Головна » 2016 » Березень » 7 » ПЕРЕВІРКИ ЩОДО ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ
15:36
ПЕРЕВІРКИ ЩОДО ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

ПЕРЕВІРКИ ЩОДО ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Майже 90 тисяч переселенців перевірять, щоб визначити - чи мають вони право отримувати со-ціальні виплати. Про це повідомив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага, йдеться на сайті облдержадміністрації http://kharkivoda.gov.ua/ .

«Приблизно 3 місяці тому почала надходити інформація від правоохоронних органів. Наводилися такі факти, що особи приїжджають з окупованої території буквально з мішками банківських карток і одноосібно знімають кошти в банкоматах начебто для того, щоб вивезти ці кошти на окуповану територію для тих громадян, які отримали право на соціальну допомогу і на виплати пенсій саме у Харківській області», - пояснив Юрій Шпарага.

За його словами, у лютому до департаменту надійшов лист від Служби безпеки України, в якому зазначається, що «у ході проведення перевірочних заходів встановлено, що низка осіб з числа зазначених категорій населення безпідставно оформили довідки та соціальні виплати, в тому числі - пенсійне забезпечення, передбачені постановою Кабінету Міністрів України №637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам». За словами директора департамента, зазначена інформація підтверджується даними Державної прикордонної служби України, відповідно до яких на  час  оформлення документів та соціальних виплат вказані особи знаходилися поза межами контрольованої Україною території.

«За списками СБУ – це 88 800 осіб, - зазначив Юрій Шпарага. - Управління соціального захисту населення найближчим часом тимчасово призупинять їм виплати. У районних державних адміністраціях і містах обласного підпорядкування створені комісії, передбачені Указом Президента, визначено склад комісій, до яких повинні входити працівники соціальних служб, управління  внутрішніх справ, міграційної служби та низки інших. Комісія виходить на місце проживання, за яким зареєстрована особа, що претендує на отримання соціальної допомоги. Якщо людина там не проживає, складається протокол, і потім взагалі анулюється довідка про те, що людина має статус переселенця. До речі, призупиняємо й виплату пенсійного забезпечення».

Юрій Шпарага також зазначив, що 15 тисячам осіб уже призупинено виплату соціальної допомоги.

«Це тимчасова міра. Вона не позбавляє людину права на виплату. Звичайно, якщо протягом одного дня чи навіть протягом місяця буде з’ясовано, що людина проживала на цій території, та виплати їй призупинили безпідставно, то їх буде поновлено в повному обсязі», - зазначив керівник Департаменту соцзахисту.

Він підкреслив, що департамент буде робити все можливе, щоб люди, які на сьогодні потребують соціального захисту, його отримали.

«Хвилюватися вимушено переміщеним особам, які сьогодні проживають на території Харківської області та отримують соціальну допомогу, абсолютно немає підстав. Не треба йти до управління соціального захисту. Комісії будуть іти на місця і по кожному конкретному випадку прийматимуть рішення. Тому всі, хто має статус тимчасово переміщеної особи, можуть просто спо-кійно очікувати того, що інформація про їх місце проживання буде перевірена», - зазначив Юрій Шпарага.

Довідка. Станом на 18 лютого 2016 року у Харківській області офіційно зареєстровано 211 тисяч 700 внутрішньо переміщених осіб. Приблизно 1000 – 1300 осіб реєструється щотижня.

По Борівському району

За інформацією УСЗН Борівської РДА, розпорядженням голови райдержадміністрації від 19.02.2016 року створено спеціальну комісію, яка здійснює перевірки фактичного проживання переселенців на території ра-йону та за результатами таких перевірок приймає відповідні рішення про припинення чи продовження со-ціальних виплат.

Вже перші дні перевірок показали, що більша частина зареєстрованих на території району внутрішньо переміщених осіб по факту тут не проживають. Більше того, виявилось, що за деякими адресами господарі і власники житла навіть не здогадувалися про зареєстрованих у їхньому домоволодінні переселенців. На якій підставі селищною, сільськими радами видавалися довідки про тимчасову реєстрацію за такими адресами, наразі з’ясовується.

Загалом по Борівському району за період з 16 жовтня 2014 року по 29 лютого цього року зареєстровано майже 4000 осіб переміщених з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО. 2340 з них – пенсіонери, 686 – діти до 18 років, 27 – інваліди, всі інші – особи працездатного віку. За результатами перевірок рішенням комісії припинено соціальні виплати 215 особам. У разі, якщо з’ясується, що ці люди все ж таки проживають на території району, всі виплати буде поновлено. На сьогоднішній день перевірки тривають.

 

 

Переглядів: 608 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar