Головна » 2016 » Лютий » 17 » Небезпечний СКАЗ
17:56
Небезпечний СКАЗ

 

У зв'язку із забороною полювання  на всі види мисливських тварин,   збільшилось поголів'я диких звірів - вовків та лисиць.  Частіше спостерігаються   випадки  заходу  у населені пункти лисиць, які нападають на домашніх тварин. Ситуація, що склалася, вже загрожує життю  і безпеці жителів, адже дикі тварини є переносниками  сказу.

Сказ -  особливо небезпечне вірусне захворювання  всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням  нервової системи і закінчується летально.  Зараження відбувається в основному через укуси та подряпини, нанесені хворими тваринами. Вірус може проникати через пошкоджені слизові оболонки.  Інкубаційний період (момент від укусу  хворою твариною до появи клінічних симптомів)  триває від де-кількох днів  до одного  року  (в середньому 1-2 місяці). Головною ознакою захворювання  тварин є зміна поведінки - зникає відчуття страху,  спостерігається втрата обережності.

 У 2015 році на території району було зареєстровано три випадки сказу:  с.Гороховатка - сказ єнотовидної собаки, с.Шийківка - сказ кішки та                  с. Бахтин -  сказ  лисиці.  З початку 2016 року  вже  зареєстрований один випадок в с.Богуславка - сказ кішки. Торік у зв'язку з укусами тварин до Борівської центральної районної лікарні звернулося понад 30 громадян,  а з початку 2016 року  вже надійшло 2 звернення.

Для профілактики боротьби  зі сказом  державна служба ветеринарної медицини району раз на рік подвірно проводить щеплення тварин проти сказу.  На жаль, власників не завжди можна застати вдома, і тому деякі тварини залишаються нещепленими. Також є такі люди, які взагалі відмовляються  від проведення  щеплень тварин, а це може призвести до розповсюдження інфекцій та захворювань як тварин, так і людей. 

 Сказ можна подолати лише за умов тісної взаємодії  й  узгодженої роботи з власниками тварин та відповідних служб. У разі, якщо ваші домашні тварини  лишились  нещепленими протягом одного року, звертайтесь  до ветеринарних  дільниць   або до районної державної дільничної лікарні ветеринарної медицини. Контактний телефон  ветеринарної служби  для довідок 6-10-41.

Олександр ПАХОМОВ.

Начальник РДЛВМ в Борівському районі.

Переглядів: 351 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar