Головна » 2015 » Квітень » 2 » МАЙБУТНЄ ЛІСУ У ТВОЇХ РУКАХ
13:45
МАЙБУТНЄ ЛІСУ У ТВОЇХ РУКАХ

МАЙБУТНЄ ЛІСУ У ТВОЇХ РУКАХ

Щоб привернути увагу громадськості та молоді до такого важливого та відповідального процесу, як створення лісів, навесні вже не один рік поспіль під егідою Державного агентства лісових ресурсів України проводиться Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу у твоїх руках».

Борівщина теж кожного року бере участь у заходах в рамках акції. Цього року до неї долучилися керівники райдержадміністрації, працівники лісництва та учні Борівської ЗОШ №1. Головний лісничий Олександр Лисенко орга-нізував для учасників екскурсію територією Борівського лісництва, розповів про основні його завдання та функції, про особливості життя лісу, познайомив з роботою лісівників.

Школярі побачили величезні теплиці, в яких одночасно вирощується 90 тисяч саджанців сосни і самі змогли долучитися до озеленення нашої планети, висадивши власноруч близько 60 саджанців чорноплідної горобини.

Олександр Григорович пояснив, що кожного року Борівським лісництвом вирубується близько 15-17 тисяч кубів лісу. Ці вирубки є обов’язковими, здійснюються згідно санітарно-оздоровчих правил в лісах України і направлені виключно на збільшення лісистості. Вирубуються, в першу чергу, хворі та ті, що відстають в рості дерева, сухостій, а на їх місце обов’язково висаджуються здорові саджанці, вирощені в теплицях лісництва.

Великої, непоправної шкоди завдають лісам пожежі. Вогонь – найстрашніший ворог лісу. Крім того, що лісова пожежа несе з собою величезні матеріальні збитки лісництву, адже всі обгорілі дерева доводиться вирубувати, вона є страшною загрозою всьому живому. Гине фауна лісу, можуть постраждати люди, значно погіршується екологія.

- Із сходженням снігу починається пожежо-небезпечний період, – розповідає Олександр Григорович. -  Підпали сухої трави, очерету, сіна біля лісу можуть стати причиною страшної трагедії. Вогонь швидко розповсюджується на великі території і може перекинутися і на ліс, і на людське житло. На жаль, деякі люди не розуміють реальної загрози від підпалів, -  працівникам Борівського лісництва майже кожного дня доводиться здійснювати виїзди на гасіння пожеж.

Саме для того, щоб населення отримало більше знань про ліси та розуміло їх важливість для існування життя на планеті, для виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки в лісі, для роз’яснення важливості створення лісових насаджень, озна-йомлення та надання можливості учнівській молоді, представникам громадськості взяти участь у роботах з лісовідновлення та лісорозведення і проводяться подібні акції. Всі ці питання дуже актуальні для нашого краю і мають важливе значення для його економічного розвитку та екологічного стану. Ліс – наше багатство, а майбутнє лісу – у наших руках. Пам’ятаймо про це!

Оксана ДУДНИК.



 

.

 

Переглядів: 479 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar