Головна » 2015 » Лютий » 4 » НЕ ТАКІ СТРАШНІ ПОДАТКИ, ЯК ЇХ МАЛЮЮТЬ
16:20
НЕ ТАКІ СТРАШНІ ПОДАТКИ, ЯК ЇХ МАЛЮЮТЬ

АКТУАЛЬНЕ  ІНТЕРВ`Ю

НЕ ТАКІ СТРАШНІ ПОДАТКИ, ЯК ЇХ МАЛЮЮТЬ

28 грудня вже минулого року Верховна Рада ухвалила податкову реформу.  За роз’ясненнями з цього приводу ми звернулися до заступника голови Борівської районної ради, юриста за фахом Анатолія Івановича Васильєва.

- Анатолій Іванович, зараз дуже багато різного роду чуток і думок розповсюджується про нововведення в податковій сфері. Люди бояться, що держава забере в них останнє. Особливо турбують податки на нерухомість. Розкажіть, будь ласка, як саме позначаться ці зміни на житті борівчан і кому вони вдарять по кишені?

- Так, дійсно, тепер місцева влада буде запроваджувати і збирати податки на нерухоме майно. Але важливо знати, що цей закон вступить в силу лише з 1 січня 2016 року, тобто збір зазначених податків стане можливим лише в наступному році. Нерухоме майно, житлове та нежитлове,  буде оподатковуватись в розмірі до 2 %  мінімальної зарплати (24,36 грн) за 1 м2 при встановленій мінімалці 1218 грн. Сплачувати його доведеться раз на рік. Не оподатковують квартири до 60 м2 та будинки до 120 м2. Не будуть обкладатися податком нежитлові приміщення, які використовують в аграрному секторі, у промисловості, МАФи та ринки.

- До 2%? Тобто 2% - це не стала величина? Може бути й менше?

- Так. Розмір податку встановлюється місцевою радою, але він не повинен перевищувати 2% мінімальної заробітної плати. Також законом дозволяється збільшувати норми загальної житлової площі, за перевищення якої буде нараховуватись податок. Так, будь-яка сільська рада може збільшити норму житлової площі квартири з 60 м2 наприклад до 80 м2 або житлового будинку з 120 м2 до 160 м2 чи ін. Податок нараховується лише на зайві квадрати, ті, що перевищують встановлену норму і сплачується власником один раз на рік, починаючи з 2016 року.

- Селищна та сільські ради Борівського району вже встановили розмір податку та норми площі для оподаткування?

- Так, не дивлячись на те, що всі ці норми почнуть діяти лише в наступному році, зараз їх необхідно прийняти і оприлюднити, доопрацювати.  І в селищній, і в сільських радах сесіями вже були прийняті відповідні рішення. Так, жителі Борівської селищної ради, квартири яких перевищують 60 м2, а будинки – 120 м2, будуть платити 0,4% мінімальної заробітної плати (4,87 грн.) за «зайвий» квадрат житлової площі (якщо громадянин володіє квартирою 65 м2, він заплатить за 5 м2 24 грн. 35 коп. на рік), за нежитлові приміщення – 0,1%, за комерційні – 0,6% за 1 м2. По Богуславській сільраді збільшено норми для квартир до 80 м2, для житлових будинків – до 180 м2; розмір податку за перевищення норми встановлено і для житлових і для нежитлових приміщень 0,01%, за комерційні приміщення – 1%.  Вищесолоненська сільська рада квадратні метри залишила на рівні рекомендованих, а розмір податку встановила для житлових приміщень – 0,5%, для нежитлових – 0,01%, для комерційних – 1%. У Гороховатській сільраді – 0,5% за житлові квадрати (квартири, будинки), 0,02 %– за нежитлові, 1% - комерційні. Ізюмська сільська рада – 0,5% по квартирах і будинках, 0,1% - нежитлові приміщення, 0,1 % – комерційні приміщення. Першотравнева сільська рада збільшила норму для неоподатковуваних квартир до 90 м2, для будинків – до 150 м2, за перевищення цієї норми власникам доведеться сплатити 0,02% , за нежитлові приміщення – 0,01%, за комерційні – 0,02%. Підвисочанська сільська рада також змінила норми по квадратурі житлових будинків збільшивши їх до 180 м2, податок за перевищення – 0,01%  за 1 м2, такий же розмір податку встановлено і на нежитлові приміщення. По Піско-Радьківській сільраді норми квадратури не змінювались, а розмір податку – 0,4 % за будинки і квартири, 0,03% - за нежитлові приміщення, 0,5% - за комерційні. Чернещинська сільська рада збільшила норму для квартир до 90 м2, для будинків – до 180 м2, податок на додаткові квадрати – 0,5%, за нежитлові приміщення – 0,1%, за комерційні – 0,1%. Вказані норми можуть змінюватися.

- Як збираються дані про платників податків, про зайві квадратні метри? 

- База податкової береться виключно з державного реєстру, в реєстраційній службі.  Тобто оподаткуванню підпадає тільки та власність, яка пройшла реєстрацію в реєстраційній службі. На сьогодні 95% справ на нерухомість знаходиться в БТІ, вони не внесені в реєстр, та механізму на отримання бази з БТІ немає.

- Таким чином, виходить, що під оподаткування підпадають тільки ті громадяни, які за останні 2 роки зареєстрували документи на власність в реєстраційній службі?

- Саме так.

- Анатолій Іванович, ще ходить багато чуток про те, що найбільше від нових податків постраждають сільські мешканці, адже в кожному сільському дворі є купа різних господарських будівель. Їх обкладуть податком?

- Не варто панікувати. Це можливо лише в тому випадку, якщо документи на ці будівлі знаходяться в реєстрі і там вказана їх квадратура. В техпаспорті ж площа господарських будівель не вказується (вони позначаються літерами «А», «В» і т.п.), тому й обкласти податком невстановлені квадратні метри неможливо.

- А якщо, наприклад, у громадянина є окремо побудований гараж і він має свідоцтво на право власності?

- Якщо це свідоцтво видане БТІ, то оподаткування можливе лише в тому випадку, якщо БТІ передасть всі дані в реєстр. Але механізму передачі матеріалів з БТІ (комунальна форма власності) в реєстраційну службу (державна форма власності) немає. Стосовно цих та інших неясностей, пов’язаних з новим оподаткуванням, районна рада вже направила лист з пропозиціями та проблемними  запитаннями голові Харківської обласної ради Сергію Чернову. Чекаємо роз’яснень.

- А що стосується податку на автомобілі, чи варто борівчанам лякатися?

- Податок на розкішні автомобілі (об’єм двигуна понад 2,5 тис. см3 – для дизельного двигуна, 3 тис. см3 – для бензинового двигуна, та вік яких не перевищує 5 років) за ставкою 25 000 грн. на рік. На весь Борівський район зареєстровано лише один автомобіль, який підпадає під цей податок. На всю Україну таких автомобілів 17300. Завдяки цьому податку бюджет нашої держави отримає 432 500 000 грн. Борівчани від цього податку точно нічого не втратять.

- Які ще податки будуть наповнювати місцеві бюджети?

 - Запроваджується також акцизний податок з реалізації через роздрібну торговельну мережу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та палива. Ставка податку також встановлюватиметься на місцях у розмірі від 2% до 5% від обсягу реалізації.

- Що б Ви хотіли побажати нашим читачам?

- Перш за все миру, здоров’я і впевненості в завтрашньому дні. Це найголовніше, а все інше ми побудуємо, заробимо, переживемо.

Інтерв’ю провела  Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 536 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
avatar