Головна » 2015 » Жовтень » 16 » Нова система місцевих виборів: це повинен знати кожен
16:32
Нова система місцевих виборів: це повинен знати кожен

5 вересня 2015 року офіційно стартували місцеві вибори, які відбудуться 25 жовтня і пройдуть за абсолютно новими правилами. Система є найскладнішою з усіх, що існували в Україні і непростою для розуміння.

Фото1 Кількість округів = кількості депутатів, що обираються до ради. У Борівському районі 26 округів = 26 депутатів районної ради.

Нова система

Голосування буде відбуватись у територіальних виборчих округах, кількість яких дорівнює кількості депутатів у відповідній раді.

Наприклад, до ради із 9 депутатів змагаються 4 умовні партії. Кожна партія висуває список своїх кандидатів. Один, визначений партією кандидат, очолює список, інші - розташовуються в алфавітному порядку. При цьому партія закріплює не більше одного кандидата за кожним округом. Перший кандидат із списку за округом не закріплюється.

До виборчого бюлетеня в кожному окрузі вноситься назва партії, в дужках - прізвище першого у списку кандидата від цієї партії, а також прізвище кандидата від партії, який закріплений за даним округом.

Голосуючи, виборець віддає свій голос одночасно і за партію, і за кандидата, закріпленого цією партією в окрузі.

Після встановлення результатів голосування у кожному територіальному окрузі підраховується загальна кількість голосів, відданих за кожну із партій. Партії, що набрали менше 5% голосів виборців, які проголосували, не беруть участь у розподілі мандатів. Між партіями, які подолали бар'єр, мандати розподі-ляються пропорційно до кількості наданих голосів виборців. 

Партії, що набрали менше 5% голосів виборців, які проголосували, не беруть участь у розподілі мандатів 

Далі вирішується, хто саме із партійних кандидатів отримає мандат. З цією метою встановлюється черговість кандидатів у кожному партійному списку. Перше місце залишається за лідером списку. Інші кандидати розміщуються залежно від % голосів, які вони набрали у своїх округах. Чим більший відсоток голосів набрав кандидат в окрузі, за яким він закріплений, тим вище місце в списку він отримає.

Депутатські мандати розподіляються у відповідності до встановленої черговості кандидатів у списку. Аналогічно встановлюється, які кандидати від інших партій отримають мандати. Депутатами стануть ті кандидати, які в своїх округах отримали більший відсоток голосів порівняно з іншими кандидатами від цієї ж партії в інших округах.

Фото3 Між  партіями, які подолали бар'єр, мандати розподіляються пропорційно до кількості наданих голосів виборців

Фото4 Розподіл мандатів між кандидатами однієї партії: чим більший відсоток голосів набрав кандидат в окрузі, за яким він закріплений, тим вище місце в списку він отримає.

Таким чином, результати голосування за кандидатів в округах впливатимуть на те, які саме кандидати з партійного списку отримають мандати. Виборці повинні бути готовими до того, що:

o       Кандидат від партії може набрати переважну більшість голосів виборців у окрузі, але не отримати мандат і не потрапити до ради, бо його партія в цілому по всьому округу набирає відсоток менший прохідного бар'єру.

o       Представники тої чи іншої партії можуть лідирувати в усіх округах, проте мандати отримають не всі, якщо ще хоч одна партія подолає прохідний бар'єр.

o       Деякі округи можуть бути взагалі не представлені у раді, а деякі можуть мати кілька депутатів. Депутатами від деяких округів можуть стати кандидати, які зайняли навіть третє чи четверте (або й нижче) місце.

o       Якщо якась політична сила недооцінить своєї популярності і виставить меншу кількість кандидатів, ніж в результаті отримає мандатів, то ці місця у раді залишаться незаповненими, вакантними - аж до кінця терміну повноважень місцевої ради.

Особливості голосування у Борівському районі

Виборці Борівського району в день голосування отримають 4 бюлетені у яких віддаватимуть свої голоси: 1) за кандидата у депутати обласної ради; 2) за кандидата у депутати районної ради; 3) за кандидата на посаду селищного/сільського голови; 4) за кандидата у депутати селищної/сільської ради. Кожен з кандидатів у депутати обласної/районної ради висувається певною політичною партією, хоча може й не бути її членом. Кандидати ж на посаду селищного/сільських голів  чи у депутати селищної/сільських рад можуть йти на вибори як від партії, так і самовисуванням.

Загалом, за   мандати районної ради змагатимуться  9 партій: Партія "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"; Політична партія "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"; Політична партія "Волонтерська партія України"; "Відродження"; "Нова держава"; партія Сергія Тігіпка "Сильна Україна"; "НАШ КРАЙ";  Політична партія "Українське об'єднання патріотів - УКРОП";  "Сила людей".

В область

За даними Центральної виборчої комісії по 58 територіальному виборчому округу (Борівський район Харківської області) зареєстровані такі кандидати у депутати Харківської обласної ради: Кіян Віталій Олексійович,  голова Борівської районної державної адміністрації, ПАРТІЯ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ"; Шевченко Валерій Миколайович, директор СТОВ "Восток Агро-2004", партія "Відродження"; Сумська Валентина Іванівна, пенсіонерка, партія Сергія Тігіпка "Сильна Україна"; Рудика Володимир Петрович, керівник фермерського господарства "ВІТАЛ-6", "ВОЛОНТЕРСЬКА ПАРТІЯ УКРАЇНИ"; Кириченко Микола Олександрович, керівник фермерського господарства "Кириченко М", політична партія Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"; Миргородський Денис Юрійович, фізична особа-підприємець, політична партія Всеукраїнське об'єднання "Свобода"; Мизюк Василь Андрійович, вчитель Борівської ЗОШ №1, політична партія "Наш край"; Васильєв Анатолій Іванович, заступник голови Борівської районної ради, політична партія "Нова держава"; Кучма Віталій Миколайович, директор ТОВ "Дер Трей", політична партія "Об'єднання "САМОПОМІЧ"; Волкова Олена Олександрівна,  акушер-гінеколог Борівської центральної районної лікарні, політична партія "Сила людей"; Рибалко Олександр Миколайович, тимчасово не працює, політична партія «Українське об’єднання патріотів - УКРОП».

Загальна кількість депутатів Харківської обласної ради - 120. Борівський район обиратиме одного депутата  в обласну раду по своєму виборчому округу № 58.

Таким чином, депутати ра-йонної, обласної рад обираються за пропорційною системою. Селищний, сільські голови обираються за мажоритарною виборчою системою відносної більшості, за якою кандидату достатньо набрати більшість голосів. Депутати селищної, сільських рад - за одномандатною мажоритарною системою.

Підготувала Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 477 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar