Головна » 2016 » Січень » 18 » Правила поведінки на льоду
11:57
Правила поведінки на льоду

От і морози. Стовпчик термометра впевнено тримається на мінусових позначках. Водойми поступово вкриваються кригою, але вона ще тонка. Особливо небезпечно перебувати зараз на кризі в заростях прибережного очерету, адже тут вона вся пронизана стеблами рослин. Про товщину та міцність льодового покриву можна судити за його кольором: блакитний - найміцніший, білий - міцність удвічі менша, сірий - вказує на наявність води. Небезпечним для пересування є матовий білий лід з жовтуватим відтінком.

Нагадуємо основні правила поведінки на водоймах взимку.

Не можна виходити на тонкий лід та перевіряти його міцність ударом ноги, використовуйте для цього палицю. Не можна також стрибати та бігати по льоду, збиратися великими групами на одному місці. На початку зими небезпечною є середина водоймища, а наприкінці зими - прибережні ділянки.

Якщо ви все-таки опинилися у крижаній воді, а поряд нікого немає, розставте широко руки та намагайтеся утримуватися на поверхні. Пам'ятайте, що енергійні рухи під час перебування у воді сприяють швидкому охолодженню. Тому намагайтесь без різких рухів виповзти на міцний лід у бік, звідки прийшли, та повзти до берега, відштовхуючись ногами від краю льоду.

Надаючи допомогу людині, що провалилася під лід, потрібно наближатися до неї лежачи, розкинувши в сторони руки та ноги, використовуючи дошки або інші предмети, які є під руками. Лежачи на одному з таких предметів, закріплених мотузкою на березі або на твердому льоду, особа, яка надає допомогу, повинна наблизитися до потерпілого на відстань, яка дозволить подати мотузку, пасок або багор. Коли поруч нічого немає, то 2-3 людини лягають на лід і ланцюжком просуваються до постраждалого, утримуючи один одного за ноги, а перший подає жертві ремінь або шарф.

Будьте обережні! Бережіть своє життя!

А якщо вам раптом доведеться стати свідком нещасного випадку, телефонуйте до служби порятунку "101".

Віталій СЕРНЕЦЬКИЙ.

Провідний інспектор Борівського РС ГУ ДСНС України у Харківській області.                                                         

Переглядів: 479 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar