Головна » 2015 » Травень » 21 » ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМАГАЄМО
18:06
ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМАГАЄМО

ПАМ’ЯТАЄМО. ПЕРЕМАГАЄМО

8-9 травня 2015 року Україна та світ вшановували пам’ять мільйонів, що стали жертвами буремних подій Другої світової війни та полягли в боротьбі проти диктаторів за мир та демократію. Відповідні заходи в ці дні пройшли і на Борівщині.

   ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

В День пам’яті та примирення – 8 травня – біля братської могили відбувся мітинг пам’яті, в якому взяли участь керівники району, селища, ветерани, трудові колективи, громадськість. На мітинг були також запрошені демобілізовані  військовослужбовці - борівчани, які нещодавно повернулись із зони АТО.

Селищний голова Олександр Тетртишний надав слово голові райдержадміністрації Віталію Кіяну. Згадуючи події Другої світової і неоціненний внесок українського народу у перемогу над нацизмом у 1939-1945 роках, Віталій Олексійович повторив слова ПрезидентаУкраїни Петра Порошенка про те,  що сьогодні Україна і українці є форпостом європейської цивілізації у боротьбі за свободу, за демократію, за європейські цінності. Сьогодні поруч з ветеранами Другої світової, пліч-о-пліч, демонструючи єдність поглядів і очевидні паралелі, з ким – тоді, і з ким – зараз бореться український народ, стоять герої сьогодення– учасники антитерористичної операції, яка вже понад рік триває на сході нашої держави. Це також ветерани. Ветерани нашої Вітчизняної війни 2014-2015 років, бо це – дійсно Вітчизняна війна, де ми боронимо нашу Батьківщину від агресора.

В ці дні ми висловлюємо глибоку шану і повагу всім ветеранам війни, учасникам українського визвольного руху часів Другої світової війни, жертвам нацистських переслідувань, всім нинішнім захисникам Вітчизни.

Голова РДА також наголосив, що зараз, коли проти нашої держави, проти всього нашого народу ведеться цілеспрямована інформаційна війна, метою якої є розкол і знищення України, коли російські ЗМІ розповідають, що перемога над фашизмом – це виключно російський здобуток, а весь український народ безпідставно звинувачують у пособництві  нацистському режиму, коли ворожа пропаганда кожного дня стверджує, що в Україні до влади прийшли фашисти, а такої держави і нації взагалі не існує, - найважли-вішою нашою зброєю є наша історична пам’ять, знання історії свого народу!

І скільки б сусід-агресор не намагався переписати історію на свою користь, як би не намагалася імперська пропаганда переконати, що нас не існує, ми будемо пам’ятати і шанувати подвиг України у Другій світовій війні, ми будемо зберігати пам’ять наших ветеранів.

Вони перемогли. Ми пам’ятаємо. Ми пишаємося. І - теж переможемо!

- Тож  давайте в День пам’яті та примирення вшануємо безсмертний подвиг українських військових, які під час Другої світової війни в складі Антигітлерівської коаліції принесли свободу народам поневоленої Європи та світу, – закликав Віталій Олексійович. - Вічна слава всім, хто поліг смертю хоробрих на фронтах, у партизанських загонах та підпіллі, у гітлерівських катівнях і таборах смерті, пішов із життя від ран, хвороб, голоду та негараздів! Вічна слава всім, хто віддав своє життя захищаючи цілісність і незалежність нашої держави в ході антитерористичної операції в 2014-2015 роках. Вклонімося до землі їх пам’яті.

Під час мітингу слово було також надано представниці районної громадської організації «Суспільна служба України», волонтерці Тетяні Лукіновій. Вона звернулась до присутніх з проханням не бути байдужими до ситуації, яка сьогодні склалась у нашій державі, проявляти милосердя, об’єднуватися в боротьбі за своє майбутнє.

-Волонтерські організації, громадський рух - два серйозні чинники у суспільстві, які здатні  змінити державу, стати на допомогу владі, здобути перемогу Україні у війні за незалежність. Українцям не вистачає єдності, але саме вона є найголовнішою складовою нашої  майбутньої перемоги,  - зазначила Тетяна Петрівна.

Учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання, поклали квіти до братської могили.

Протоієрей отець Іоан відслужив поминальну панахиду за солдатами, які полягли в роки Другої світової, звільняючи Борівщину від нацистських окупантів і зараз покояться у братській могилі.

Вони віддали свої життя заради нашого майбутнього. Вічна їм слава! Вічна пам’ять!

       ДЕНЬ ПЕРЕМОГИ

Святкування Дня Перемоги 9 травня розпочалося в Боровій урочистою ходою від пам’ятного обеліску героям Радянського Союзу Єгору Шутьку та Василю Коліснику до братської могили. У святковій колоні у супроводі оркестру пройшли керівники району, селища, ветерани, трудові колективи, громадські організації, просто небайдужі громадяни. Почесними учасниками цієї ходи і всіх заходів, присвячених Перемозі, стали демобілізовані військовослужбовці, наші земляки, які нещодавно повернулися із зони АТО. Розділив з борівчанами сум і радість свята Перемоги  й депутат Харківської обласної ради Володимир Сенчук.

Мітинг біля братської могили відкрив селищний голова Олександр Тертишний. Він традиційно передав слово голові райдержадміністрації Віталію Кіяну: «Дорогі  учасники бойових дій, ветерани та діти війни, шановні борівчани! З кожним днем усе далі від нас священна дата  - День Великої Перемоги у Другій світовій війні, яку розв’язав німецький агресор 1 вересня 1939 року!

…Та хоч би скільки ще минуло часу, доки існуватиме на своїй землі українська нація – у цей день країна вклонятиметься солдатам Перемоги…

…Святий обов’язок сучасних і прийдешніх поколінь – не забути, якою ціною здобуто Перемогу. Для нас, всіх, хто живе нині, подвиг військового покоління - це абсолютний еталон служіння ідеалам свободи, справедливості та добра. Ми пишаємося батьками і дідами, які ціною власного здоров’я та свого життя боролися за визволення рідної борівської землі як на фронтах, так і в партизанських загонах…

…У цей травневий день у всіх нас піднесений, святковий настрій. Серця переповнені радістю Великої Перемоги над нацизмом, радістю за відвойоване право жити в незалежній державі, яка впевнено вибудовує європейську перспективу. Але ця перемога зі сльозами на очах, з гіркотою й сумом за мільйонами загиблих на фронтах і в тилу ворога наших українців. 

Ми відчуваємо гіркоту ще й тому, що не дивлячись на мирний час, український народ продовжує нести людські втрати, обороняючи свої кордони.

В цей день необхідно згадати й сьогоднішні події, коли в умовах відкритої військової та інформаційної агресії, антиукраїнської пропаганди існує загроза розколу нашого суспільства та єдності країни. У боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет України знову гинуть українці, в тому числі і наші земляки. Так, нещодавно, 7 квітня цього року борівчани в останню путь провели нашого Героя, який загинув в зоні антитерористичної операції обороняючи східні кордони країни від проросійських сепаратистів - заступника начальника штабу  92-ї окремої механізованої Чугуївсько - Ропшинської бригади, майора Олега Вікторовича Ковбасу.

Вічна слава всім, хто поліг смертю хоробрих на фронтах під час Другої світової війни, у партизанських загонах та підпіллі, у гітлерівських катівнях і таборах смерті, пішов із життя від ран, хвороб та голоду! Вічна слава і сучасним українським патріотам, які беззаперечно віддали своє життя в зоні проведення антитерористичної операції на сході країни за незалежність, цілісність та суверенітет України, за те, щоб ми з вами нарешті стали єдиною нацією і мали можливість милувалися блакитним мирним небом. Вклонімося до землі їх пам’яті».

Віталій Олексійович від імені районної державної адміністрації та районної ради сердечно  привітав ветеранів та всіх борівчан з 70-тою річницею Перемоги на нацизмом у Європі, з Днем Перемоги, зі святом, яке було, є і завжди буде з нами. Побажав всім довгих років життя, міцного здоров’я, любові і поваги рідних та близьких, мирного неба над головою. «Нехай усіх нас завжди єднає любов до України та турбота про її майбутнє!» - закінчив свою промову голова РДА.

Від імені ветеранської організації виступив ветеран праці, дитина війни Віктор Якович Віннік. Його слова були пронизані болем спогадів про ту війну, яку він пережив у дитячому віці і яка назавжди забрала у нього батька.

-Ніколи не можна забувати подвиг наших батьків і дідів у боротьбі проти нацизму, за наш мир і спокій. На можна припускати навіть думки, що та боротьба була даремною. Якби не героїзм нашого народу, його самопожертва у цій війні  – ми б назавжди залишилися рабами фашистської Німеччини,  - зазначив Віктор Якович. -  Та війна принесла багато страждань і горя, забрала мільйони життів. Пам’ятаймо про це.

До присутніх звернувся ветеран військової служби, підполковник запасу Олександр Бесєдін. Він також нагадав про неоціненний подвиг нашого народу у боротьбі проти нацизму і наголосив, що наше головне завдання – розповідати дітям і онукам про події тієї війни, про подвиг людей, які врятували світ від нацизму.

Учасники мітингу вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні хвилиною мовчання, поклали квіти до братської могили.

Свято продовжилось на центральній площі, де борівчанам та гостям селища було представлене масове театралізоване дійство «Прийми, солдате, уклін доземний». Перед очима глядачів пропливали епізоди Другої світової, які навряд чи когось могли залишити байдужими: вторгнення війни у мирне життя, військові дії, Бухенвальд, тил, діти війни… І така довогоочікувана, вистраждана Перемога.

На честь 70 –ої річниці Великої Перемоги було завершено районну естафету «Слава переможцям Борівщини», яка була розпочата 2 лютого 2013 року, в День 70-ої річниці визволення Борівщини. Прапор Перемоги та альбом «Слава переможцям Борівщини» були передані районній раді ветеранів.

Окрему увагу під час свята було приділено  людям, які сьогодні відважно захищають нашу державу. Адже сьогодні, коли Україна переживає дуже тяжкі часи для нашого народу,  десятки тисяч патріотів нашої Батьківщини знаходяться на передовій, захищаючи свободу, незалежність та  територіальну цілісність України.

Борівщина також не залишилася осторонь. На захист нашої держави з  району  мобілізовано вже понад сто чоловік. На святі були присутні учасники Антитериростичної операції, які вже демобілізовані. Коли їх представляли і вітали, гордість переповнювала душу від усвідомлення, що на Борівщині так багато справжніх патріотів, людей щирих, доброзичливих і сміливих. Це наші справжні герої, наші захисники, які борються за нашу державу, за наш мир, за наше майбутнє. Кожному з них ми кажемо щире спасибі:

…За  нашу рідну Україну,

Щоб  зберегли на всі віки -

Низький уклін і тричі «СЛАВА!»

Вам, українські захисники!

Ці слова адресовані і  ветеранам  Другої світової, і сьогоднішнім нашим захисникам.  Ми пам’ятаємо і цінуємо їхні подвиги. Ми перемогли тоді, переможемо і тепер!

Ввечері 9 травня біля братської могили відбулася громадянська панахида та традиційна факельна хода. Далі всі бажаючі мали змогу подивитися концерт-вітання на центральній площі. Завершилося святкування Дня Перемоги святковим феєрверком та масовим гулянням.

Відзначення Дня па-м’яті та примирення і Дня Перемоги пройшло на Борівщині на високому рівні. Глибокі емоції і приємні враження – те, що отримав кожен присутній під час святкування. Хочеться подякувати за підготовку і проведення святкових заходів всім працівникам культури, особливо трудовому колективу РБК.

Районний будинок культури, в свою чергу, висловлює щиру вдячність за допомогу у підготовці і проведенні свята Борівській райдержадміністрації, Борівській ЗОШ №1, Борівському КПТМ, Харківській філії ПАТ «Укртелеком», ветерану військової служби, підполковнику запасу Олександру Бесєдіну, приватному підприємцю Миколі Мішурі та всім учасникам заходів.

Оксана ДУДНИК.

 

Переглядів: 510 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar