Головна » 2015 » Лютий » 4 » ОФОРМЛЕННЯ БІОМЕТРИЧНИХ ПАСПОРТІВ
16:23
ОФОРМЛЕННЯ БІОМЕТРИЧНИХ ПАСПОРТІВ

З січня нинішнього року в Україні офіційно розпочали видавати закордонні біометричні паспорти. Особливість документа в тому, що це посвідчення особи містить електронний носій даних, на якому вписано інформацію про біометричні показники власника документа з метою його ідентифікації.

Докладніше про новий документ  наш кореспондент попрохала розповісти  завідуючу Борівського РС ГУДМС України в Харківській області Юлію   Євтихієву.

- Головною ідеєю впровадження такого типу офіційних документів,- сказала вона,- є суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму.

Біометричні закордонні паспорти - одна з вимог Європи та світу до України для введення безвізового режиму з ЄС. Але він ще в перспективі.

- Що собою представляє біометричний паспорт?

- Це  звичайна книжечка на 32 сторінки для  вписування  відміток про перетин кордону. Зовні біометричний закордонний паспорт буде схожим на діючий зараз: синя титульна сторінка, на якій з’явиться  міжнародна позначка біометричного документу. На внутрішній частині форзацу паспорт матиме смугу, яка зчитуватиметься спеціальним пристроєм. Смуга - це безконтактний електронний носій, куди будуть вноситись біометричні дані особи.

- Які саме дані будуть внесені?

- Є три типи біометричних даних: зображення людини, відбитки пальців і електронний підпис. Наразі нам не відомо, чи буде вимагати Європа наявності всіх трьох елементів біометрії у наших паспортах. Поки що не було прецеденту, тому немає можливості перевірити цей факт.

Законодавці передбачають три варіанти документа: паспорт з біометричними даними, паспорт з наявністю безконтактного електронного носія, але без внесення туди біометричних даних, а також, у разі відмови особи надавати свої біометричні дані, паспорт без електронного носія. Тобто, варіантів є три, і людина має право або погодитись, або відмовитись від котрогось із варіантів. Надавати відбитки пальців – це право людини, а не обов’язок.

-Чи залишається дійсним закордонний паспорт старого зразка?

- Діючі закордонні паспорти будуть дійсними до закінчення їхнього терміну дії, незалежно від наявності в особи нового біометричного паспорта.

Також згідно з чинним законодавством, громадянин України має право мати 2 закордонних паспорти, але не більше. Це передбачено для людей, які часто подорожують і не встигають міняти паспорти.

- Який термін дії біометричного документа?

- Видається біометричний закордонний паспорт на 10 років, дітям – на 4 роки. Закордонні паспорти, оформлені до 1 січня 2015 року, зберігатимуть чинність до завершення строку їх дії, замінювати їх на біометричні не обов’язково. Окрім того, кожен громадянин України зможе після 1 січня 2015 року оформити звичайний (без чіпу) паспорт для виїзду за кордон, а також відмовитися від внесення на чіп відбитків пальців рук.

- І коротко про процедуру оформлення біометричного паспорта.

- Громадянинові лише необхідно буде поставити підпис на спеціальному електронному планшеті  та прикласти пальці до сканера для внесення до чіпу відбитків.

Мешканцям нашого району для оформлення  паспорта громадянина України для виїзду за кордон (як біометричного, так і звичайного) необхідно звертатись за адресою: м.Харків, вул.Римарська, б.24, к.8.

Прийомний день нашого району - четвер з 10.00 до 12.00 год.

При собі необхідно мати наступні документи: паспорт громадянина України  + 2 копії; свідоцтво про народження +2 копії; свідоцтво про шлюб (або розлучення, зміну імені) + 2 копії; ідентифікаційний код + 2 копії.

Закордонні біометричні паспорти з 1 січня оформлямуться протягом 20 робочих днів у звичайному режимі, та протягом 7 робочих днів у прискореному режимі, зі сплатою подвійного розміру платежів до державного бюджету України.

Додаткову консультацію з даного питання можна отримати в Борівському районному секторі Головного управління державної міграційної служби України в Харківській області та за тел. 6-12-39.

- Дякую, Юліє Володимирівно, за роз’яснення.

Підготувала  Олена КОЛЕСНІКОВА.

Переглядів: 594 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar