Головна » 2015 » Березень » 18 » Питання реформ у системі державної реєстрації
16:16
Питання реформ у системі державної реєстрації

Питання реформ у системі державної реєстрації

Міністр юстиції повідомив, що до кінця року Міністерство юстиції завершить основний етап реформ надання адмінпослуг.На сферу реєстрації прав чекає перехід на електронний документообіг, спрощення процедур, а функції прийому документів будуть делеговані місцевій владі, ЦНАПам та нотаріусам. Реалізація запланованих реформ забезпечить ліквідацію черг, побутової корупції та багатьох інших проблем, які існують у процесі реєстрації бізнесу та права на нерухомість.

Міністр юстиції повідомив, що в подальшому планує передати на місця як функції прийому документів, так і функції прийняття рішень. Прийнятий парламентом законопроект №1580 про дерегуляцію дає можливість передати функції фронт-офісу нотаріусам і ЦНАПам. Також планується до 1 червня поточного року прийняти закон, який забезпечить передачу функцій як фронт-, так і бек-офісу місцевим органам влади, нотаріусам, ЦНАПам, які будуть спроможні реалізувати ці функції та , можливо, банківським установам. Фронт-офіси прийматимуть документи від громадян щодо надання адміністративної послуги реєстрації прав на нерухоме майно зокрема,та віддаватимуть громадянам оброблені документи, як результат надання адміністративної послуги, бек-офіси будуть розглядати документи, приймати рішення в конкретних справах, немаючи взаємодії з людьми – лише з законодавством України. Це дасть змогу наповнити місцевий бюджет коштами, які сплачуватимуться громадянами за отримання таких адміністративних послуг.

Держава буде встановлювати лише стандарти щодо кількості документів, які треба буде пред’явити для реєстраційної дії, строків реєстрації та якості сервісу, що надається громадянам. Чим більше в країні буде суб’єктів, які надають реєстраційні послуги, тим більшою буде конкуренція, тим більший буде вибір у громадян.

Величезна проблема в напрямку реєстрації бізнесу – це черги при отриманні виписок, довідок та витягів, адже переважну більшість документів громадяни отримують у паперовому вигляді.

Міністр юстиції зазначив, що прийнятий парламентом закон про дерегуляцію прибрав необхідність підпису реєстратора під цими документами. Їх можна буде отримати в електронному вигляді. Електронні документи матимуть таку ж юридичну силу, як і паперові, а для їх отримання не знадобиться Електронний цифровий підпис. Прямо з сайту вводиться суб’єкт пошуку, одразу формується витяг, через Інтернет здійснюється оплата карткою. Автентичність вигляду буде підтверджуватися його номером, який зможе перевірити будь-який орган в режимі он-лайн.

Міністр юстиції також зазначив, що заплановано спростити формат реєстрації бізнесу та розширити кількість критеріїв пошуку, за якими буде формуватися той чи інший документ.

За Мін’юстом  залишаться функції контролю, здійснюватиме сертифікацію суб’єктів реєстрації і надаватиме доступ до реєстраторів.

Мін’юст матиме функцію адміністративного оскарження рішень державних реєстраторів та розгляд скарг на дії суб’єктів реєстрації з правом скасовувати їхні рішення. Також після передачі функцій з реєстрації на місця буде запроваджено дворівневу систему оскарження для громадян. Перший рівень – оскарження до головних територіальних управлінь юстиції. Другий -  оскарження безпосередньо до центрального апарату Мін’юсту. Також буде запроваджена система санкцій щодо недобросовісних осіб, які мають право здійснювати реєстрацію. Їх будуть позбавляти сертифікатів доступу до реєстрів.

Борівське районне управління юстиції Харківської області

 

Переглядів: 470 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar