Головна » 2015 » Вересень » 4 » Небезпечне сусідство або злочинна недбалість
16:11
Небезпечне сусідство або злочинна недбалість

Небезпечне сусідство або злочинна недбалість

У погожі  дні серпня-вересня, а також протягом жовтня  на всіх нас чатує невидимий, але від того не менш підступний ворог -  амброзія. Хоч рослина виглядає як безпечна, іноді достатньо лише вдихнути невелику кількість її пилку, щоб отримати серйозне захворювання. Проте складається враження, що цю проблему   ніхто  не сприймає всерйоз.  А шкода.

Полинолиста Амброзія - це однорічний злісний карантинний бур'ян заввишки  20 - 180 (250) см, з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів, зневоднючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. т води. А під час цвітіння її отруйний для людського організму пилок розноситься вітром на відстані 5 км. З кожним роком амброзія поширюється на нові території, утворюючи при цьому велику надземну масу і глушить культурні посіви.

Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні - вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят. Схожість зберігає до 10 - 15 років, при сприятливих умовах до 30 - 50 років. У кінці квітня - на початку травня насіння дружно проростає.

Амброзія, як чужинка, не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і відзначається великою біологічною  активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури,  а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.

Цвіте амброзія з кінця липня до середини жовтня. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон'юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів). Медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. У цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. До того ж на сайті Міністерства агрополітики і продовольства України зазначено, що під час запилення сільськогосподарських культур амброзією її алергійні компоненти залишаються в харчових продуктах.

Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, вітри тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід - триматися подалі від амброзії полинолистої поки вона квітує. Потрібно відмовитись від прогулянок за містом, по можливості не виходити з дому у спеку та у вітряну погоду.  Для прогулянок краще вибирати похмурі та дощові дні. Натягнути на вікна марлеві сітки, постійно їх змочувати та міняти кілька разів на день. На вулиці користуйтеся сонячними окулярами. При поверненні додому рекомендується прийняти душ, промити ніс та очі.

Амброзія потрапила до Європи з Північної Америки на початку XX століття. У 1914 р. німецький аптекар Кріккер вирощував її в Дніпропетровській області як лікарську рослину.

За останні роки відбувся бурхливий процес поширення амброзії в різних регіонах України, і, як наслідок, масові захворювання населення на алергію. Слід зазначити, що алергія на амброзію може виникнути у будь-якому віці навіть у людини, яка ніколи в житті не страждала від алергій. За статистикою, в Україні хворіють на амброзійний поліноз більше 20 відсотків населення, але ця цифра відображає лише ту кількість хворих, які перебувають на обліку у медичних закладах. Тобто вона насправді значно більша і має постійну тенденцію до зростання. 

Найнадійніший і найпростіший спосіб боротьби з цим бур`яном - це виривання рослини з коренем до початку періоду цвітіння. Якщо її скошувати, на місці зрізу амброзія викидає нові суцвіття, причому у дуже великій кількості.

 Вести боротьбу з цією злісною карантинною рослиною треба усім разом: державній інспекції з карантину рослин, санепідемстанції, екологічній службі, адміністративно-технічній інспекції, квартальним комітетам, підприємствам, навчальним закладам, громадськості.

Стаття 22 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту" зобов'язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й всіх громадян.

Ми живемо в третьому тисячолітті, прагнемо увійти до Європейської спільноти, тому маємо навести лад у своїй оселі.

На фото: дитячий майданчик на 14 кварталі, який  густо «засіяний» амброзією, рослиною, що наносить непоправну шкоду здоров'ю людини. І подібну картину у нашому селищі можна побачити на будь-якій вулиці: біля дворів, на городах, на узбіччях доріг, в парку, біля дитячих майданчиків, на подвір'ях…

 

Переглядів: 494 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar