Головна » 2016 » Квітень » 14 » Народний герой україни
16:15
Народний герой україни

Наприкінці березня у Чернівцях відбулася 14-а церемонія нагородження бійців, волонтерів, лікарів, капеланів народною нагородою, орденом “Народний герой України”. Серед нагороджених і наш земляк, уроженець Шийківки Іван Віннік, нині військовий ЗСУ.

Орден “Народний герой України” - народна недержавна нагорода. Її почали вручати майже рік тому - перша церемонія відбулася 4 червня 2015 року в запо-віднику “Софія Київська”. На даний момент нагороджені 204 людини. Орден у вигляді тризуба виконаний у двох модифікаціях: червоно-чорна стрічка на колодці — для воїнів, які зі зброєю в руках захищали українську землю; жовто-блакитна стрічка на колодці — для волонтерів, медиків, капеланів, журналістів, громадських діячів. Нагорода срібна. Метал для неї передають люди з усього світу. Київський ювелір Дмитро Щербаков переплавляє хрестики, ладанки, столові прилади, ланцюжки, каблучки, браслети, старовинні монети, спортивні медалі.  Все це привозять і передають ініціатору створення ордена волонтеру, журналісту Андрію Боєчко.

Чотири з половиною години  тривала церемонія нагородження в Чернівцях, яка проходила в залі обласної філармонії. Кожного героя вітали оплесками і стоячи. Незважаючи на те, що це дуже стомлює, із зали ніхто не пішов. А самі бійці зізнавалися пізніше, що не раз у цей день витирали сльози. Вони хоч і пройшли всі кола пекла на війні, яка триває на сході України, дивувалися мужності тих, хто служить в інших підрозділах, захоплювалися медиками та волонтерами, які продовжують підтримувати армію.

...Іван Віннік народився в Шийківці в 1985 році, в багатодітній родині. Разом з двома братами та сестрою допомагав батькам поратися по господарству, вчився у місцевій школі. Перше велике горе Іван пізнав, коли навчався у 9 класі. Тоді померла його мама.  Діти дуже важко пережили це. Та тяжка втрата не зламала волі хлопця. Він завжди мріяв стати військовим. Тому після школи вступив до Харківського танкового училища, по закінченню якого за розподіленням потрапив до Новоград-Волинська.

Майор Іван Віннік – командир танкової роти, начальник штабу, а під час боїв - командир танку. Починаючи з березня 2014 року, будучи командиром 1 танкової роти, виконував бойове завдання на кордоні з тимчасово окупованим півостровом Крим. В липні того ж року під його безпосереднім керівництвом танковий підрозділ забезпечував штурм та взяття висоти Савур-Могила.

Згодом вибивав незаконні збройні формування із с. Степанівка. Під час зачистки вулиць особисто забезпечував прикриття особового складу аеромобільного підрозділу 95-ї бригади від шквального вогню противника, знищив замаскований танк противника, який контролював одночасно дві вулиці населеного пункту.

Під час просування по вулиці помітив гранатометний розрахунок противника, миттєво зорієнтувавшись, вміло скерував свій танк, прийнявши на себе два постріли з протитанкового гранатомета, чим врятував життя особового складу десантників.

29 липня 2014 року в населеному пункті Степанівка по радіостанції від особового складу 95-ї оаембр прозвучало, що йде обстріл з танку НЗФ та немає змоги далі просуватись групі. Швидко відреагувавши, капітан Віннік І.І. виїхав зі своїм екіпажем на допомогу. При цьому в боєкомплекті танка залишився лише один снаряд. Не заважаючи на це, завдяки професіоналізму та мужності, останнім снарядом танк противника був знищений.

Загалом у період з липня по вересень танкова рота під керівництвом капітана Вінніка виконувала ряд бойових завдань, в ході яких були мінімальні втрати серед підлеглого особового складу. Втрат техніки не було допущено взагалі. Це велика заслуга, як всього особового складу підрозділу, так і, в першу чергу, його командира.

Іван продовжує захищати рідну країну, а вдома на нього чекає кохана дружина і маленький син, який понад усе мріє бути схожим на свого тата. Хлопчик по праву пишається батьком, а Борівщина горда своїм сином - відважним захисником, народним героєм України Іваном Вінніком.

 

Переглядів: 339 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar