Головна » 2015 » Червень » 26 » НА ШЛЯХУ ДО РЕФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД
14:12
НА ШЛЯХУ ДО РЕФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

НА ШЛЯХУ ДО РЕФОРМУВАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

ПЕТРО ПОРОШЕНКО:   Ключове слово

у  реалізації  закону – добровільне об’єднання

Рада регіонального розвитку затвердила пропозиції щодо змін до Конституції в частині реформи системи місцевого самоврядування та децентралізації, які найближчим часом буде направлено на розгляд Конституційної Комісії.

Рада пропонує в якості базової взяти польську модель місцевого самоврядування та децентра-лізації.

Згідно з пропозиціями Ради регіонального розвитку, при формуванні Конституційною Комісією змін до Конституції має бути зафіксовано, що система місцевого самоврядування базується на засадах Європейської Хартії місцевого самоврядування. Україна ратифікувала цей документ більше 15 років тому, але реалізація його принципів розпочалася лише минулого року. Мова йде про принципи субсидіарності, фінансової самодостатності та повсюдності.

Окрім того, необхідно зафіксувати, що базовою територіальною одиницею є територіальна громада.

Наступне, що має бути зафіксоване у Конституції — це трирівнева структура місцевого самоврядування, що включає рівні громад, районів та областей. При чіткому розмежуванні повноважень основні питання місцевого значення вирішуються на рівні громад.

Як  повідомляє інформаційний портал «Голос України», Президент України Петро Порошенко під час Ради регіонального розвитку, коментуючи реалізацію  закону про добровільне об’єднання громад, наголосив, що затвердження обласними радами перспективних  планів  об’єднання  слід розглядати лише  як  масштабне  опитування.

«Ключове слово у реалізації закону – добровільне об’єднання, - сказав Порошенко. - Маємо виявити бажану для громад сітку можливої інтеграції».

При цьому глава держави підкреслив, що питання об’єднання – це питання не одного дня, і остаточне рішення - за громадами і органами місцевого самоврядування.

«Ніхто нікого не повінчає без взаємної згоди молодих, - сказав Порошенко. - Маємо забезпечити, щоб  було чітке розуміння об’єднання громад. У більшості випадків об’єднання є виправдане, але якщо хтось хоче залишитися за старої системи – це їхнє право».

Глава держави закликав керівників місцевих органів виконавчої влади не «свистіти батогом», а  переконувати громади в потребі  об’єднання, що призведе до збільшення фінансових ресурсів. У кожній області, у кожному районі  мають з’явитися пілотні проекти, щоб люди переконалися у перевагах об’єднання громад. А серед населення потрібно провести велику роз’яснювальну  роботу.

 

Переглядів: 463 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar