Головна » 2016 » Лютий » 17 » Першотравневі питання
17:57
Першотравневі питання

Голова райдержадміністрації Віталій Кіян провів виїзний прийом громадян в с.Першотравневе. Зустріч проходила в приміщенні сільської ради. Кожен бажаючий міг поставити запитання чи звернутися за допомогою до очільника району.

Проблеми, які хвилюють жителів Першотравневого, актуальні для всіх борівчан. Чому не приходять квитанції за газ і як тепер передавати показання лічильників? Чи отримуватимуть і надалі учні початкової школи та пільгових категорій гаряче харчування? Чи буде в селище приїжджати лікар? Де взяти кошти на ремонт сільського будинку культури? Коли будуть ремонтуватися дороги? Чи з'явиться колись вуличне освітлення в селищі? Чи буде діяти пільговий проїзд в автобусах?  Як відбувається децентралізація і чи буде створено об'єднану громаду в Борівському районі? На ці та багато інших запитань Віталій Кіян надав конкретні відповіді та роз'яснення.

Так, голова заспокоїв громаду, пояснивши, що харчування в школах тепер забезпечуватиметься за рахунок місцевих бюджетів. Субвенція на медицину виділятиметься, а значить і лікар приїжджатиме до своїх пацієнтів. Щоб відремонтувати будинок культури, варто спробувати написати грантовий проект для залучення коштів міжнародних фондів. Ремонт доріг і вуличне освітлення завдяки фінансовій децентралізації, яка вже діє, можна поступово зробити за рахунок сільського бюджету згідно з планом благоустрою, адже тепер більше коштів залишається на місцях. Пільговики й надалі зможуть безкоштовно їздити в автобусах, а відшкодування пільгового проїзду буде здійснено з районного бюджету.

Окрему увагу було приділено питанню об'єднання громад, яке дуже хвилює сельчан. Людей цікавлять питання щодо керівництва в центрі громади (хто і як обиратиметься) та чи будуть збережені заклади медицини, освіти, культури, інші об'єкти. Віталій Олексійович розповів про переваги фінансової децентралізації, про порядок об'єднання територіальних громад сіл, селищ та механізм надання державної підтримки об'єднаним громадам, ознайомив з перспективним проектом рішення щодо добровільного об'єднання сільських рад району в одну самодостатню Борівську територіальну громаду. Він зазначив, що головна мета цієї реформи - створити таку територіальну громаду, яка буде спроможною та самодостатньою і якій держава передасть повноваження щодо фінансового забезпечення. А головна умова - добровільність.

Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 417 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar