєднання до умов договору розподілу. Але такі договори з'являться, ймовірно, аж в квітні.

Варто знати, що приєднатись до публічного договору (погодитись на його умови) побутовий споживач може як шляхом підписання відповідної заяви-приєднання, так і просто сплативши рахунок (квитанцію) постачальника за поставлений природний газ. Крім того, фактом згоди вважається документально підтверджене споживання природного газу.

КОЛИ І ЯК ПЕРЕДАВАТИ ПОКАЗАННЯ ЛІЧИЛЬНИКА?

Щоб уникнути розбіжностей у нарахуваннях за спожитий природний газ, необхідно щомісяця, станом на 1 число, фіксувати показання лічильника та до 5 числа передавати дані газовій компанії. Такі заходи дозволять Вам бути впевненими, що Ви сплачуєте саме за той обсяг газу, який фактично використали.

Найпростішим способом передати показання приладів обліку газу, без додаткових витрат часу та коштів на дзвінки, є Особистий кабінет. Для цього необхідно лише зареєструватися на сайті 104.uа.

Також передати показання лічильників газу можна:

- зателефонувавши за мобільним номером телефону (066) 209-78-04 або відправивши SMS-повідомлення на цей номер;

- звернувшись зі стаціонарного телефону за номером (057) 766-21-04;

- надіславши листа на електронну адресу: contact@kh.104.ua.

Зверніть увагу, що показання на електронну пошту або за допомогою SMS потрібно відправляти в такому форматі: "Особовий рахунок (10 цифр) пробіл "показання", наприклад 0800567890 1221

Переконатися, що передані показання зафіксувалися по Вашому особовому рахунку, Ви можете в Особистому кабінеті або зателефонувавши до Контакт-центру.

Показання, які вносяться з Особистого кабінету, записуються в особовий рахунок того ж дня. Показання, які передаються через Контакт-центр, записуються в особовий рахунок протягом декількох днів.

Якщо ж споживачеві ніяк не вдається додзвонитися у контакт-центр і немає можливості скористатися інтернетом, у крайньому випадку можна звернутися у абонентський відділ Бо-рівської дільниці ПАТ "Харківгаз" за номером 6-16-44. Внесення показань газових лічильників вже не входить до обов'язків Борівської дільниці газопостачання, та до повного налагодження роботи нової системи працівники погоджуються тимчасово взяти на себе такі функції.

Показання лічильника станом на 1 число газова компанія прийматиме до 5 числа. Не отримавши фактичні показання вчасно, обсяг спожитого газу розрахує газова компанія.

Якщо споживач не передав показання вчасно

Не отримавши вчасно (до 5 числа місяця включно) фактичні показання лічильника, обсяги спожитого природного газу розраховує газорозподільне підприємство. Саме на цей обсяг споживачу випишуть рахунок.

У такому разі газові компанії просять споживача не турбуватися та діяти таким чином:

- вказати у відривному талоні рахунку показання свого лічильника та дату їх зняття;

- здійснити оплату згідно з вказаною у рахунку сумою до сплати;

- наступного місяця вчасно передати фактичні показання лічильника.

Вказані у відривному талоні рахунку фактичні показання лічильника потрапляють в автоматизовану програму обліку газової компанії. Програма автоматично проводить перерахунок споживання та заборгованості за фактичними показаннями лічильника та записує у особовий рахунок. Результати проведеного перерахунку будуть враховані при формуванні рахунку у наступному місяці.

При цьому слід враховувати, що з моменту передачі показань до внесення їх в особовий рахунок потрібен певний час. Тож рекомендується передавати показання завчасно - не пізніше 3 числа. Також прийміть до уваги, що контакт-центр працює з 8:00 до 20:00.

Крім того, обов'язково вписуйте фактичні показання лічильника у відривний талон рахунку за газ. Там є для цього спеціальні поля.

Безкомісійно оплатити за газ можна:

- через систему інтернет-платежів Portmone.com;

- за допомогою Інтернет-послуги "Приват 24";

- в інформаційно-платіжних терміналах Ощадбанку.

Також заплатити за газ можна з Особистого кабінету користувачів природного газу.

ЧИ НАДХОДИТИМУТЬ КВИТАНЦІЇ ЗА ГАЗ?

Віталій Старіков роз'яснив, що квитанції тепер друкуються централізовано в Києві, тому надходять з певним запізненням. Ймовірно, споживачі отримуватимуть їх аж після 20 числа кожного місяця. Здійснити оплату по квитанції необхідно у 10-денний термін після її отримання. Поки що розноситимуть їх по домоволодіннях працівники Борівської дільниці газопостачання, але знімати показання лічильників не будуть.

За новими правилами контролери мають потрапити до споживача всього 2 рази на рік, тобто 1 раз у півріччя. На сайті 104.uа розміщено графік роботи контролерів, згідно з яким вони і працюють.

ВАРТО ЕКОНОМИТИ ГАЗ НАВІТЬ З СУБСИДІЄЮ!

Начальник Борівської дільниці газопостачання Куп'янської філії ПАТ "Харківгаз" наголосив, що споживачам обов'язково треба звертати увагу на кількість спожитого газу. Адже є норма - 200 кубів на місяць опалювального сезону, на які діє пільгова ціна. На весь опалювальний сезон дається таких 1200 пільгових кубів, які рахуються по 3,60 грн. за куб, кожен "зайвий" вже коштуватиме 7,19 грн.  Тобто, якщо людина з початку опалювального сезону (з 1 жовтня) до кінця січня випалила всі 1200 кубів пільгового газу, то з лютого їй вже нараховуватиметься сума до сплати з розрахунку 7,19 грн. за 1 куб. Особливо на це треба звернути увагу тим споживачам, хто користується субсидією, адже платіжки, в яких стоїть сума до сплати "0,00 грн.", не дуже спонукають до економії, тому до кінця опалювального сезону є ризик отримати неприємний "сюрприз".

СУБСИДІЇ

Про стан роботи щодо призначення населенню району субсидій на житлово-комунальні послуги та компенсаційних виплат доповіла заступник начальника управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Олена Суржик. У своїй доповіді вона вкотре пояснила присутнім, що сплачувати рахунки за спожиті послуги треба відповідно до суми, яка стоїть в графі "до сплати". Тобто, якщо в квитанції вказано певну суму "обов'язковий платіж", а "до сплати" стоїть 0,00 грн., то платити нічого не потрібно.

Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 667 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar