Головна » 2015 » Травень » 8 » МІЖ ДВОХ ВОГНІВ. УКРАЇНА В ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ
09:40
МІЖ ДВОХ ВОГНІВ. УКРАЇНА В ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ

МІЖ ДВОХ ВОГНІВ. УКРАЇНА В ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ.

8-9 травня 2015 року Україна та світ вшановують пам’ять мільйонів, що стали жертвами буремних подій Другої світової війни та полягли в боротьбі проти диктаторів за мир та демократію.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. із беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 млн осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна – один із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.

Шлях до початку війни був відкритий Пактом Молотова-Ріббентропа 23 серпня 1939 р. Згідно із таємним протоколом до нього, нацисти та комуністи ділили Східну Європу на зони інтересів. Внаслідок цих домовленостей Третій Райх отримав можливість безперешкодного вторгнення в Польщу, СРСР в підсумку розширився за рахунок Західної Білорусі та Західної України, Бессарабії з Буковиною, трьох країн Балтії, а також частини Фінляндії.

Український вимір ІІ світової війни не обмежувався лише боротьбою Вермахту та Радянської армії на українській території, як це традиційно подає (пост)радянська історіографія. Насправді ж в рамках Другої світової в Україні велася не одна, а кілька воєн: 1) німецько-польська війна 1939–1945 рр. (у 1939 р. регулярна, а потім – підпільна); 2) польсько-радянська війна 1939 р. (неоголошена, відома як «Визвольний похід в Західну Україну»); 3) радянсько-румунська війна 1940–1945 рр. (спочатку неоголошена – радянське вторгнення в Бессарабію та Буковину у 1940 р., потім регулярна та підпільна – частина німецько-радянської війни); 4) німецько-радянська війна 1941–1945 рр. (регулярна та підпільна, теж відома як «Велика Вітчизняна»); 5) німецько-українська війна 1941–1944 рр. (підпільна); 6) радянсько-угорська війна 1941–1945 рр. (регулярна та підпільна, частина німецько-радянської); 7) польсько-українська війна 1942–1947 рр. (підпільна) та 8) радянсько-українська війна 1939–1954 рр. (підпільна). Усі ці конфлікти мають безпосередній стосунок до Другої світової війни, оскільки були спровоковані нею, ставши її відгалуженнями та продовженням. Також до українського виміру війни входить участь українців в бойових діях поза Україною (наприклад у радянсько-фінській «Зимовій війні» 1939–1940 рр.) та у складі іноземних армій. Безпосередньо перед початком ІІ світової війни мала місце угорсько-українська війна 1939 р. (регулярна та підпільна), що вибухнула внаслідок проголошення незалежності Карпатської України.

Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939 р. із німецьким вторгненням в Польщу. 110-120 тис. українців у лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тис. з них загинуло протягом місяця війни. Також 1 вересня Люфтваффе бомбардувало Львів та інші західноукраїнські міста, що перебували у складі Польщі. Між 12 та 22 вересня Львів пережив подвійну облогу із заходу нацистськими військами, із сходу – радянськими.

СРСР вступив в Другу світову війну 17 вересня 1939 р. на боці нацистської Німеччини. В цей день радянські війська вступили в Польщу на допомогу німецьким та окупували Західну Україну та Західну Білорусь. Протягом двох років Москва була союзницею Берліна, що у 1940 р. ледь не призвело до війни Великої Британії та Франції проти СРСР.

Нацистсько-комуністичний союз був зруйнований 22 червня 1941 р. із німецьким вторгненням в СРСР. Протягом року з початку німецько-радянської війни Україна була окупована військами Третього Райху, вигнання нацистів розпочалося восени 1943 р. і завершилося наприкінці 1944 р. Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил.

Нацистський окупаційний режим в Україні був одним з найжорстокіших в світі. Але якщо злочини проти людяності Третього Райху більш досліджені, то засудження злочинів комуністичного режиму ще триває. Найбільш відомими з них є Катинський розстріл, знищення політв’язнів у Західній Україні, підрив Дніпрогесу, використання в боях неозброєних селян – «чорної піхоти», депортації українців та інших народів, зокрема кримських татар.

Після перемоги над нацистською Німеччиною 8 травня 1945 р. СРСР приєднався до війни проти Японії. Беззастережна капітуляція Японії 2 вересня 1945 р. означала завершення ІІ світової війни, але окремі військові конфлікти, породжені нею, точилися ще декілька років. Організований спротив радянській владі на Західній Україні тривав до 1954 р., а окремі сутички – до 1960 р.

Українці заплатили за перемогу над фашизмом страшну ціну – 8-10 мільйонів людських життів: під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн військових, підпільників і цивільних, 4-5 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з яких не повернулася. Було зруйновано 700 українських міст, 28 тис. сіл., 300 тис.господарств, 6 тис.мостів.

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. 7 млн. українських вояків захищали свою землю в лавах Червоної Армії і Флоту. Ще 100 тис. українців воювали проти нацистів у лавах УПА, 250 тис. - у складі військ інших країн антигітлерівської коаліції.

Армії Українських фронтів звільняли Берлін і Прагу, Відень і Белград. Понад 2,5 мільйона українців були нагороджені радянськими та західними медалями і орденами, 2021 Герой Радянського Союзу - українець, 26 наших співвітчизників були нагороджені Золотою Зіркою Героя - двічі, а легендарний повітряний ас Іван Кожедуб - тричі. 10 маршалів Радянського Союзу з 41 - народилися в Україні.

Зараз, коли проти нашої держави, проти всього нашого народу ведеться цілеспрямована інформаційна війна, метою якої є розкол і знищення України, коли російські ЗМІ розповідають, що перемога над фашизмом – це виключно російський здобуток, а весь український народ безпідставно звинувачують у пособництві нацистському режиму, коли ворожа пропаганда кожного дня стверджує, що в Україні до влади прийшли фашисти, а такої держави і нації взагалі не існує, - найважливішою нашою зброєю є наша історична пам’ять, знання історії свого народу!

І скільки б сусід-агресор не намагався переписати історію на свою користь, як би не намагалася імперська пропаганда переконати, що нас не існує, ми будемо пам'ятати і шанувати подвиг України у Другій світовій війні, ми будемо зберігати пам'ять наших ветеранів.

Вони перемогли. Ми пам'ятаємо. Ми пишаємося. І - теж переможемо!

Переглядів: 682 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar